+421 948 199 109

Kvitnúce kríky mrazuvzdorné

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 17. februára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Okrasné kry patria medzi dôležitú súčasť záhrady. Bez nich by nevynikli sídliská, parky ani záhrady akéhokoľvek typu. Kry tvoria strednú etáž, sú doplnkom kostrových drevín, výplňovým materiálom, dokonalou obvodovou zeleňou a okrem ochrannej, protihlukovej a stabilnej funkcie ich môžeme pestovať aj ako solitéry v trávniku, pred domom či v nádobách.

Kvitnúce kríky mrazuvzdorné

Každý túži po pekne upravenej záhrade, dokonalej kombinácii, kde sa postupne striedajú trvalky a kry, dokonca postupne kvitnú či sú stálozelené počas celého roka. Pre dokonalý efekt v záhone je nutné poznať ich prirodzený termín kvitnutia.

Niektoré kry kvitnú od decembra po skorú jar, iné na jar, iné v lete a dokvitajú na jeseň. V našich podmienkach nachádzajú uplatnenia najmä tie, ktoré dokážu prežiť naše zimy. Hoci už ani tá zima nie je taká ako kedysi. V minulosti nebol problém, ak sa niekoľko dní teplota pohybovala na -20 st. C a kry najmä tie pôvodné a domáce zimu prežili. Momentálne nám prekážajú a drevinám škodia zimy bez snehu ako prirodzenej prikrývky a holomrazy.Mrazuvzdorné kríky Tie dokážu dreviny poškodiť nielen v zime ale aj na jar. Dreviny vymrznú ak pletivá neboli dostatočne zásobené vodou, pomohlo im k tomu aj zimné slnko alebo nedostatočne vyzreté pletivá, neskorý jesenný rez či neskorá jesenná výsadba a zlé zakorenenie.

Nie vždy sa však jedná o vymrznutie, niekedy je to jednoducho vyschnutie dreviny, po zime, bez vlahy a umelého zavlažovania. Keďže je to obdobie po zime, obyčajne sa každý prikláňa k názoru, že je to vymrznutím. Čo však nemusí byť pravda.

Preto je vhodné, používať dreviny vhodné pre naše podmienky. Pokiaľ je drevina mierne náchylná na sneh, mráz, nadbytok vlahy, treba sa postarať o ochranu, mulčovanie, zväzovanie a prikrývanie.

Pokiaľ chcete v záhrade vlastniť aj dreviny, ktorým neprekáža sneh, mráz a napriek tomu dokážu v týchto zimných podmienkach vykvitnúť, mali by ste sa zamerať na jazmín, hamamel, zlatovku, liesku a dulovec, niektoré druhy kaliny a iné zaujímavé kvitnúce kry v zime a samozrejme zároveň mrazuvzdorné.

Všetky vymenované kvitnú častokrát aj z pod snehovej prikrývky. Koniec decembra a január je typický pre kvitnutie jazmínu nahokvetého / Jasminum nudiflorum. Neolistené vetvičky a na nich drobné žlté kvety vyniknú už z diaľky. Navyše príjemne vonia.

Atraktívny je aj hamamel. Kvitne na oranžovo alebo žlto podľa kultivaru. Je neskôr zaujímavý aj olistením a hlavne na jeseň nádherným vyfarbovaním listov. Jeho celkový dojem a habitus  je tiež podstatný a atraktívny.


Pestrá ponuka okrasných kríkov z nášho eshopu


Od decembra začína kvitnúť aj kalina / Viburnum bodnantense ´Dawn´. Jej nádherné a drobné ružové a voňavé kvety neprehliadnete.

Dôležitosť zakomponovať do záhrady aj dreviny s kvitnutím v zimných mesiacoch alebo v predjarí už poznáte. Stačí si teda len vybrať a vhodne skombinovať s inými krami a trvalkami, ktoré k sebe zapadnú a budú sa tolerovať a spolunažívať v tesnej blízkosti.

TIP: Medzi okrasnými drevinami je množstvo druhov, ktoré ozdobia záhradu kvetmi. V článku o okrasných kvitnúcich drevinách si niektoré z nich predstavíme.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Dahlia topmix ´Purple´ / Mini-georgína, I.