+421 948 199 109

Čmeliaky v záhrade

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 3. februára 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určite už viete, že opeľovače sú pre záhradu prospešné a vďaka nim máme plody a obilie. Vo všeobecnosti sa vždy hovorí len o včelách. No v prírode sa vyskytujú aj iné opeľovače, ktoré môžete do záhrady prilákať správnou výsadbou a druhovým zložením.

Čmeliaky v záhrade

Včela alebo čmeliak?

Chov včiel je náročná činnosť. Vyžaduje dennú starostlivosť, kontrolu, prikrmovanie, ošetrenie, a mať poznatky a vedomosti o včelách. Nie každý si ich vie a môže dovoliť, nie po finančnej stránke, ale najmä po tej časovej a vedomostnej.

Chov čmeliakov je o niečo jednoduchší a zastávajú rovnakú prácu a funkciu ako majú včely. S tým, že vedľajší produkt nie je med. Dokonca v mnohých prípadoch sú aktívnejšie a vhodnejšie. Vedeli ste, že čmeliaky opeľujú aj počas dažďa? Nakoľko sú väčšie a ťažšie nemajú problém ani vo veternejšom počasí, dokonca v chladnejšom dni. Vylietavajú od 8 stupňov a to je vhodné najmä pre opeľovanie na jar kvitnúcich ovocných drevín, za chladného a daždivého počasie, kedy by ste včely márne čakali. Mnohé rastliny majú kvety, ktoré vedia opeliť len čmeliaky.

Domček pre čmeliaky

Momentálne sú na trhu rôzne spoločnosti, ktoré Vám domček / box so čmeliakmi doručí priamo domov. Sú vhodné pre opeľovanie v skleníkoch, fóliovníkoch, v zimných záhradách, ale aj vonku v sadoch a záhradách. Dokážete si vybrať kolóniu s kráľovnou aj bez, dokonca obdržíte aj cukrový roztok.Čmeliaky pri opeľovaní

Veríme, že tento box, nebude len jednoročnou záležitosťou a vytvoríte im vhodné podmienky na to, aby u vás zostali a ubytovali sa.

Podmienkou je správne uloženie boxu alebo prípravu nového bývania. Dbajte na výškové uloženie, aby ich nenapadli hraboše, mačky a mravce, a hlavne im doprajte správne rastliny pre opeľovanie, s dostatkom peľu a nektáru.

Čmeliaky milujú levandule, ovocné dreviny ako jablonehrušky, ďatelinu. Na poraste zostávajú dlho a za minútu navštívia viac kvetov ako včely. Napriek svojej hmotnosti a veľkosti sú naozaj výkonné. Nasadiť ich do skleníka či záhrady musíte pred kvitnutím cca 7 dní.

No aj bez zakúpeného boxu vo vidieckom prostredí vďaka trvalkám a množstvu ovocných stromov dokážete udržať množstvo čmeliakov. Výhodou je aj to, že nebodajú tak často ako včely. Sú mierumilovnejšie. Teda samčeky nebodajú vôbec, tie vylietavajú až v júli, samičky lietajú od mája bežne v prírode a dokážu Vás pichnúť a ucítite to ako pichnutie osou.

Čmeliaky majú hryzacie ústrojenstvo, k ťažko dostupným kvetom sa prehryzú a zároveň ho opelia. Preto včely nenavštevujú najmä dlhé a úzke kvetenstvá, lebo majú jazyk a týmto malým jazýčkom sa včely nedostanú k nektáru a peľu. Čmeliaky preto nutne potrebujeme.

Ďalšia odlišnosť a trochu krutosť je, že trúdy (samec) a neoplodnené robotnice (samice) zimu neprežijú. Prežijú len oplodnené samičky, ktoré sa na jar zobudia ako mladé kráľovné, ktoré založia svoju vlastnú novú kolóniu.

Presvedčili sme Vás, že čmeliaky zohrávajú v sadoch a záhradách dôležitú úlohu? Myslím, že áno. Vysaďte si dostatok levandule, šalvie, rebríčky a krásky. My sme to vyskúšali tiež a naše čmeliaky opeľujú v skleníku zeleninu aj jahody, mnohé citrusy, maliny a okrasné dreviny.

TIP: Ak chcete aby vaša záhrada doslova žila užitočným hmyzom, prečítajte si náš článok o tom ako prilákať opeľovače do záhrady. A možno sa vám príde vhod aj pár rád pri zakladaní trvalkového záhonu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu