+421 948 199 109

Bylinky na čaj a na kúpeľ

Vytlačiť
Autor: Ute Rodermond, Blu-Blumen 25. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Bylinky nie sú vhodné len pre dochutenie jedál alebo na výrobu bylinného oleja a octu, ale tiež pre prípravu liečivých čajov a dobre slúžia tiež na prípravu prísad do kúpeľa.

 Bylinky na čaj

Bylinkový kúpeľ

Práve po stresujúcom dni dokáže bylinkový kúpeľ divy. Aj v dávnych dobách bolo známe, že teplý kúpeľ obohatený o aromatické byliny urobil dobre pre telo i na duši. Aplikácia je tiež celkom jednoduchá. Všetko, čo potrebujete, sú dve hrste čerstvých byliniek a bavlnené vrecko. Byliny sa umiestnia do vrecka a ponoria do vriacej vody po dobu asi 10 minút. Potom sa pridá koncentrát do vodného kúpeľa.

V teplej vode bylinky uvoľňujú svoje éterické oleje. Tu sa spája opojný účinok vône s pozitívnymi regeneračnými alebo liečivými vlastnosťami rastlinných zložiek. Na uvoľnenie sa používa napríklad pomarančový tymián. Má pozitívny vplyv na dýchaciu sústavu. Jeho svieža pomarančová aróma zvyšuje očakávania príjemného relaxačného kúpeľu.Čaj z byliniek

Ananásová šalvia patrí tiež do tejto kategórie. Mala by pôsobiť proti kašľu a na vykašliavanie. Ale aj listy získané z kríku mäty a eukalyptu pomáhajú pri chorobách dýchacieho ústrojenstva. V úzkosti, nepokoji alebo proti bolesti hlavy a migrény sa osvedčila levanduľa.


Vyberte si liečivé bylinky z našej aktuálnej ponuky


Kto vyhľadáva čerstvú citrónovú vôňu, siahne po citrónovej lípii. Taký kúpeľ je uvoľňujúci a osviežujúci zároveň. Budete čoskoro pokojný a bez únavy.

Ako alternatívu k bylinnej kúpeľovej soli si môžete samozrejme tiež pripraviť vlastné bylinné zmesi. Fantázia nepozná medze. Len vyskúšajte svoje šťastie a objavte tú najlepšiu zmes pre seba. Bylinný kúpeľ môžete zjemniť tak, že na hladinu vysypete niekoľko sušených okvetných lupienkov, napríklad z ruží. Takto nestojí nič „mini-dovolenke“ v ceste.

Bylinky na čaj

Ak potrebujete len malú 5 minútovú relaxačnú prestávku, môžu dosiahnuť regeneračný efekt s bylinkovým čajom. Rýchlo sa dá pripraviť a môže tiež dosiahnuť liečivé účinky.


V našom eshope nájdete aj semená byliniek


Listy grapefruitovej mäty napr. šíria sviežu, ovocno-kyslú chuť. Pripomínajú čerstvo vylisovaný alebo rozrezaný grapefruit. Grepovo tonikový čaj osvieži najmä v horúcich letných dňoch. Listy ovocnej šalvie vyniknú optimálne v čerstvej infúzii ovocných čajov, či už teplých alebo studených. Skvelé sú pre deti! Mimoriadne dobrý smäd zaháňajúci nealkoholický nápoj pre horúce letné dni môžete vykúzliť z marockej mäty. Po ochladení v chladničke pridajte do neho trochu citrónu. To tiež dodá sviežu ovocnú chuť.

Smoothie - čerstvé zelené osvieženie s energiou

Či už ako jedlo na naštartovanie dňa, malé rozveselenie v kancelárii, zahnanie hladu, alebo osvieženie po cvičení: zelené smoothies sú chutné, zdravé a majú nízky obsah kalórií.

Sú zvyčajne vyrobené zo zelených listov a ovocia. Zelené listy - to sú šaláty, ako je hlávkový šalát, listový šalát, listy mrkvy, červenej repy a rôznych odrôd kapusty. Potom sú tu záhradné bylinky, ako bazalka Tulsí, citrónová medovka, hubová bylinka, cesnaková tráva, jiaogulan - bylina nesmrteľnosti, koriander alebo Brahmi. Obsahujú veľké množstvo alkaloidov, saponínov, horkých látok a trieslovín. Pomáhajú tráveniu, stimulujú imunitný systém, pôsobia antibakteriálne a protizápalovo, znižujú hladinu cholesterolu a podľa dostupných zdrojov majú rôzne ďalšie účinky.

Už stredoveká lekárka Hildegarda von Bingen používala vo svojich terapiách mnoho rôznych bylín. Listy štiavu sú skutočnými zdravými bombami. Obsahujú vlákninu a veľa minerálov. To všetko robí zo zelených „smoothies“ neoceniteľné dávky zdravia, ktoré by ste si mali sami dopriať každý deň.

Záhradné bylinky sú však menej vnímané ako hlavná zložka, skôr sa považujú za nosičov arómy. Medovka v kombinácii s listami šalátu vytvára citrónové poschodie (Gaumenfreude), lístky mäty ´Hugo´ zase jemnú príchuť mäty. Kto by chcel pohrať s citrónom a anízom, siahne po limonádovej bylinke.

Príprava zelených „smoothies“ je jednoduchá. Zložky treba vložiť do mixéra, s výkonom min. 30 000 otáčok. Čím jemnejšiu štruktúru dosiahnte mixovaním, tým viac živín sa dokáže absorbovať v tele. Na bylinný nápoj je potrebných približne 50 % byliniek, 50 % ovocia a trochu vody. Vynikajúci nízkokalorický nápoj plný energie získate už po krátkom mixovaní. Je naozaj príjemné napiť sa zdravia.

Potom už možno povedať len: Na zdravie.

TIP: Ak rozmýšľate nad bylinkami z vlastnej záhrady alebo balkónu, prečítajte si náš článok o pestovaní byliniek.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu