+421 948 199 109

Výsadba cesnaku

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 11. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Cesnak je zeleninou, bez ktorej sa nezaobíde žiadna kuchyňa. Cítiť ho v plackách, polievke i mäse.  Vynikajúce sú aj nátierky. Je to afrodiziakum a zároveň účinne bojuje proti chrípke. Pokiaľ nájdete miesto v záhrade, určite si ho vysaďte v  článku sa pozrieme práve na to ako sa sadí cesnak.

Výsadba cesnaku

Pestovanie cesnaku

Príprava cesnaku na sadenie nie je vôbec zložitá, lebo nie je náročný na pestovanie a vyhovuje mu takmer každá pôda, okrem ťažkej podmáčanej pôdy.

Cesnak sa rozdeľuje podľa pestovateľskej odrody na jarné a jesenné. Sadenie jesenného cesnaku prebieha spravidla od konca októbra do trvalého zamrznutia pôdy, podľa podmienok aj do polovice decembra.  Ďalšie rozdelenie je z botanického hľadiska:

Paličiaky – s kvetnou stonkou a pacibuľkami. Pokiaľ chcete získať väčšie strúčiky, kvetné stonky je nutné vylamovať. Aj z pacibuliek získate cesnak. V prvom roku vyrastú jednostrúčikové guľaté hlávky, ktoré sa v druhom roku rozdelia a získate klasický cesnak.

Nepaličiaky – nevytvára kvetnú stonku a cibuľa je viac zložená

Výsadba cesnaku

Vysádza sa do vopred pripravenej, odburinenej a prekopanej pôdy, čerstvo nehnojenej maštaľným hnojom. Ideálne po uhorkách, hlúbovinách a zemiakoch. Nevhodnými predplodinami sú strukoviny a cibuľa.  Pravidelným striedaním plodín zamedzíte výskytu škodcov a chorôb a podporíte aj zdravší rast.

Pozor na plytké sadenie cesnaku. Cesnak vysádzajte hlboko 8 - 10 cm do riadkov, podľa veľkosti strúčikov. Jednotlivé rozostupy by mali byť 10-15 cm od seba, rady 20 - 30 cm.

Stáva sa, že cesnak do zimy ešte vyrastie. Mnohí majú skúsenosti, že to nie je prekážkou, ale nemalo by sa to stať. Pravdepodobne sa jednalo o plytšiu výsadbu. Hrozí omrznutie. Počas teplého obdobia počas zimy a dostatočných zrážkach sa však tomu mnohí nevyhnú ak je cesnak vysadený plytko.


Vyberte si z našej aktuálnej ponuky sadbového cesnaku na jesennú výsadbu


Pokiaľ z nejakého dôvodu jesennú výsadbu nestihnete, každý cesnak sa dá vysadiť aj na jar. Väčšinou to nemá vplyv na výšku výnosu. Počítajte však s neskorším zberom.

Pozor aj na okopávanie, aby sa nepoškodila výsadba. Cesnak má prvé listy krehké. Preto odporúčame len prekyprenie okolo a samozrejme počas mája a júna mu vyhovuje bohatšia zálievka. Pre cesnak je dôležitá prevzdušnená pôda aspoň 3x za sezónu.Odrody cesnaku

České a slovenské odrody cesnaku

Teraz, keď už vieme ako sadiť cesnak, pozrieme sa bližšie na našu ponuku odrôd cesnakov. Nájdete v nej napríklad aj tieto vynikajúce odrody:

Lukan

je nepaličiak, s veľmi ostrou a zároveň príjemnou chuťou. Obal je biely s jemne fialovým nádychom. Výborne sa skladuje. V jednej hlavičke môže mať 8-17 strúčikov.

Vekan

je paličiak, s príjemnou ostrou chuťou. Obal je sivobiely s výraznými fialovými škvrnami. Skladovateľnosť je dobrá, dá sa zberať aj za zelena. 8-12 strúčikov v hlavičke.

Záhorský II

je nepaličiak so širokými listami. Obalové suknice sú sivobiele. Má dobrú skladovateľnosť a ostrú ušľachtilú chuť. V hlavičke sa môže nachádzať 8-15 strúčikov.

Mojmír

je slovenská odroda cesnaku. Je to nepaličiak. Vytvára stredne pevné až pevné cibule. Obal je sivobiely, s riedkym výskytom fialových škvŕn. Chuť je príjemná, ušľachtilá.

Matúš

je ďalšia slovenská odroda cesnaku. Je to paličiak, ktorý sa vyznačuje ostrou, príjemnou chuťou. Obalové suknice sú biele s fialovými škvrnami a hnedými žilkami.

Neváhajte a využije našu ponuku. Získate zdravý sadbový materiál. Cena cesnaku na pultoch v obchodných reťazcoch stúpa. Pokiaľ máte priestor, dopestujete si množstvo cesnaku na domáce využitie. Doma vypestovaná zelenina chutí najlepšie.

TIP: Prečítajte si ako je potrebné postarať sa s príchodom jesene o teplomilnú zeleninu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty