+421 948 199 109

Georgíny pestovanie

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 15. februára 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Georgína, latinsky Dahlia, patrí do čeľade astrovitých a je stálicou v našich záhradách. Tento rod zahŕňa okolo 40 konkrétnych druhov a nespočetné množstvo odrôd a farebných variácií.

Georgíny pestovanie

Georgíny pochádzajú z južnej Ameriky, kde je dodnes väčšina druhov doma. U nás sa najčastejšie stretávame s georgínou kráľovskou (Dahlia imperialis) a georgínou záhradnou (Dahlia pinnata).

Dahlie sa využívajú ako okrasné rastliny. Vysádzajú sa do kvitnúcich záhonov, do kvetináčov a používajú sa aj do rezaných kvetinových väzieb. Pestovanie georgín nie je náročné, potrebujú však starostlivosť a optimálne podmienky na život.

Dahlia pestovanie

Stanovište - georgíny vysádzame na plne slnečné stanovište, ktoré je chránené pred vetrom.Dahlia pestovanie

Pôda - vhodný je hlinitý a humózny substrát.

Závlaha - zeminu udržujeme stále mierne vlhkú. Pri pestovaní georgín v kvetináči dopĺňame vodu pravidelne a dáme pozor na prelievanie.

Výživa - v jesenných mesiacoch je do záhona vhodné zapraviť maštaľný hnoj či kompost. Na jar potom doplníme výživu klasickým hnojivom pre kvitnúce rastliny, ktoré môžeme aplikovať so zálievkou.

Hľuzy georgín

Georgíny je možné pestovať z odrezkov aj semienok, avšak ak sa rozhodnete pre pestovanie georgín, najčastejšie siahnete po hľuzách. Tie môžete buď zakúpiť alebo získať z rastlín z predchádzajúceho roka. Hľuzy zberáme vtedy, keď zmrzne nadzemná časť rastliny - v tejto chvíli ich opatrne vyberieme zo zeme, odstránime z nich zeminu a nečistoty, stonku odstrihneme a skladujeme ich pri 5 až 8 stupňoch. Potrebujú relatívne vysokú vlhkosť, preto je vhodné ich ukladať do rašeliny.

 

Ak si chcete tento rok tieto krásne kvety vysadiť do záhonov, je najvyšší čas si predpestovať sadenice. hľuzy georgín nájdete aj v našom e-shope

 

Kedy sadiť georgíny

Georgíny sú extrémne citlivé na mráz. Stačí, aby sa ochladilo na 0 °C a rastliny sa môžu nenávratne poškodiť. Hľuzy pred výsadbou namáčame cez noc do vody. Ak chcete mať v záhone náskok, môžete si ich nechať naklíčiť v interiéri. Než ich ale premiestnite von, myslite na postupné otužovanie.

Ako sadiť georgíny

Hľuzy ukladáme do zeme naklíčenými očkami nahor, približne 5 centimetrov pod povrch. Následne ich prekryjeme zeminou a pravidelne zalievame. Ak vysádzame vysoké odrody, nezabudneme umiestniť do záhonov aj oporu.

Georgíny druhyGeorgíny bohato vetvia, preto jednotlivé hľuzy vysádzame v rozmedzí 40 až 60 centimetrov.

Ako sme si už uviedli vyššie, výsadba georgín je závislá od mrazov. Aby sme kvety neohrozili, je dobré hľuzy či sadenice vysadiť najskôr na konci apríla, ideálne až po troch zamrznutých, teda v polovici mája.

Georgíny v črepníku

Ako pestovať georgíny v kvetináči? Od pestovania v záhonoch sa to príliš nelíši. Opäť platí, že použijeme kvalitný hlinitý substrát zmiešaný s kompostom. Následne ukladáme namočené hľuzy očkami nahor. Nezabúdame na pravidelnú zálievku, môžeme využiť aj samozavlažovacie hrantíky.

Aj pri pestovaní v nádobách dodržíme rozostup hľúz 40 centimetrov. Používajú sa aj kompaktnejšie odrody. Kvetináče umiestnime na slnečné a teplé miesto do závetria.

Georgíny prezimovanie

Zazimovanie georgín je každoročný proces, vďaka ktorému môžete z daných hľúz na jar vypestovať nové rastliny.
Na jeseň najskôr počkáme, kým nadzemná časť rastliny zamrzne. Následne ju odstránime a vyberieme všetky hľuzy zo zeme. Očistíme ich, usušíme a uložíme na tmavé a chladné miesto (teplota by nemala byť vyššia ako 8 stupňov). Hľuzy na zimu ukladáme buď do rašeliny alebo do piesku, aby si udržali optimálnu vlhkosť.

TIP: Georgíny sú krásne kvety, ktoré v záhrade vyniknú aj doplnia už vysadené druhy. S ich pomocou môžete vytvoriť farebný záhon cibuľovín, ktorý pokvitne od jari až do jesene.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty