+421 948 199 109

Nechtík lekársky pestovanie - objavte liečivú bylinku

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 19. februára 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

S nechtíkom lekárskym sa nespája iba jeho využitie v domácej medicíne. Pestovaný býva aj pre svoje kulinárske využitie a krásny vzhľad, ktorý vynikne aj pri jeho reze do vázy. Navyše je pestovanie tejto bylinky nenáročné a hravo si s ním poradia aj začiatočníci.

Záhon nechtíka lekárskeho v žlto-oranžovej farbe

Zistite, ako postupovať, kam bylinku umiestniť a ako sa o ňu správne starať.

Charakteristika nechtíka lekárskeho

Nechtík lekársky (Calendula officinalis) je jednoročná (niekedy dvojročná) bylina, ktorá dosahuje výšku až 50 cm. Pýši sa podlhovastými listami a bohato vetvenými stonkami. Kvety majú charakteristickú žltú až oranžovú farbu. Pôvod nechtíka nie je úplne známy. Pravdou ale zostáva, že jeho silu využívali už starí Egypťania.

Využitie nechtíka lekárskeho

Nechtík lekársky býva často využívaný v gastronómii a tiež liečiteľstve. Ak je reč o korení, táto bylinka sa používa ako náhrada drahého šafranu. Vďaka svojej farbe potom nájde uplatnenie pri výrobe rôznych druhov potravín.

Okrem toho sa z nechtíka lekárskeho často vyrábajú masti, odvary a tinktúry. Napríklad odvar z nechtíka sa môže používať ako obklad pri ranách či pomliaždeninách. Čaje sa využívajú pri ochorení pečene alebo napríklad na podporu zlepšenia trávenia. Nechtíkové masti potom nachádzajú uplatnenie u osôb, ktoré trápia napríklad akné, omrzliny, spáleniny či popraskaná koža.

 

Nakúpte si semienka nechtíka lekárskeho a buďte včas pripravení na novú pestovateľskú sezónu

 

Nechtík lekársky výsev

Výhodou nechtíka lekárskeho sú jeho veľmi nízke nároky na pestovanie. Túto bylinku môžete pestovať ako na záhrade v záhone, tak aj v nádobách na balkóne alebo za oknom. Najviac sa bylinke darí na slnečnom stanovisku, spravidla však znesie aj tienisté miesta. Z hľadiska pôdy je ideálnou voľbou vápenatá a dobre priepustná pôda. Naopak ťažké a zamokrené pôdy neznáša dobre.

Detail nechtíku lekárskeho v žltej, bielej a oranžovej farbeČo sa týka samotného výsevu na záhon, môžete k nemu pristúpiť v marci. Výsev robte po štipkách do sponu o veľkosti zhruba 15 × 50 cm. Semienka pri výseve jemne zatlačte do pôdy. Klíčenie rastliny trvá zhruba 10 až 14 dní, prvé kvety môžete zaznamenať po zhruba 10 až 12 týždňoch. Alternatívou je jesenný výsev nechtíka lekárskeho, kedy sa kvety objavia už v apríli alebo máji.

Nechtík lekársky pestovanie v kvetináči

Alternatívou na pestovanie v záhone je pestovanie nechtíka lekárskeho jednoducho v kvetináči, ktorý umiestnite na balkón či terasu. V tomto prípade nezabudnite rastline zaistiť dostatok slnečných lúčov, živín a zálievky. Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie vo veľkej nádobe, vybavte ju v spodnej časti drenážou. Vhodné je tiež zasadenie do samozavlažovacích hrantíkov.

Nechtík lekársky v záhrade

Pri pestovaní nechtíka lekárskeho v záhrade nezabudnite okolitú pôdu pravidelne kypriť a zbavovať buriny. V suchom období pamätajte na pravidelnú zálievku, aj keď rastlina spravidla zvládne aj niekoľko dní bez zalievania. Aby ste predĺžili dobu kvitnutia, je na mieste priebežne odstraňovať odkvitnuté kvety. Pokiaľ necháte poslednú zásobu kvetov dozrieť a vysemeniť, v ďalšom roku sa nemusíte výsevom zaoberať a o všetko potrebné sa postará príroda sama za vás.

V záhrade býva táto bylinka hojne pestovaná aj pre svoje dezinfekčné vlastnosti. Dokáže totiž do istej miery dezinfikovať pôdu a odpudzovať háďatko, preto býva pestovaná spoločne so zemiakmi. Zároveň nechtík lekársky odpudzuje vošky a mravce a chráni pred plesňami paradajky a uhorky.

TIP: Zorientujte sa v rozsiahlej ponuke letničiek a kúpte si tie pravé letničky do nádob, ktorými ozdobíte svoju terasu či balkón.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. júla 2024
    Nám tiež schol, pohrozila som že pôjde von čo sa aj stalo. Strčila som do vedra s vodou buď...
  • Magnólia pestovanie
    17. júla 2024
    Dobrý deň! Pri starostlivosti o magnóliu je dôležité dodržiavať správne postupy pri reze,...
  • Magnólia pestovanie
    16. júla 2024
    Dobrý deň prajem. Mám na záhrade magnóliu, ktorú sme chceli trošku vytvarovat, no rezom sme...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Dakujem velmi pekne. Vsetky podmienky ma podla popisu, poda,svetlo,zalievka... tak ze to bude asi...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Ak vám škumpa ešte nekvitla, tu sú niektoré tipy, ktoré môžu pomôcť: 1. **Vek...
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Astrantia major 'Lola' / Jarmanka väčšia, K9