+421 948 199 109

Červienka pestovanie

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 8. septembra 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Červienka fraserova (lat. Photinia fraseri), je neopadavý krík z čeľade ružovitých. Rastlina dosahuje dva až tri metre výšky, má vysoko lesklé oválne listy a zaujímavé sfarbenie. Zatiaľ čo bežne sú dorastené listy sýto zelené, pri rašení majú červený odtieň. Vďaka tomu ker stále vyzerá, ako by kvitol.

Červienka pestovanie

Klasické kvety sa samozrejme objavujú a majú čisto bielu farbu, sú päťpočetné a pomerne nenápadné.
Počas leta sa kvety premieňajú na plody drobných červených bobúľ, ktoré na kríku zostávajú až do zimy a zaujímavo ho ozdobia. Rastlina je plne mrazuvzdorná a s prehľadom zvládne teploty siahajúce až k -20 °C. Červienku môžeme pestovať ako solitérny ker alebo v skupinkách či živých plotoch.

Ako pestovať červienku

Stanovište a nároky na svetlo - rastlina vyžaduje buď plné slnko, alebo polotieň - v úplnom tieni neprospieva. Naopak na slnku sa viac vyfarbujú listy, najmä tie červené.

Pôda - červienky uprednostňujú dobre priepustný, kyprý záhradnícky substrát. Ideálny stav je mierne kyslé pH, takže pred výsadbou kríka sa odporúča vyhĺbiť jamu o niečo viac a vystlať ju čerstvým substrátom zmiešaným s rašelinou. Do tejto zmesi môžete pridať aj kompost, pretože červienka miluje výživnú pôdu.

Nároky na vlahu - na vodu sú tieto rastliny trochu háklivé. Nielen, že im vadí prílišné premokrenie aj sucho, ale tiež neznášajú zalievanie na list. Ak tak urobíte, vystavujete ker riziku nákazy hubovým ochorením listov. Pri premokrení potom majú tendenciu listy zhadzovať, takže vyladiť si frekvenciu a množstvo zálievky je tu kľúčové pre úspešné pestovanie (teda aspoň u mladých kríkov, tie vyrastené už s vodou vedia hospodáriť sami).

Množenie blýskavky - najčastejšie sa ker množí klasickými odrezkami. Odoberá sa jednoročný výhonok, ktorému ponecháme dvojročnú pätku, aby lepšie zapustil korene. Odrezok namočíme do stimulátora zakorenenia a zapichneme ho do kvetináča so zakoreňovacím substrátom.Červienka fraserova

Ochrana pred mrazom, chorobami a škodcami - vyrastené kríky sú plne mrazuvzdorné a nie je potrebné ich nijako chrániť, ale ak máte v záhrade vysadené kríky mladé, pred zimou ochráňte koreňový systém (prípadne celý krík) napríklad čečinou. Voči škodcom a chorobám je rastlina veľmi odolná. Pokiaľ sa nejaké problémy objavia, najčastejšie je to viditeľné na listoch - poškodené listy preto ihneď odstráňte, rovnako ako všetko opadané lístie pod kríkom. To by malo byť počas pestovania pravidlom.


Neviete sa rozhodnúť, ktorý ker vašej záhrade pristane najviac? Červienka je skvelou voľbou pre slnečné aj polotienisté pozemky


Kedy strihať červienku

Ker rastie pomerne rýchlo, a tak je dôležité udržiavať jeho tvar pravidelným strihom a rezom. Červienky upravujeme minimálne raz ročne. Najlepším obdobím pre rez je koniec zimy až začiatok jari, kedy je ešte obdobie vegetačného pokoja a na vetvách nie sú viditeľné púčiky. Optimálne však je strihať rastlinu, keď už nemrzne (pretrvávajúce nízke teploty nad nulou nevadia).

Po reze celý ker rýchlo obrastá, a hlavne hustne a má udržovanejší a kompaktnejší tvar. Báť sa nemusíte ani radikálneho rezu, pokojne až o polovicu dĺžky jednoročných výhonov. Mladé, čerstvo presadené kríky červienky nestriháme, prípadne iba veľmi mierne.

Rýchlosť rastu červienky

Mladé rastliny photinia fraseri rastú veľmi rýchlo. Keď dosiahnu výšku asi jeden a pol metra, ich rast sa spomalí. Opäť sa zrýchli až po ostrihaní kríka, kedy nové výhony nielen rastú do výšky, ale tiež zahusťujú celý ker až do fázy, keď cez vetvy nie je takmer vôbec vidieť – z tohto dôvodu je červienka ideálna pre tvorbu živého plotu.

Červienka ako živý plot

Na pestovanie živého plotu môžeme využiť rôzne odrody. Tou najobľúbenejšou zo všetkých je rozhodne červienka 'Red Robin', ktorá žne úspechy medzi záhradníkmi z celého sveta už viac ako dvadsať rokov. Táto odroda neopadáva, porast je veľmi hustý a nepriestupný, dorastie pokojne až do troch metrov a navyše sa jedná o veľmi esteticky pôsobiaci ker. Listy sú pri rašení takmer sýto červené, potom mierne zosvetlia až úplne zozelenajú. Listy navyše na kríku pribúdajú po celý rok, takže vrcholy výhonkov sú permanentne červené.

TIP: Hľadáte nižší ker, ktorý má podobné nároky na pestovanie ako červienka? Prečítajte si článok o pestovaní nátržníka, ktorý bude s červienkou v záhrade skvele ladiť.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Niektoré magnólie zakvitnú po 10 rokoch, iné skôr, záleží či je to semenáč, ako vyspelý...
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Dobry den mam krasnu cca 2,5m vysoku Grandifloru mam ju 8 rokov kupena bola cca vysoka 60 cm no...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Môžete ju opatrne v celku vložiť do nového väčšieho kvetináča, ale ktorý má byť viac...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Dostala som krásnu čiernu kalu, mám ju asi týždeň, zatiaľ je bez zmeny. Má veľa kvietkov,...
  • Lišajníky na ovocných stromoch
    7. mája 2024
    Dobrý deň, vieme toľko koľko aj vy a záhradkári a ovocinári skúšajú všetky možnosti a...
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty