+421 948 199 109

Eko-záhrada

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 27. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určite ste o nej už počuli a všemožne sa aj snažíte docieliť, aby aj tá Vaša bola výnimočná a zároveň ekologická. To dosiahnete len vtedy, keď vynaložíte všetky skúsenosti našich starých materí a budete sledovať všetko okolo seba - to znamená prírodu.

Eko záhrada

To je jediná cesta k symbióze a k ideálnemu spolunažívaniu rastlín a plodín.

Ďalej platí, že treba vynechať chemickú ochranu na riešenie problémov s chorobami a škodcami. Ponúkame Vám niekoľko tipov ako začať pestovať a zakladať záhradu ekologicky. 

Odburiňovanie a mulčovanie

Plocha musí byť odburinená a alebo vysadená tak, aby burina nemala šancu. K tomu Vám stačí vysadiť zeleninu a kvety v úzkom spojení, prípadne využiť vyvýšené záhony, vysádzať hustejšie, ale v rovnováhe a nakoniec mulčovať. Zeleninu pokosenou trávou, dreviny a kry drvenými konármi, štiepkou.

Zálievka

Možno také prosté a jednoduché, ale aj zalievať je nutné vedieť. Radšej zalievajte intenzívnejšie a dlhšie, aj každý druhý deň ako plytko, len popraškom každý večer. Plytkou zálievkou rastliny aj plytko korenia. Zalievajte odstátou, najlepšie dažďovou vodou s ideálnou teplotou. Studničná voda je príliš studená a tvrdá. Ideálne zalievanie vykonávajte skoro ráno alebo neskoro večer, keď už nepáli slnko a zem nie je prehriata.

Ak ničíte pýr, určite ho nehoďte na kompost

Pýr nepatrí na kompost, ale ani do komunálneho odpadu. Môžete z neho a iných agresívnych burín pripraviť výluh, a tak ho vrátiť v prijateľnej forme opäť pôde.Ekozáhrada

Ak už musíte použiť chemickú ochranu správne určite chorobu alebo škodcu

V prvom rade sa snažte použiť biologickú ochranu alebo bio prípravky vo forme výluhov, macerátov. Škodcov ničte, poškodené lístie páľte, nehádžte na zem ani do kompostu.

Nepestujte za každú cenu všetko

Pestujte druhy a plodiny, ktoré sa Vám osvedčili, sú vhodné do Vašich pestovateľských podmienok a dobre znášajú Vami vybrané stanovište.

Hnojenie

Využívajte prírodný, vlastný kompost. Z kuchyne, ako šupy zo zeleniny a ovocia, škrupín, trávy a zvyškov rastlín získate za niekoľko mesiacov kvalitný kompost, ktorý je neporovnateľne lepší než kupované hnojivá.


Ak nemáte kompost, použite prírodné hnojivá, vhodné na ekologické pestovanie, napríklad CONAVIT ®


A to je len časť úspešného ekologického záhradníčenia.

TIP: Aj na balkóne môžete pestovať zeleninu ekologickým spôsobom. Prečítajte si náš článok ako vytvoriť eko-záhradu na balkóne.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty