+421 948 199 109

Bobkový list pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 14. apríla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Bobkový list všetci poznáme najmä z kuchyne. Jeho nezameniteľnú vôňu nenahradí v niektorých jedlách absolútne nič. Poznáme ho väčšinou sušený. Vedeli ste, že ho môžete dopestovať aj vo vašej záhrade alebo v kvetináči? Stačí pár dôležitých informácii o pestovaní a môžete hneď začať.

Bobkový list - Vavrín

Vavrínovec vs Bobkový list

...alebo Prunus laurocerasus vs Laurus nobilis...

Mnohí si ich mýlia ale je veľmi dôležité vedieť rozdiely. Vavrín a Vavrínovec sú dve rozdielne rastliny, pojednáva hneď o tom aj ich latinský názov. Chápeme, že nie každý ho ovláda. Často sa bežný človek o vavríne vyjadruje ako o vavrínovci a naopak. No jeden z nich vavrínovec lekársky (Prunus laurocerasus) je jedovatý a vavrín pravý (Laurus nobilis) je práve jedlý bobkový list. Rozdiel je vidieť aj na listoch a v samotnej stavbe rastliny- dreviny.

Bobkový list pochádza z Ázie, Iránu ale hojne sa nachádza a okolo Stredomoria. Je náchylný na mrazy ale postupne sa udomácňuje aj v našich podmienkach. Staršie dreviny vedia prežiť bez ujmy aj v záhrade na juhu Slovenska. Obyčajne sa však na zimu prenáša do nemrznúcich podmienok, najmä ak sa jedná o mladé dreviny a zakoreňujúce odrezky.

Je to stálo-zelený ker, výborne sa tvaruje a dobre zvláda rez. Rýchlo sa rozmnožuje odrezkami a jeho listy môžete využiť na aranžovanie, sušenie a najmä v kuchyni. Kvitne na jar bielymi kvetmi. Neskôr sa tvoria plody vo veľkosti čerešne fialovej až čiernej farby.

Ako pestovať bobkový list

Bobkový list v záhrade

Umiestnite ho na priame slnko, s chránenou expozíciou aspoň z 2 strán a korene zamulčujte kôrou. V prípade poškodenia mrazom dobre po reze regeneruje. Vonku však odporúčame pestovať len v teplejších lokalitách, juh Slovenska a naozaj staršie dreviny s postupným otužovaním. Inak zvláda teploty do -5 stupňov.

Bobkový list v kvetináči

Vyžaduje klasický univerzálny substrát alebo substrát pre bylinky. Po zakúpení ho určite presaďte a pestujte na terase alebo balkóne až do príchodu mrazov. Neskôr ho premiestnite do bytu, svetlej a chladnej chodby, zimnej záhrady. Pestovať sa môže ako ker alebo na kmienku. V byte vyžaduje to čo klasické izbové rastliny. Na chodbe zvládne 13-18 stupňov a primeranú zálievku. Čím je teplo nižšia, tým aj zálievka musí byť nižšia. Ak je teplota v byte vyššia, treba aj rosiť na listy. Obľubuje svetlé miesto, pozor však na radiátor a priame slnko cez sklo, používajte radšej žalúzie alebo ho umiestnite v blízkosti okna.Bobkový list  

Bobkový list strihanie

Bobkový list striháme vonku cca 2x ročne. Podporujeme jeho habitus a hustotu a tiež ho môžeme strihať samozrejme podľa potreby do kuchyne. Pokiaľ ho pestujete ako kmienok, korunku zastrihávajte pravidelne. Udržíte tak jej hustý vzhľad. Odrezky môžete použiť zároveň na ďalšie zakoreňovanie. Krovitý vavrín upravujte podľa potreby a požadovaného tvaru. Rez je jednoduchý, nevyžaduje nič špeciálne.

Hnojenie a zálievka

Hnojiť môžete univerzálnym hnojivom počas vegetácie. V zime sa nehnojí. Zálievka by mala byť pravidelná ale nesmie byť pôda a substrát dlhodobo podmáčaná.

Je bobkový list mrazuvzdorný?

Ako sme už uviedli vyššie v texte, máme skúsenosti, že staršie dreviny bez problémov prežijú aj naše zimy na juhu Slovenska v chránenej polohe. Odporúčame však najmä mladé dreviny premiestniť pred mrazmi do nemrznúcich podmienok. Zvláda teplotný pokles na -2 až -5 st., staršie dreviny aj -10 až -15 st. Mnohí pestovatelia ich preventívne obaľujú aj do starších diek a korene mulčujú lístím a kôrou.

Bobkový list zber a použitie

Bobkový list sa využíval už v minulosti na dekorovanie víťazov, v podobe vencov. Jeho nezameniteľnú arómu spozná snáď každý. Listy sa však nekonzumujú, len sa nechajú vyvariť alebo sa nakladajú so zeleninou. Listy sú veľmi horké a ostré.


Chcete si vavrín dopestovať v záhrade alebo v kvetináči? Vyberte si z aktuálnej ponuky rastlín bobkového listu v našom eshope


Môžete ich používať aj na aranžovanie, viazanie vencov a zaujímavých dekorácii.

Listy sa zbierajú počas celého roka. Skontrolujte, či nemajú známky poškodenia. Sušia sa voľne položené vedľa seba na plechu, v polotieni alebo v sušičke a uskladňujú v sklenených nádobách dobre uzatvárateľných ale aj v látkových a papierových vreckách. Používať sa môžu aj čerstvé listy.

Využiť ich môžete na rôzne zálievky pri zaváraní zeleniny, uhoriek, kapusty, papriky, aj húb. Vhodný je aj na prípravu mäsa, rýb, do kyslých polievok. Môžete z neho vyrobiť aj repelent proti otravnému hmyzu alebo ho uložiť do skriniek, aby Vám mole nenapadli ryžu, sušené hríby alebo fazuľu.

Z vývarov sa robia aj rôzne obklady na rany a je veľmi obľúbený aj v liečiteľstve. V Grécku a v Ríme bol považovaný za posvätnú rastlinu a bol vysadený pred každým chrámom. Ukrýva v sebe silice, glykosidy, partenolidy, triesloviny, horčíny a tiež éterické oleje. Pomáha pri cukrovke, tlaku, opuchoch, pri bolestiach krížov, na trávenie a podporuje chuť do jedla. Tiež pôsobí protizápalovo a dezinfekčne.

TIP: Ďalšia obľúbená rastlina, ktorá prospieva nášmu zdraviu je napríklad medvedí cesnak. Prečítajte si článok o tom ako sa Allium ursinum pestuje.

Zdieľať tento blog
lucka 22. decembra 2023 at 13:34 Odpovedať
Dobry den,
na webe https://www.nasezdravie.sk/magazin/bobkovy-list-a-zdravie som si precitala o roznych zdravotnych ucinkoch bobkoveho listu, ktore spominate aj vy. Velmi ma to oslovilo a rada by som pestovala bobkovy list na mojom balkone, avsak cez leto na balkon svieti priame slnko a je tam na nevydrzanie. Prezije rastlina v takychto podmienkach? dakujem za informacie.
Adriána Francová 22. decembra 2023 at 14:47 Odpovedať
Dobrý deň, Môžete ho pestovať aj na balkóne, ale pred priamym slnkom ho ochráňte tienením. Celodenné priame slnko nezvládne.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu