+421 948 199 109

Goji, Kľukva, Gotu Kola - návod na pestovanie

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 8. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Netradičné druhy drobného ovocia si pomaly ale isto nachádzajú miesto aj v záhradách u nás. V dnešnom článku sa pozrieme ako pestovať práve tieto rastliny, aby nám prinášali pravidelnú a bohatú úrodu zdravých plodov.

Goji pestovanie

Goji pestovanie

Goji / Lycium / Kustovnica

Výsadba

Pôda pre pestovanie goji by mala mať okolo pH 8, skôr ľahšia, piesočnatoílovitá. Rastliny vysádzame na vzdialenosť 2 - 2,5 m. Do jamy sa oplatí pridať vyzretý hnoj alebo ešte lepšie kompost. Od konca mája až do konca kvitnutia a násady plodov sa odporúča dôkladný výživový postrek na listy.

Závlaha

Občasná, nárazová. Na jar raz mesačne, v lete a na jeseň raz až dvakrát za mesiac. Prvá a posledná zálievka by mala byť výdatná, až 60 mm. Mladé rastliny zalievame až do doby dôkladného zakorenenia podľa potreby.

Ako strihať goji

Výchovný rez

Cieľom je zaistiť skorú násadu plodov. V prvom roku sa hlavný kmeň vypestuje do výšky 50-60 cm. Okolo hlavného kmeňa si vyberte 3-5 bočných konárikov rovnomerne rozmiestnených, ktoré budú slúžiť ako základ koruny a tie zostrihnite na 10-20 cm, aby sa podporilo druhotné rozkonárovanie. Medzitým nechajte 3-4 konáre z hlavného kmeňa bez zaštipovania. Tie budú slúžiť ako dočasná plocha na skorú násadu plodov. Novovyrastené vyššie položené konáre sa skracujú, aby sa posilnili nižšie položené výhony.Pestovanie goji

V druhom roku vyberte jeden silný vertikálny výhon zo spodnej časti ako predĺženie kmeňa. Skráťte ho o 10-20 cm, aby sa podporilo rozkonárovanie. Potom si vyberte 1 až 2 prúty a skráťte ich o 10 cm na plodné výhony. Ak sú nejaké výhonky z kostrových alebo vedľajších konárov, ponechajte jeden, ktorý zastrihnete 10 až 20 cm nad korunou stromu. Potom ponechajte ďalších 4-5 druhotných výhonov, ktoré budú tvoriť druhotnú plodiacu korunu. Všetky ostatné výhony z hlavného kmeňa sa odstránia.

V treťom až piatom roku sa opakuje postup z druhého roku. Spodné konáre slúžia na posilnenie a zväčšenie koruny. Ak nejaký vzpriamený výhon vyrastie z vrchnej časti rastliny, skráťte ho 10-20 cm nad korunou stromu. Ak nerastie žiadny vertikálny výhon z hlavného kmeňa, vyberte 1-3 vertikálne výhony z vrchných konárov 15-20 cm od hlavného kmeňa a skráťte ich 20 cm nad korunou.

Po piatich rokoch pestovania má priemerný strom výšku 1,6 m, jeho koruna šírku 1,5 m a kmeň má priemer asi 6 cm.

Prerezávanie

Hlavným účelom je omladiť konáre a získať pravidelne a bohato plodiacu rastlinu. Princípom je odstránenie prekrížených, zahusťujúcich a prestarnutých konárov a koreňových výmladkov. Snažíme sa vypestovať zdravé výhony v prázdnych miestach koruny, ktoré budú vytvárať nové plodné výhony. Jarné prerezávanie sa vykonáva v druhej polovici apríla. Pri ňom sa odstraňujú suché konáre po zime.

Cieľom letného prerezávania je odstránenie výhonov z hlavného kmeňa a hlavných konárov. Ak je však v korune medzera alebo časť kmienku odumiera, udržujte ich a skracujte pre druhotné rozkonárovanie. V mieste bez kmeňa vyberte vertikálne výhony a nechajte ich rásť do 10 cm nad korunu.


Aktuálna ponuka rastlín goji z nášho eshopu


Zimné prerezávanie sa vykonáva po zbere alebo vo februári až marci ďalšieho roku. Odstráňte silné výhony zospodu a vrchu kmeňa, aby sa udržala výška rastliny. Odstráňte staré, slabé, vzpriamené, prekrížené a choré konáre vo vnútri koruny. Po prerezávaní by mali byť výhony rovnomerne rozmiestnené pre dobrý prístup svetla a vzduchu.

Zber a sušenie ovocia

Zber je vhodné vykonať, keď sú plody zrelé na 80-90 %. Vyvarujte sa zberu po daždi. Bobule potrebujú opatrné zaobchádzanie, aby sa nestlačili a nepoškodili. Sušenie môže byť prirodzené vzduchom alebo mechanicky v sušičke. Plody rozložte v 2 cm vrstve a počas sušenia ich neotáčajte. Použitie Konzumácia sušených a čerstvých plodov – upravuje vysoký tlak, posilňuje zrak, odstraňuje závrate, bolesti v krížoch, chronické „vnútorné“ krvácanie, krvácanie z nosu, astmu a únavu.

Gotu Kola pestovanie

Gotu Kola pestovanie

Gotu kola / Centella asiatica

Centella v lete porastie aj vonku na záhone, inak sa pestuje celoročne v izbových podmienkach, napríklad v závesnom kvetináči. Dobre sa rozrastá plazivými odnožami, ľahko zakoreňuje a pokryje plochu.

Listy sa dajú niekoľkokrát v roku ostrihať nožnicami a usušiť pre neskoršie použitie. Teplota pri sušení nemá presiahnuť 30°C, aby sa zachovali účinné látky. Pre dobrý rast vyžaduje dostatok vody a snáď len mierne prihnojenie komplexnými hnojivami alebo ešte pred výsadbou dobrým kompostom.

Burina sa musí vytrhať včas, neskôr by to bolo obtiažne. Pred príchodom zimy sa môžu pozberať, umyť a usušiť celé rastliny aj s koreňmi. Iba pár rastlín sa vysadí do kvetináča a prezimuje v miestnosti pri teplote (15°C), pre prípadnú výsadbu v budúcom roku.


Prezrite si netradičné druhy ovocia z aktuálnej ponuky eshopu.



Kľukva pestovanie

Kľukva / Cranberry / Vaccinium macrocarpon

Umiestnenie

Kľukva obľubuje plné slnko a dobre priepustnú pôdu s obsahom organických častí. Pre výsadbu vykopte jamu dvakrát väčšiu ako je koreňový bal, aby sa rastlinka mohla dobre zakoreniť. Do ílovitej pôdy pridajte záhradnícky substrát alebo rašelinu. Odporúčaná vzdialenosť rastlín od seba je 60-90 cm.


Aj u nás nájdete rastliny kľukvy, ktoré môžu ochutiť vašu záhradu


Vzrast 

Kľukva je pôdopokryvná rastlina. Koreňovými poplazmi sa dokáže rozšíriť asi 50 cm za rok. Konáriky vyrastajú z poplazov a dorastajú do výšky asi 15-20 cm. Na nich sa na jar objavia kvety a neskôr plody.Kľukva pestovanie

Cieľom je v prvých dvoch rokoch dosiahnuť najväčšie rozšírenie poplazov na pokrytie pôdy a potom vytvoriť bohaté vertikálne výhonky (až do 200 na m2), ktoré budú kvitnúť a plodiť. Rastlina má jemný koreňový systém, ktorý rastie v hĺbke do 12 cm.

Zálievka

Počas prvej sezóny udržujte pôdu stále vlhkú. Po výsadbe výdatne zalejte a následne polievajte niekoľkokrát za týždeň počas celého leta. Pôda má byť vlhká na dotyk, nie však premočená.

Prihnojovanie

Pomáha bujnejšiemu rastu a bohatej násade plodov. Používajte živinami dobre vybalansované hnojivo dvakrát týždenne hlavne v máji a v júni.

Kvitnutie a plodenie

Svetloružové kvety sa objavujú skoro na jar. Niekoľko plodov sa dá dopestovať už v prvom roku po výsadbe, avšak od druhej sezóny bude úroda určite bohatšia, pretože rastlina už bude mať vytvorených viacero poplazov.

Zimovanie

Pri výsadbe do voľnej pôdy znesú až -40°C. Neskoro v novembri až začiatkom decembra sa rastliny odporúča ochrániť mulčovaním proti holomrazom a suchému zimnému vetru. Začiatkom apríla možno mulč odstrániť. Ak sa však majú vyskytnúť mrazivé noci, treba rastlinu na noc prikryť, a to hlavne ak už začala vytvárať nové mladé výhonky.

Rez

V treťom roku života rastliny odstráňte na jar staré odrodené výhony a skráťte poplazy podľa potreby ešte predtým než rastlina začne rásť. Takto dosiahnete zdravý vzrast a minimalizujete priveľmi dlhé poplazy. Každý tretí rok rez opakujte.

Zaujíma vás pestovanie netradičného ovocia? Pozrite sa ako pestovať paw paw.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu