+421 948 199 109

Najkrajšie letničky kvitnúce celé leto

Vytlačiť
Autor: Zuzana Melicherová 18. októbra 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jeseň už naplno vládne v našich záhradách, no nič nám nebráni zaspomínať si na leto a jeho nádherné farby.V tomto článku si predstavíme letničky do záhrady podľa farby a previsnuté letničky na balkón.

Najkrajšie letničky kvitnúce celé leto

Povieme si niečo o tom, ako pestovať kvitnúce letničky a aké farebné kombinácie môžu vyniknúť v kvetinovom záhone.

Žlté letničky

Medzi typické žlté letničky do záhrady patrí gazánia (lat. Gazania spledens). Kvitne veľkými žltými až žltooranžovými kvetmi. Je nenáročná, obľubuje slnečné stanovisko, znesie aj úpek. Nedarí sa jej na premokrenej pôde, pri daždi zatvára kvety.

Žlté letničky

Gazánie získame zo semien v marci, na záhon ich presádzame v máji, po posledných mrazoch. Kvitnú celé leto, až do neskorej jesene.

Medzi letničky do záhrady určite patrí aj slnečnica jednoročná (lat. Helianthus annuus). Typicky ju poznáme v žltej farbe, nájdeme však aj červené odrody. Vďaka svojmu vysokému vzrastu je dominantou každej okrasnej záhrady.
Semená vysievame priamo do záhrady od polovice apríla do začiatku mája v spone 30 x 30 cm. Slnečnica kvitne od júna do septembra. Kvety zbierame v júni až júli, semená v auguste. Obľubuje slnečné stanovisko, najväčšie nároky na zálievku má v lete. Nie je nutné ju predpestovať. Rastliny s kolovitým koreňom zle znášajú presádzanie.

Aksamietnice (lat. Tagetes patula) kvitnú žltými až oranžovými kvetmi. Tieto nenáročné letničky sú prínosné aj pre úžitkovú záhradu. Vďaka vôni sú aksamietnice prírodnou ochranou pre zeleninovú záhradu pred škodcami. Uprednostňujú pravidelnú zálievku, slnko aj polotieň, takže nimi môžeme podsadiť napríklad paradajky.
Semená vysievame v marci, na záhon presádzame v polovici mája. V okrasnej záhrade vyniknú v kombinácií s inými žltými bielymi letničkami.

Biele letničky

Biele letničkyCínia (lat. Zinnia elegans) v bielej farbe je pôvabným doplnkom každého záhonu. Cínie však kvitnú rôznych farbách, obľúbené sú aj v červenej, oranžovej či ružovej farbe. Sú to vyššie letničky, dobre sa kombinujú s vyššími trvalkami ako je echinacea (lat. Echinacea purpurea), alebo margaréta (lat. Leucanthemum maximum).
Cínie vysievame do pareniska v marci až apríli, na záhon v máji po posledných mrazoch. Uprednostňujú slnko, v tieni rastú pomalšie. Potrebujú pravidelnú zálievku najmä v letných mesiacoch. Cínie sa pri vetre a v daždi váľajú po zemi a lámu, treba ich pred búrkou zviazať špagátom. Kvitnú od júna do októbra.

Astrovka čínska (lat. Callistephus chinensis) patrí medzi kvitnúce letničky, ktoré vyniknú v bielej farbe. Zakúpiť si ich však vieme aj v červenej a modrej farbe. Ako letničky do záhrady sú vhodné vyššie odrody astrovky, na balkóne v nádobách lepšie vyzerajú nižšie odrody.
Astrovke čínskej vyhovuje slnko až polotieň. Vyzerá dobre v kombinácií s cíniami alebo aksamietnicami. Astrovkám sa tiež nedarí na premokrenej pôde, avšak v letných mesiacoch znesú aj výraznejšiu zálievku. Zo semienok ich vysievame na parenisko v marci až apríli, do záhonu v polovici mája. Kvitnú od leta až do jesene.

 

Ak ste sa rozhodli pestovať nenáročné letničky, môžete si vybrať napríklad zo semien v našom e-shope

 

Modré letničky

Limonka zohnutá (lat. Limonium sinuatum) poteší oko nielen na záhone. V sušenej kytici sa krásne ukáže spolu so slamienkou (lat. Helichrysum bracteatum). Modré letničky

Limonky ako kvitnúce letničky nájdeme najčastejšie v modrej až modrofialovej farbe. Nie sú však nezvyčajné aj biele, žlté alebo ružové. Limonku predpestovávame zo semien vo februári až marci, na záhon ju vysádzame v polovici mája. Výborne znáša sucho a prekáža jej prílišná zálievka, v premokrenej pôde plesnivie. Kvitne od júla do októbra.

Agerát mexický (lat. Ageratum mexicanum) patrí medzi letničky kvitnúce na modro a je kríčkového vzrastu. Sadenice agerátu vysádzame na záhon po 15. máji, pretože mu prekáža mráz. Darí sa mu na slnečnom stanovisku, ale vyžaduje pravidelnú zálievku. Kvitne od júla do septembra.

Zelené letničky

Okrasný kel alebo inak aj okrasná kapusta (lat. Brassica oleracea) svojím fialovým resp. bielym sfarbením uprostred dodá šmrnc kvetinovému záhonu. Hodí sa do kobercovej výsadby alebo v kombinácií s chryzantémami. Sadenice predpestujeme v júni až júli, na jeseň ich vysádzame na záhon. Pri poklese teploty sa začne stred ružice vyfarbovať rôznymi farbami. Okrasnému kelu neprekáža jemný mráz, rozžiari záhon aj po odkvitnutí neskoro kvitnúcich letničiek.

Červené letničky

Červené letničkyMak siaty (lat. Papaver somniferum) je typickou červenou letničkou. V kombinácií s inými nižšími bielymi letničkami alebo trvalkami vynikne na záhone svojou farbou. Na Slovensku je jeho pestovanie povolené do 100 m2, na väčšie plochy je nutné povolenie. Vysádza sa na prelome februára a marca priamo do zeme. Kvitne najčastejšie červenými, niekedy bielymi alebo červeno-bielymi kvetmi podľa odrody.

Láskavec metlinatý alebo aj amarant (lat. Amaranthus hypochondriacus) je letnička s červenými až bordovými kvetmi. Obľubuje suché a slnečné miesto. Pri dobrej starostlivosti dorastá do výšky až 80 cm. Vhodné je ho posadiť poza nižšie kvitnúce letničky do záhrady, ale pekne ukáže aj vo väčšom kvetináči na terase, či balkóne. Vyžaduje pravidelné zalievanie, kvitne od júla do októbra.

Previsnuté letničky

Previsnuté letničky sú často nesprávne označované ako ťahavé letničky. Ide o nesprávny výraz, pretože sa neťahajú po opore, ale visia z výšky a svojou krásou ozvláštňujú priestor balkóna či terasy. Medzi previsnuté letničky zaraďujeme žlté sanvitálie (lat. Sanvitalia procumbens), modré lobelky (lat. Lobelia erinus), červené muškáty (lat. Pelargionium peltatum) a rôznofarebné petúnie (lat. Petunia hybrida).

Sadenice presádzame do vonkajšieho prostredia v polovici mája do substrátu pre balkónové kvety. Petúnie a sanvitálie uprednostňujú slnko, muškátom sa darí najlepšie na slnku až v polotieni a lobelkám v polotieni až tieni. Previsnuté letničky potrebujú v letných mesiacoch pravidelnú zálievku. Kvitnú celé leto až do jesene.

TIP: Blížiaca sa zima je vhodné obdobie na plánovanie výsadieb a výsevov. Ďalšie inšpirácie letničiek na balkón nájdete aj v našom predošlom článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu