+421 948 199 109

Pestovanie citrusov

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 9. mája 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Chcete pestovať citrusy a bojíte sa, že sú náročné na podmienky? Nie je to tak. Zvládne to každý. Dokonca si ho môžete vypestovať priamo zo semien. Musíte však vedieť ako na to a my Vám pomôžeme. Pokiaľ chcete v pomerne krátkej dobe očakávať plody, je ideálne kúpiť si štepenú rastlinu a pripraviť jej vhodné podmienky.

Pestovanie citrusov

Najlepšie je, ak začnete s pestovaním citrónu, viac náročnejšia je potom mandarínkapomaranč.

Citrusy pestovanie

Citrónovník, mandarínkovník aj pomarančovník pochádzajú z teplých oblastí, ktoré sú bohaté na slnko, množstvo svetla a tie isté alebo veľmi podobné podmienky musíte zabezpečiť aj v byte. Môžu byť pestované na parapetnej doske, nie však na južnom okne. Hrozí spálenie listov.

Substrát musí byť priepustný, ľahký s nízkym pH a kremičitým pieskom. Na dno nádoby dajte určite drenážnu vrstvu. Zalievajte počas leta hojne, ale miska by nikdy nemala obsahovať vodu. Vodu používajte mäkkú, odstátu, najlepšie dažďovú s hnojivom najmä počas rastu a tvorby kvetov a plodov.Citrusy

V zime sa nehnoja a zníži sa aj celková intenzita zálievky v závislosti na teplotu a svetlosť miestnosti. Čím svetlejšia a teplejšia miestnosť, tým vyššia zálievka. Substrát nechajte vždy mierne preschnúť. Opad listov môže byť spôsobený nevhodnými podmienkami ako je nedostatok svetla a chlad v kombinácii so zálievkou.

Ideálna teplota podľa odrôd sa pohybuje v rozmedzí od 0 - 18 °C maximálne. Vo väčšine prípadov 15 - 18 °C v zimnom období. Pokiaľ máte možnosť zimovať aj v nižších teplotách, je to pre citrusy vyhovujúce. Nevyžadujú potom ani toľko svetla.

V lete môž byť na terase, balkóne, v záhrade. Jedná sa však o letnenie starších rastlín viac ako 5 ročných, ktoré nie sú tak náchylné na ochorenia a škodcov, majú pevnejšie výhonky aj listy. Tiež nesmú byť umiestnené na priamom slnku. Inak hrozí spálenie listov. Vyhovuje mu rosenie na list a zvyšovanie tak vzdušnej vlhkosti.

Rez je rovnako dôležitý. Vykonáva sa počas neaktivity rastliny teda koncom zimy začiatkom jari. V prvom rade sa odstraňujú poškodené, suché a odumreté konáriky. Ostatné sa môžu skrátiť. Odstraňujú sa rovnako križujúce alebo do vnútra koruny smerujúce výhonky. Hlavný výhonok sa skracuje tak, aby bočné prevyšoval o cca 15 cm max. Dbajte na rez najmä u mladých rastlín, aby ste včas vypestovali pevnú a peknú korunku. Výhonky musia byť dostatočne silné na to, aby uniesli váhu plodov.

Počas kvitnutia s rastlinou nemanipulujte. Rastliny sa presádzajú až vtedy, keď korene prerastú nádobu. Nie je nutné každoročné presádzanie ako je to u bežných izbových kvetov. Staršie a väčšie dreviny sa presádzajú aj po 5 - 10 rokoch. Nádoba by nikdy nemala byť príliš veľká, ale vždy len o niečo väčšia ako bola predchádzajúca.

10 základných bodov starostlivosti alebo ako to nepokaziť:

1. neprenášať rastliny, nemeniť im neustále podmienky

2. citrusy sa každý rok nepresádzajú

3. počas kvitnutia a tvorby plodov s rastlinou nemanipulujte

4. počas kvitnutia v zimnom období je nutné zabezpečiť umelé opelenie kvetov pomocou štetca

5. pre správnu úrodnosť a vyváženosť rastliny je nutné ponechať len určitý počet plodov v závislosti na vek

6. dreviny, počet listov, stability konárikov a niektoré manuálne odtrhnúť ešte pred vývojom. Zabezpečíte tak prísun živín ponechaným plodom, rast a vitalitu citrusu

7. správna identifikácia problému (ochorenie alebo škodca) a jeho včasná ochrana zabezpečí opätovné prosperovanie rastliny

8. hnojenie, správny substrát, teplotné a vlahové podmienky zabezpečujú správny rast, tvorbu kvetov a plodov počas celého roka

9. letnenie starších rastlín napomáha k celkovému zdravotnému stavu a rastu koncom zimy vyžadujú správny rez

10. ochráňte rastliny pred prievanom, mrazom a málo svetlým priestorom

TIP: Medzi obľúbené izbové rastliny patrí aloe vera. Ak vás bližšie zaujíma ako sa o túto užitočnú rastlinu starať, prečítajte si náš článok o pestovaní aloe.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu