+421 948 199 109

Dichondra pestovanie, strieborný vodopád na balkón

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 14. marca 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Dichondra, inými názvami tiež strieborný vodopád alebo strieborný dážď, je previsnutá rastlina s drobnými listami zeleno striebristej farby. Rastlina pochádza z oblastí strednej Ameriky. Vytvára až dva metre dlhé "liany", a je tak ideálnou okrasnou rastlinou do závesných hrantíkov na balkónoch či terasách.

Dichondra pestovanie

Ako pestovať strieborný vodopád

Dichondra preferuje plné slnko, nanajvýš mierny polotieň. Umiestnenie závisí aj od konkrétneho druhu dichondry, niektoré kultivary sú pôdopokryvné a vysádzame ich tak do záhonov. Iné, konkrétne práve „strieborný vodopád“, sa hodia na pestovanie v závesných kvetináčoch alebo v klasických kvetináčoch.

Rastline doprajeme stredne intenzívnu a pravidelnú zálievku, avšak vďaka svojmu pôvodu si dobre poradia aj s kratšou dobou sucha. Dichondru vyživujeme hnojivami pre nekvitnúce rastliny - hnojivo aplikujeme raz za 14 dní spoločne so zálievkou.

Množenie dichondry

Dichondru je možné pomerne ľahko rozmnožiť pomocou semien i odrezkov. Semená vysádzame do pareniska v interiéri, ideálne už počas marca. Na vyklíčenie semien by mala byť izbová teplota približne 25 stupňov, ideálne je teda umiestnenie blízko radiátora. Substrát udržujeme stále vlhký a mladé sadenice premiestnime von až koncom mája.Strieborný vodopád dichondra v kvetináči

Ďalšou možnosťou je rezkoanie. Odrezky udržujte v teplote 18 až 20 stupňov. Odoberáme ich viac-menej kedykoľvek od jari do jesene. Odrezok by mal mať asi pätnásť centimetrov. Jeho spodnú stranu potom potrieme stimulátorom na zakorenenie a zapichneme do substrátu.

Strieborný dážď do záhrady

Ak pestujeme rastlinu v záhone, zastane pôdopokryvnú funkciu. Rozrastá sa do dĺžky až 2 metre a vytvára na povrchu záhona hustý strieborný koberec. V tomto prípade sa snažíme dichondru udržiavať skôr v suchšom prostredí, pretože hustý vlhký porast by mohli napádať plesne.

Dichondra na balkón

Asi najobľúbenejšie je pestovanie dichondry na balkónoch či terasách. Skvele sa hodí do závesných kvetináčov, ktoré striebristé listy doslova obrastú. Okrem toho možno dichondru kombinovať s ďalšími previsnutými rastlinami do kvetináčov - najlepšie vyzerá s kvitnúcimi druhmi ako sú petúnie, lobelky, bakopa a podobne.

 

Ak hľadáte nové kúsky do letných hrantíkov, "strieborný vodopád" bude tou pravou voľbou. Prevísajúce dichondry do nádob nájdete v našom e-shope

 

Dichondra prezimovanie

Dichondry nevystavujte mrazu ani teplotám nižším ako 10 stupňov celzia. Keď začne priemerná vonkajšia teplota klesať, premiestnite rastlinu do teplejšieho skleníka alebo do nevykurovanej miestnosti v interiéri. Ešte predtým je dobré dichondru skrátiť tak, aby sa dobre skladovala. Zemina v kvetináči by nemala byť ani cez zimu dlhodobo suchá. Zálievku teda znížime na minimum, občas však rastlinu v zimnom období zalejeme.

TIP: Či už chcete vyzdobiť balkón, okenné parapety alebo kvetináče na terase, pomôžu vám s tým letničky do nádob. Zvoľte klasické muškáty či petúnie, begónie alebo nadrobno kvitnúce lobelky, ktoré sa hodia aj do závesných kvetináčov.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu