+421 948 199 109

Celoročný efekt na balkóne

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 21. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Máte záujem pestovať na balkóne a terase rôzne dreviny, kry a rastliny, ale nemáte čas alebo chuť priestor pravidelne dopĺňať a starať sa oň intenzívne? V takom prípade si ho viete vysadiť natrvalo pomocou vždyzelených krov, ihličnanov a rastlín, ktoré nevyžadujú príliš odbornú starostlivosť a zároveň obohatia priestor celoročne o upravený vzhľad.

Výsadba na balkón

Medzi mrazuvzdorné rastliny na balkón určite radíme ihličnany, ktoré nie sú len zelené. Okrem takmer všetkých odtieňov zelenej ich nájdete aj v modrej, sivej, striebornej a zaujímavé sú zlaté kultivary. Okrem výšky si viete vybrať aj dreviny na kmienku, guľovité a rôzne strihané kultivary, previsnuté druhy, ktoré vynikajú asi na prvom mieste a samozrejme aj plazivé a trpasličie kultivary, ktoré nevynikajú rýchlosťou rastu ale tvarom a kompaktným vzhľadom.

Nádoby tak nemusíte v krátkom čase vymieňať a dreviny presádzať. Neznamená to, že nebudú vyžadovať kvalitný substrát raz za rok.


Vyberte si z ponuky ihličnanov aj v našom eshope


Vhodné rastliny na balkónIhličnany všeobecne neznášajú premokrenú pôdu, preto pred výsadbou zvoľte vhodnú nádobu, najlepšie kameninovú, keramickú, vytvorte drenážnu vrstvu, zvoľte substrát pre ihličnaté dreviny a na povrch vysypte mulč v podobe kôry alebo kamienkov.

Kombinovať ich môžete s previsnutými druhmi vždyzelených krov ako skalník (Cotoneaster) alebo zaujímavými rastlinami a krami ako sú vresy a vresovce, skímia (Skimmia), bršlen (Euonymus), krušpán (Buxus), skalničky a nízke trvalky.

Pomocou vyšších ihličnanov môžete vytvoriť intímnu kulisu a zástenu. Vhodné sú tieto rastliny:

tuje západné ´Smaragd´ (Thuja occidentalis ´Smaragd´)

Cyprusovec leylandský Green

cyprusovec leylandov ´Gold Rider´ (Cupressocyparis leylandii ´Gold Rider´).

Z nízkych druhov sú vhodné

borovice kosodreviny (Pinus mugo ´Mughus´, Pinus mugo ´Mops´, ´Wintergold´)

alebo cyprušteky s pomalým rastom ako napr. Chamaecyparis obtusa ´Nana gracilis´.


Pre zelený balkón môžete vysadiť aj skalničky alebo nízke trvalky


Ak Vás predsa len presvedčíme, doplňte priestor aj o atraktívne sfarbené dreviny ako japonské javory (Acer), dráče (Berberis), bršleny (Euonymus) a okrasné trávy, ktoré priestoru dodajú šarm, farbu a jemnosť. Rovnako priestor oddelia a dodajú mu iný vzhľad popínavé rastliny, ktoré sú zaujímavé vďaka sezónnej premene. Najmä tie opadavé, ktoré sa prispôsobujú ročnému obdobiu. Pavinič (Parthenocissus) je v zime zaujímavý spleťou výhonkov na treláži , na jar rašením listov, koncom leta a v jeseni tvorbou plodov a jesenným červeným alebo bronzovým vyfarbením listov.

Potom stačí len vhodne upraviť priestor pomocou doplnkov a sedenia a každodenná party môže začať. Trebárs aj na terase. Veď záhrada nie je len o priestore a zelenom trávniku, je najmä o rastlinách a drevinách a vašom vzťahu ku nim. Pokiaľ ich obľubujete, na menšom priestore sa im viete venovať oveľa viac než na rozľahlej záhrade, kde si niekedy ani nevšimnete, že pár druhov už uhynulo.

Náš tip: Ak si chcete výsadbu doplniť, inšpirujte sa aj kvitnúcimi rastlinami na balkón.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Hosta 'Mama Mia' / Funkia, C2