+421 948 199 109

Kala pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 22. apríla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kala je ľudové pomenovanie pre kornútovky, latinsky Zantedeschia. Patrí medzi obľúbené hľuznaté rastliny pestované v záhrade alebo v nádobách. Využívajú sa rovnako aj v kyticiach ako rezané rastliny.

Kala pestovanie

Okrem dekoratívnych lievikovitých kvetov Vás zaujmú aj vďaka listom, ktoré sú veľké, zelené, často so škvrnami. Obľubujú slnečné až polotienisté stanovisko, výživné a vlhkejšie miesto v záhrade.

Pôvodne sa pestovala len v byte ako izbová rastlina -  kala biela, tzv. zimná, lebo kvitla v zime a tulec bol bielej farby. Odvtedy uplynulo veľa rokov a boli vyšľachtené aj iné atraktívne farby : žltá, oranžová, červená, tehlová, ružová, čierna, kombinovaná, fialová.Kornútovka pestovanie

Kornútovka africká (Zantedeschia aethiopica) – biela zimná kala kvitne v zimnom období v bytových podmienkach. Ostatné farebné kaly, kornútovky majú svoj biorytmus prehodený a kvitnú v lete a v zime odpočívajú. V našich podmienkach nie sú mrazuvzdorné a preto sa pred zimou a mrazmi musia chrániť.

Kala pestovanie vonku

Vyniknú aj vonku v blízkosti jazierka alebo v záhone s inými trvalkami. Dbajte na to, aby sa Vám pred mrazmi dali vybrať z pôdy. Výhodou je ak ich pestujete v nádobách, ktoré zakopete do zeme a na jeseň jednoducho vyberiete z pôdy.

Samozrejme, môžete ich pestovať aj navoľno alebo v košíkoch pre cibuľoviny. Vysádzajú sa koncom apríla. Je výhodnou, ak si ich v byte predpestujete. To znamená, že ich vysadíte do nádob v marci a po vzídení ich vysadíte von, obyčajne koncom apríla. Takéto rastlinky kvitnú potom od júna do augusta, ak ich vysadíte v januári, budú kvitnúť v máji.


Ak sme vás presvedčili, vyberte si z nášho rôznofarebného sortimentu - kaly, kornútovky


Izbová kala pestovanie

Kaly, kornútovky sa dajú pestovať aj v byte, najmä biela kala. Vyžaduje plné svetlo a teplotu okolo 10-18 stupňov. V takýchto podmienkach od konca novembra môžu začať kvitnúť a posledné kvety sa objavujú ešte na jar. Následne tulce zmenia farbu a rastlina potrebuje vyživovanie listov a dostatok vody pre utvorenie zásob pre ďalšie kvitnutie.

Následne, keď začnú listy schnúť a žltnúť je to v poriadku, hľuzy sa uzatvárajú a celá rastlina stratí listy. Vtedy prestanete polievať a nádobu môžete uložiť na suché a tmavé miesto a necháte bez zálievky cca 2 mesiace. Je to pre rastlinu odpočinok. Ak potom zmeníte podmienky, začnete zalievať, dáte ju na svetlo znovu začne kolobeh tvorby listov a kvetov.Kala

Prečo kala nekvitne

Dôvodov môže byť viac. Hľuzy sú vysadené príliš hlboko. Kaly obľubujú plytšie misy. Po výsadbe ich len položte na substrát v miske a jemne zasypte, keď začnú rašiť, môžete doplniť substrát.

Majú nevhodné podmienky, teplota je príliš vysoká, málo svetla, málo vody. Pokiaľ rastlina je pekná zelená, má množstvo listov, znamená to, že len nemala vhodné podmienky, teda nízku teplotu pre vytvorenie kvitnúcich tulcov. Nie je to štandardný kvet, je to v podstate list. Možno ste jej tiež zabudli dopriať aspoň 2 mesiace odpočinok, prípadne rastlina má celoročne len listy a to len vďaka rovnakým teplotným podmienkam a neustálemu zalievaniu.

Kala pestovanie zo semena

Samozrejme aj toto je cesta ako získať nové rastliny ale je to zdĺhavejšie, než očakávate. Rýchlejšie je rozdeliť trs z existujúceho kvetináča. V tulci, čo je zároveň kvet a aj semenník sa nachádza niekoľko semien, ktoré po dozretí môžete oddeliť a vysievať samostatne do zakoreňovačov za predpokladu dostatočného svetla, teda už od konca januára.

Následne mladé rastlinky treba presadiť do väčšieho kvetináča, v priebehu roka polovica výsevu zrejme neprežije a polovica dosiahne veľkosť hľuzy 50 centovej mince. Kvitnutie očakávajte cca po 3 rokoch.

Veríme, že pestovanie kaly už nie je pre vás veľkou neznámou a dostali ste odpovede na všetky otázky. Teraz sa už smelo môžete pustiť do zveľaďovania svojej záhrady, ktorú bude zdobiť možno aj kornútovka vo vašej obľúbenej farbe.

TIP: Medzi cibuľovinami sa nájde množstvo zaujímavých druhov. Jedným z nich je napríklad korunkovka. Ak ju nepoznáte, prečítajte si článok o pestovaní korunkovky.

Zdieľať tento blog
Tatiana Stefanikova 16. marca 2024 at 21:00 Odpovedať
Kúpila som kvet Kalu v kvetináči, krásne rozkvitnutu v Lidli, doma mi začali zltnut listy a plaču. Čo sa s ňou deje?
Adriána Francová 16. marca 2024 at 21:23 Odpovedať
Nič vážne, odkvitá, hľuza zatiahne, postupne obmedzujte zálievku až postupne znižujte. Listy zožltnú, hľuza zatiahne. Nechajte odpočinúť a potom znova začať polievať, hnojiť a bude znova rašiť.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty