+421 948 199 109

Pestovanie zeleniny v tieni

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 13. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Záhrada nám poskytuje relax aj úžitok. Určite ste si práve v nej všimli, že počas celého roka sa mení a taktiež sú viditeľné aj zmeny počas samotného dňa a to vďaka množstvu svetla alebo tieňa. Nie je tieň ako tieň.

Pestovanie zeleniny v tieni

Je nutné vedieť ho rozlišovať. Len vtedy sa bude Vašim rastlinám dariť. Pokiaľ si myslíte, že sa v tieni nedá nič pestovať, mýlite sa. Mnohé rastliny i zelenina pestovaná v tieni je kvalitnejšia a zásobenejšia vitamínmi a šťavou oveľa viac ako pestovaná na slnku, kde sa zbytočne suší a prehrieva.

V prvom rade sa musíte naučiť rozlišovať tiene. Pokiaľ si nie ste istý, vyskúšajte pestovať zeleninu v nádobách a podľa toho, ako sa jej bude dariť, ju premiestňujte z tieňa na slnko a naopak. Pokiaľ zistíte, že zelenina neprosperuje alebo chradne, premiestnite ju. Berte to ako experiment.Zelenina do tieňa

Nebudeme sa zaoberať teraz plodovou zeleninou ako rajčiny, tekvice, melón, tie naozaj obľubujú slnečné stanovište a nemôžeme ich zaradiť do tieňomilnej zeleniny..

Ale sú také druhy, ktoré dokážu rásť tak na slnku, ako aj v tieni. Skúste uhádnuť, ktorá z nich Vám bude chutiť viac. Tá, ktorá je vystavená viac ako 7 hodín priamemu prudkému slnku, kde sa listová plocha prehrieva, pôda okolo rýchlo vysušuje alebo zelenina pestovaná v polotieni, kde sa dlhšie udrží vlhkosť a slnko nie je také intenzívne?

Určite nemôžeme vymenovať všetky druhy zeleniny. Ponúkame vám však tie najzákladnejšie, ktoré dokážete pestovať aj v polotieni, hoci predtým ste si mysleli, že to nie je vhodné miesto a plochu radšej vysadili heucherami, papraďou a funkiami.

Typy tieňa :

Polotieň – 5 - 6 hodín denne poludňového slnka, kedy býva najsilnejšie. Rastliny nebudú celodenne vystavené slnku, budú aj v polotieni - a to ráno, zvyšok dňa budú na slnku. Nebudú rásť rýchlo, ale stále budú rásť normálne. Výhodnejšie je zalievať skoro ráno. Pôda cez noc vychladne, ráno sú rastliny v tieni.

Mozaikový tieň – spôsobený korunami stromov, keď už majú listy. Je to ľahký, prirodzený tieň, ktorý rastliny akceptujú. Svetlo prejde cez listy a koruny stromov, nie je také prudké. Výsledkom je iba menej svetla.

Plný tieň, tieň, hlboký tieň – spôsobený budovami a pevnými bodmi v záhrade, prípadne hustou kulisou stromov. Nie je vhodný na pestovanie zeleniny. Pokiaľ sa tam slnko nedostane vôbec, nie je možné vypestovať zdravé priesady ani zeleninu. V takomto hlbokom tieni sa darí len niekoľkým okrasným rastlinám.


Vyberte si z ponuky priesad zeleniny alebo zo semien zeleniny v našom eshope


Zelenina do tieňa

Pokiaľ už viete, aký tieň v záhrade máte, môžete sa pustiť do výsadby zeleninových priesad alebo aj do výsevov. Teraz Vám ponúkneme zoznam zeleninových druhov, ktorým stačí niekoľko hodín slnka na to, aby poskytli kvalitnú úrodu aj na mieste, o ktorom ste si doteraz mysleli, že je nevhodné na pestovanie.

5 - 6 hodín poludňajšieho slnka vystačí pre: brokolicu, kel, ružičkový kel, kapustu, karfiol

4 - 5 hodín: fazuľa, mrkva, zeler, petržlen, paštrnák, repa, hrášok, reďkovka

3 - 4 hodín: rukola, šalát, kel, špenát (listy sú zdravšie, nekrútia sa, nie sú horké, prehriate)

3 hodiny: bylinky pre kulinárske varenie a dochucovanie

2 hodiny:  ázijské druhy listovej zeleniny a šalátov. V našich podmienkach sa pestujú menej.

Veríme, že sme Vám pomohli ujasniť si termín tieň a tiež vyriešiť takéto miesto v záhrade napríklad aj na pestovanie listovej zeleniny.

TIP: Cesnak ako tradičná zelenina sa pestuje pomerne často. V článku sa dočítate viac o pestovaní cesnaku, jeho výsadbe a odrodách.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu