+421 948 199 109

Dreviny na kmienku pre krásu aj úžitok

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 5. mája 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Priestor na balkóne je obyčajne malý, ale napriek tomu sa tu dajú pestovať dokonca aj stromy. Ak zvolíte previslé alebo štíhle tvary, stĺpovité formy, prípadne dreviny na kmienku, ušetríte na priestore a úroda sa Vám bude jednoduchšie zbierať.

Dreviny na kmienku

Medzi úžitkové dreviny na kmienku môžeme zaradiť morušu na kmienku, ktorá však dorastá do výšky 150-400cm a tak nie je vhodná na pestovanie na balkóne.Vhodnejšie sú však určite egreše, kmienková jostaríbezle.

Nielen na kmienku...

Toto drobné ovocie okrem kmienkovej formy môžeme pestovať aj v podobne kríka, kde môžeme zvoliť napríklad aj zemolez kamčatský alebo aróniu. Práve zemolez vás už v máji obdarí sladkými a šťavnatými plodmi. Vyberte si drevinu, prípadne ovocie, ktoré obľubujete a zvoľte primeranú nádobu a začnite s vysádzaním.Dreviny v kvetináčoch

Na dno nádoby nasypte drenážnu vrstvu, potom nasypte výživný substrát, položte drevinu a zasypte ju. Korene nesmú vytŕčať a musia mať dostatočne veľký priestor. Pokiaľ je drevina vyššia a na kmienku, dodajte jej oporu vo forme kolíka. Pravidelne ju zalievajte, vo vhodnom čase prihnojujte a pôdu prevzdušňujte. V spodnej časti môžete vysadiť letničky, ktoré Vám dotvoria atmosféru na balkóne alebo tam vysadťe niekoľko koreňov jahôd, na ktorých si zasa pochutnáte.

Starostlivosť je rovnaká ako pri pestovaní vonku, ale dreviny vyžadujú viac vody. Pokiaľ milujete figy a máte vhodne orientovaný balkón na juh alebo juhovýchod, môžete sa dočkať aj plodov. Obyčajne sa figovníkom darí dobre aj v nádobe. Avšak nesprávne umiestnenie spôsobuje mnohým pestovateľom to, že plody nedozrú a zostanú zelené na rastline. Figovník potrebuje veľa slnka a tepla, zároveň chránené miesto pred silným vetrom a mrazmi.

V zimnom období sa mladé rastliny zazimujú v byte alebo sa musia obaliť.

Určite poznáte aj jahodový strom (Psidium guajava). Hoci táto drevina, ker rýchlo rastie, potrebuje čas na to, aby vytvorila plody. Nepočítajte s úrodou v nasledujúcom roku. Je to zaujímavá a dekoratívna rastlina vhodná na balkónové pestovanie. Na zimu sa prenáša do bytu. Má krásne lesklé zelené listy, mladé listy sú načervenalé, kvitne na bielo a plodom sú sladké guličky pripomínajúce jahody s malými jadierkami vo vnútri. Vyžaduje kyslejší substrát, vlahu, znesie aj priame slnko. Ideálna rastlina pre začiatočníkov pestovateľov aj tropickej flóry. V zime musí byť teplota nižšia s dostatkom svetla. Pestuje sa podobne ako citrusy.

Ak chcete doplniť balkón aj o okrasné dreviny na kmienku, môžete zvoliť napríklad ihličnany na kmienku alebo niektoré stĺpovité okrasné stromy.

Existuje naozaj veľa možností, ako zaplniť balkón, aby nebol všedný, ale naopak zaujímavý, exotický, plný chutných plodov a pocitu, že priestor je dokonale využitý. Tak sa dajte do toho.

TIP: Vedeli ste, že aj ovocné stromy sa dajú pestovať na balkóne? Prečítajte si viac v článku, kde sa venujeme práve ovocným stromom na balkón.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty