+421 2 54651414

Férové online záhradníctvo od roku 2001!   

júna 2015

Jedlý živý plot

Autor: Ing. Adriána Francová 26. júna 2015 Žiadne komentáre

Živý plot nemusí plniť len estetickú a ochrannú funkciu. Môžete si vysadiť aj dreviny, z ktorých budete mať aj reálny konzumný úžitok a záhradu tak obohatíte o kvety a neskôr aj o plody, ktoré sa dajú rôzne spracovať. Práca v záhrade tým môže byť aj osviežujúca a zberom plodov môžete zamestnať aj deti.

Kríky s jedlými plodmi

Kríky s jedlými plodmi

Jedlé živé ploty však vyžadujú dostatok priestoru, nakoľko sú rezom ošetrované iba minimálne. Medzi atraktívne druhy patria rakytník, muchovník, hloh, zemolez kamčatskýbaza čierna. Musíte počítať aj s určitými nevýhodami jedlého plotu. Plody ako také lákajú vtákov a menšie zvieratká. Vtáctvo plody roznáša v zobákoch a dokážu ich preniesť na rôzne vzdialenosti a tak znečistiť aj terasu, povešanú bielizeň, chodníky a dlažby. Pokiaľ chcete tieto plodiace kry pred náletmi ochrániť, musíte si zabezpečiť ochranné siete, prípadne zabezpečiť plašiče alebo vyrobiť zaujímavého strašiaka.

Tip: Všetko, čo potrebujete vedieť o živých plotoch.

Každý druh sa zberá v inú dobu a aj sa rôzne spracováva. Pred samotným výberom a výsadbou živého plotu za účelom získavania pravidelných úrod plodov si rozmyslite, na čo konkrétne chcete plody využívať, ako ich spracovávať, prípadne si zabezpečte ich odbyt. Pokiaľ je priestor väčší, zvoľte aj viac druhov s postupným zberom.

Zemolezu i rakytníku vyberte vhodných partnerov – opeľovačov, aby boli úrody vo vyšších číslach. Prvú úrodu, po vysadení do správnych podmienok, očakávajte v 3. roku života. O vysadené kry je potrebné sa dobre starať. Dôležitá je zálievka, hnojenie a rez. Teraz nemáme na mysli rez v zmysle úpravy  vzhľadu krov, ale rez pre ďalšiu rodivosť a prosperovanie krov.

Krásny a navyše úžitkový živý plot sa dá vytvoriť aj z ovocných drevín, prečítajte si ako na to.

Menovky a označenie výsevov a záhonov

Autor: Ing. Adriána Francová 24. júna 2015 Žiadne komentáre

Menovky a označenie výsevov a záhonov         Pre niekoho to môže byť záležitosť zbytočná, pre tých, ktorí experimentujú alebo pestujú viac druhov zeleniny a odrôd, je to podstatné. Pomocou menovky sa Vám už nikdy nestane, že zabudnete aký druh ste vysiali alebo vysadili. Navyše menovky môžu byť aj atraktívne a spestriť bylinkovú alebo zeleninovú záhradu.

Zaujímavé menovky môžete použiť aj do nádob na terase a balkóne. Menovky môžu byť plastové, drevené, v rôznych tvaroch a prevedení. Na menovku si vždy poznačte dátum výsevu, výsadby, druh, kultivar, sfarbenie, prípadne výšku, šírku. Pokiaľ ste vysievali do misiek, môžete si poznamenať aj počet semien, ktoré ste vysiali. Ľahko zistíte aj koľko semien vyklíčilo a koľko rastlín ste tak získali.

V bylinkových záhradách sa používajú menovky, ktoré sú skôr na okrasu. Zdatný pestovateľ už na pohľad rozozná šalviu od levandule, dokonca aj so zatvorenými očami dokáže rozoznať rastliny podľa hmatu a vône. Pokiaľ medzi nich chcete patriť aj Vy, musíte nabrať skutočne prax a preto nezostáva nič iné len pestovať, sadiť a vysievať vlastné rastlinky.

Samozrejme si môžete vyrobiť svoje vlastné menovky. Postačí vám nádobka z jogurtu alebo smotany, ktorú rozstriháte na pásiky a čiernou nezmývateľnou fixkou si poznačíte, čo potrebujete. Rovnako sú praktické lekárske paličky, na ktoré môžete písať obyčajnou ceruzkou alebo si pomocou nich, tavnej pištole a servítkovej techniky vyrobíte originálne zapichovacie paličky a menovky. Záhrada je krásna tým, čo v nej pestujete, ako a čím ju vysadíte a skrášlite. Aj obyčajná menovka dokáže veľa a to bude všetkým naznačovať, že Váš vzťah k rastlinám je naozaj úprimný a originálny.

 

Posted in: Úžitková záhrada Tags: semenávýsev

Zber prvých plodov a práca v záhrade

Autor: Ing. Adriána Francová 19. júna 2015 Žiadne komentáre

        Jún v ovocnej záhrade prináša prvé plody našej práce. Nie je to už len o zalievaní a hnojení či aplikácii nutných postrekov. V tomto mesiaci sa môžete tešiť na skoré čerešne, zber zemolezu kamčatského, prvých sladkých jahôd.

Zber prvých plodov a práca v záhradeZberajte v čase slnečného počasia, keď plody nie sú mokré. Plody by mali byť v zrelosti podľa toho, čo s nimi plánujete robiť. Tvrdšie plody sú vhodné na spracovanie, zaváranie. Mäkké plody v konzumnej zrelosti sú obyčajne mäkké, chutné a sladké. Niektoré prezreté plody využite skôr na spracovanie džemov, marmelád, štiav a na výrobu pyré. Letné ovocie je vhodné použiť aj do koláčov, zákuskov, ovocných pohárov a šalátov.

Jahody zbierajte s asi centimetrovou stonkou. Vydržia dlhšie čerstvé. Poškodené a nahnité plody odstraňujte a likvidujte. Zamedzíte výskytu hmyzu, ktorý priláka sladká vôňa. Nebezpečné sú potom osi a sršne. V záhrade by ste mali vždy pestovať len toľko ovocných stromov, ktoré reálne aj využijete a dokážete množstvo plodov spracovať. Ideálne je, ak máte vysadené ovocné stromy s postupným termínom dozrievania. Tým docielite, že vždy bude v záhrade niečo chutné na konzum a aj stihnete ovocie spracovať. Opadané ovocie zo zeme zbierajte. Trávnik Vám bude vďačný a rovnako Vaša kosačka. Estetické hľadisko snáď ani nemusíme vyzdvihovať. Zberom sa rozumie oberanie ovocia zo stromov a krov. V niektorých prípadoch musíte použiť aj rebrík. Oberať ovocie preto môže byť aj nebezpečné. Deťom, ktorým chutia čerešne, nikdy nedovoľte vyliezať na vysoké stromy.

Jún je charakteristický aj samovoľným opadom plodov, po ktorom nasleduje ešte ručná prebierka. Platí to najmä u jabloní, hrušiek, broskýň. Množstvo plodov na konári môže samotný konár poškodiť, zlomiť a nie je ani vhodné mladé stromčeky nechať prerodiť. Na jednom mieste obyčajne vyrastá aj 5 kusov jabĺk. Minimálne 3 z nich odstráňte. Najskôr však počkajte, či samé neodpadnú. Plody po prebierke budú väčšie. Plody by sa nemali ani dotýkať navzájom. 

Opadavé druhy na živý plot

Autor: Ing. Adriána Francová 9. júna 2015 Žiadne komentáre

V dnešnej modernej dobe majú mnohí tendenciu obohnať sa v záhrade vysokým nepriehľadným múrom a tak si zabezpečiť súkromie. Čo tak vyskúšať živý plot, ktorý vie byť rovnako funkčný, s niektorými druhmi aj nepreniknuteľný a navyše počas roka variabilný a prírodný?

buk lesný živý plot

Dnes Vám predstavíme najkrajšie a najvhodnejšie dreviny na opadavý živý plot. Aj opadavý plot môže ochrániť a ohraničiť záhradu, a to spleťou hustých konárov počas neskorej jesene a zimy. Niektoré druhy však svoje listy strácajú až počas jarného rastu nových listov, a tým je drevina zaujímavá vyfarbovaním počas celého roka.

Vhodnými druhmi sú buk lesný (Fagus sylvatica), hrab obyčajný (Carpinus betulus) a javor poľný (Acer campestre). Do výsadby môžete zvoliť jeden druh alebo pokojne nakombinujte aj tri druhy. Dreviny sa dobre navzájom znášajú, dopĺňajú sa a vytvárajú zaujímavý živý plot.

Opadavé druhy na živý plot

Na celkový efekt si samozrejme niekoľko rokov počkáte, ale výsadba je trvalá a naozaj funkčná. Uvedené dreviny sú vhodné  na strihané živé ploty. Druhy rastú priemerne rýchlo. Ročný prírastok je cca 30 – 40 cm. Rašia už skoro na jar. Listy sa na jeseň vyfarbujú do žlta, oranžova, červena až hneda. Vytvárajú príjemnú kulisu, ktorá zároveň poskytuje úkryt a potravu mnohým vtákom, hmyzu a včelám.

Dreviny sú vhodné do modernej záhrady, ako aj pre lesné záhrady a romantické zákutia. Neznášajú sucho, kyslé a chudobné pôdy. Sú mrazuvzdorné, dobre odolávajú vetru a znášajú aj prašné mestské prostredie. Aj živý plot vyžaduje závlahu, ideálne je, ak zabezpečíte kvapkovú, ktorá sa dá regulovať. Výsadbu uskutočnite na jar alebo jeseň do trojsponu. Budete prekvapení rastom, vzhľadom i celkovou funkčnosťou, i keď na túto krásu si budete musieť počkať. Z buku a hrabu viete vytvoriť aj stenu vysokú 4 metre. Dbajte na správnu výživu, strihanie a tento plot bude určite dominantou Vašej záhrady a navyše bude naozaj prírodný.

Ak dávate prednosť kvitnúcim drevinám, môžete zvoliť kvitnúci živý plot, prípadne sa inšpirovať priamo v našom eshope inými listnáčmi z aktuálnej ponuky.

Zelenina dokáže rásť aj v tieni

Autor: Ing. Adriána Francová 2. júna 2015 Žiadne komentáre

        Záhrada nám poskytuje relax aj úžitok. Určite ste si práve v nej všimli, že počas celého roka sa mení a taktiež sú viditeľné aj zmeny počas samotného dňa a to vďaka množstvu svetla alebo tieňa. Nie je tieň ako tieň. Je nutné vedieť ho rozlišovať. Len vtedy sa bude Vašim rastlinám dariť. Pokiaľ si myslíte, že sa v tieni nedá nič pestovať, mýlite sa. Mnohé rastliny i zelenina pestovaná v tieni je kvalitnejšia a zásobenejšia vitamínmišťavou oveľa viac ako pestovaná na slnku, kde sa zbytočne suší a prehrieva.

Zelenina dokáže rásť aj v tieni

V prvom rade sa musíte naučiť rozlišovať tiene. Pokiaľ si nie ste istý, vyskúšajte pestovať zeleninu v nádobách a podľa toho, ako sa jej bude dariť, ju premiestňujte z tieňa na slnko a naopak. Pokiaľ zistíte, že zelenina neprosperuje alebo chradne, premiestnite ju. Berte to ako experiment.

Nebudeme sa zaoberať teraz plodovou zeleninou ako rajčiny, tekvice, melón, tie naozaj obľubujú slnečné stanovište. Ale sú také druhy, ktoré dokážu rásť tak na slnku, ako aj v tieni. Skúste uhádnuť, ktorá z nich Vám bude chutiť viac. Tá, ktorá je vystavená viac ako 7 hodín priamemu prudkému slnku, kde sa listová plocha prehrieva, pôda okolo rýchlo vysušuje alebo zelenina pestovaná v polotieni, kde sa dlhšie udrží vlhkosť a slnko nie je také intenzívne? Určite nemôžeme vymenovať všetky druhy zeleniny. Ponúkame vám však tie najzákladnejšie, ktoré dokážete pestovať aj v polotieni, hoci predtým ste si mysleli, že to nie je vhodné miesto a plochu radšej vysadili heucherami, papraďou a funkiami.

Typy tieňa :

  1. Polotieň – 5 - 6 hodín denne poludňového slnka, kedy býva najsilnejšie. Rastliny nebudú celodenne vystavené slnku, budú aj v polotieni - a to ráno, zvyšok dňa budú na slnku. Nebudú rásť rýchlo, ale stále budú rásť normálne. Výhodnejšie je zalievať skoro ráno. Pôda cez noc vychladne, ráno sú rastliny v tieni.
  2. Mozaikový tieň – spôsobený korunami stromov, keď už majú listy. Je to ľahký, prirodzený tieň, ktorý rastliny akceptujú. Svetlo prejde cez listy a koruny stromov, nie je také prudké. Výsledkom je iba menej svetla.
  3. Plný tieň, tieň, hlboký tieň – spôsobený budovami a pevnými bodmi v záhrade, prípadne hustou kulisou stromov. Nie je vhodný na pestovanie zeleniny. Pokiaľ sa tam slnko nedostane vôbec, nie je možné vypestovať zdravé priesady ani zeleninu. V takomto hlbokom tieni sa darí len niekoľkým okrasným rastlinám.

Pokiaľ už viete, aký tieň v záhrade máte, môžete sa pustiť do výsadby zeleninových priesad alebo aj do výsevov. Teraz Vám ponúkneme zoznam zeleninových druhov, ktorým stačí niekoľko hodín slnka na to, aby poskytli kvalitnú úrodu aj na mieste, o ktorom ste si doteraz mysleli, že je nevhodné na pestovanie.

5 - 6 hodín poludňajšieho slnka vystačí pre: brokolicu, kel, ružičkový kel, kapustu, karfiol

4 - 5 hodín: fazuľa, mrkva, zeler, petržlen, paštrnák, repa, hrášok, reďkovka

3 - 4 hodín: rukola, šalát, kel, špenát (listy sú zdravšie, nekrútia sa, nie sú horké, prehriate)

3 hodiny: bylinky pre kulinárske varenie a dochucovanie

2 hodiny:  ázijské druhy listovej zeleniny a šalátov. V našich podmienkach sa pestujú menej.

Veríme, že sme Vám pomohli ujasniť si termín tieň a tiež vyriešiť takéto miesto v záhrade napríklad aj na pestovanie listovej zeleniny. 

Posted in: Úžitková záhrada Tags: zeleninatieň
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu