+421 948 199 109

Gladioly pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 21. marca 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zaujímavé a už dávno známe hľuznaté rastliny zo záhrad našich babičiek. Patria medzi rastliny kvitnúce v lete. Preto je dôležité uskutočniť výsadbu na jar, nakoľko pobyt v zime v pôde by neprežili. Vysádzajú sa konkrétne koncom apríla, začiatkom mája. Je dôležité, aby nevyklíčili počas jarných mrazov.

Gladioly pestovanie

Mečíky (gladioly) nie sú náročné na výber stanovišťa, ale preferujú výživné a priepustné pôdy a slnko. Miesto si pred samotnou výsadbou pripravte a vysádzané hľuzy dôkladne skontrolujte. Týka sa to hľúz čerstvo zakúpených i doma uskladňovaných. Hoci mali byť uskladnené vo vhodných podmienkach, môžu sa medzi nimi nachádzať hľuzy, ktoré zahnívajú alebo sú inak poškodené. Vysádzajte vždy kvalitné a zdravé, tvrdé hľuzy. Zabezpečíte tak rýchly a správny rast rastliny.


Kvalitné a zdravé cibuľky pestrofarebných gladiol nájdete aj v našom eshope


Gladioly sadenie

Hľuzy sa vysádzajú do hĺbky podľa veľkosti samotnej hľuzy. Drobné do hĺbky 5 cm, väčšie do 10 cm.

Kedy sadiť gladioly

Gladioly sa sadia do pásov alebo hniezda od polovice apríla. Niektorí skúsení pestovatelia sadia aj skôr. No v máji pred mrazmi treba vyklíčené gladioly prikrývať, aby nenamrzli.Mečíky pestovanie

Mnohí, ktorí už dlhšie pestujú mečíky určite potvrdia, že počas veterného a daždivého obdobia dlhé listy a stonky poliehajú a už nie sú také estetické. Preto sa viacerým osvedčilo pestovanie v pásoch s oporou alebo pestovanie do kruhu, nakoľko sú to vyššie druhy a v čase kvetov zvyknú poliehať.

Cibule vysádzajte podľa veľkosti v ideálnych odstupoch a zabezpečte im oporu. Postačí záhon s 2 kolíkmi a motúzom, aby sa mohli oň opierať. Vysádzajte ich na slnečné miesta chránené pred vetrom do hlinitopiesočnatej pôdy, skôr suchšej. Neznášajú vlhko, ale počas kvitnutia majú radi zvýšenú zálievku.

Gladioly kvitnutie

Gladioly patria medzi letné hľuznaté rastliny. Kvety kvitnú postupne odspodu nahor od konca jari až do leta. / Jún – júl/. Samotné kvitnutie závisí od podmienok, pomeru svetla aj termínu výsadby. Jedna stonka nesie až 20 asi 5 cm kvetov.

Po odkvitnutí zrezávajte kvetné stvoly. Gladioly sa rovnako musia vyberať z pôdy a umiestniť na suché miesto s teplotou 2 – 10 cm. 

Mečíky sú charakteristické rozmanitosťou farieb, nádhernými kvetmi, ktorých na záhone nikdy nie je dosť. Rozšírte svoje pestovateľské schopnosti a začnite pestovať pre vás nové druhy na záhonoch.

Gladioly v kvetináči

Môžu sa pestovať aj v kvetináči, ale je to trochu nezvyčajné a musíte počítať s oporou. Ideálne ak by boli súčasťou letnej zmesi, kde by okrem gladiol boli aj iné letné hľuzy a cibule či trvalky. Nádoby by mala byť dostatočne veľká a viac vynikne ak vysadíte viac kusov hľúz do jednej nádoby a spoločne ich budete podporovať aby kvetné stoly nepoliehali.

Gladioly na jeseň

Gladiola po odkvitnutí už nie sú taká vzhľadná. Kvety môžete použiť na rez a na rôzne aranžovanie ale stonky ihneď neodstraňujte. Hľuza musí načerpať dostatok živín pre budúce kvitnutie. Na záhonoch ich ponechajte až kým neprídu mrazy.

Gladioly sa musia vyberať z pôdy nakoľko v našich podmienkach nie sú mrazuvzdorné. Pred mrazmi ich vyberte z pôdy, nechajte presušiť a umiestnite na suché miesto s teplotou 2 – 10 cm. Prezimovať ich môžete aj v pivnici vo vedre.

Mečíky sú charakteristické rozmanitosťou farieb, nádhernými kvetmi, ktorých na záhone nikdy nie je dosť. Rozšírte svoje pestovateľské schopnosti a začnite pestovať pre vás nové druhy na záhonoch.

Nemusíte zakladať nové záhony. Tieto rastliny sú vhodné aj na kombinované výsadby s krami a ihličnatými drevinami či inými trvalkami a cibuľovinami. Postačí vhodné miesto a chuť obdivovať neskutočnú krásu. Nič nie je jednoduchšie ako dopestovať rastliny, z ktorých budete mať radosť až do príchodu prvých mrazov.

Rýchlo si ich dokáže rozmnožovať pomocou dcérskych cibuliek. Podobne sa pestujú acidantery a montbrécie.

TIP: Medzi zaujímavé hľuznaté rastliny určite patria aj begónie. Prečítajte si článok,v ktorom sa dozviete ako begónie správne pestovať.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Carum carvi ´PROCHAN´ / Rasca, bal. 2 g