+421 948 199 109

Ochrana rastlín pred mrazom

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 26. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zima, zima, zima, už sa k nám blíži. Nie sme nadšení, ale aj záhrada a všetko v nej si musí oddýchnuť po náročnej sezóne. Rastliny rástli, bujneli, kvitli, niektoré vytvorili aj plody a teraz nadchádza čas, kedy musia načerpať sily do jarného prebudenia.

Ochrana rastlín pred mrazom

Určité druhy sú zvyknuté na snehovú prikrývku či silné mrazy a nevyžadujú žiadne prikrývanie. Mnohé rastliny však bez našej pomoci zimu neprežijú.

Vymrznutie verzus vyschnutie

Toto je snáď najčastejší problém zimného obdobia. Pre viacerých začiatočníkov pestovateľov končí obdobie pravidelných zálievok s poklesom teplôt. Slnko nesvieti, je chladno, polievať netreba. Mýlia sa. Počas celého jesenného obdobia, dokonca aj bezmrazivej zimy, je zálievka pre viaceré dreviny a rastliny tou najdôležitejšou súčasťou kvalitného prezimovania. Jedná sa najviac o vždyzelené ihličnany, staršie a nové výsadby, živé ploty, okrasné dreviny ako javory, budleje, vajgélie, ruže.

Mnohé dreviny bez vody prežijú síce dlho, ale ak jej je nedostatok, prejavuje sa to v pletivách, ktoré v zime mráz poškodí a na jar už je neskoro na čokoľvek, aj na reklamácie. Na jar, keď všetci kontrolujeme záhony a počítame škody po zime, je prvé čo si všimneme, že ker, strom sa neprebudil, konáre sú bez života, skonštatujeme – vymrzol.Zimná ochrana rastlín

Pravdou však je, že vyschol, počas mrazivých dní zimy a na jar už nemal dostatok síl. Prevenciou je dostatok vody. Samozrejme netreba vytvárať močiare, ale určite zalievať treba. Jesenné dažde sú veľmi prospešné, ale nie sú tak intenzívne, aby nahradili kvalitnú jesennú zálievku, ktorá rastliny zásobí na zimu.

Zimná ochrana rastlín

Iné rastliny, najmä v skalke okrem zálievky vyžadujú prikrývanie. Vhodným materiálom je čečina, konáre ešte s lístím, ktoré keď opadajú, vytvoria dokonalý kryt.

Chúlostivé druhy, za ktorými by nám bolo ľúto, radšej v chladných oblastiach vykopte a zasaďte do nádob a prezimujte na mieste bez mrazov (figovníky). Okrasné trávy vyžadujú zviazanie, dokonca aj niektoré príliš košaté ihličnany, ktoré by sa mohli pod váhou snehu polámať. V severnejších oblastiach Slovenska je nutné prikrývať aj trvalky, ktoré pochádzajú zo Stredomoria – bylinky a levanduľu, okrasnú trávu imperátu.


Bohatý sortiment okrasných rastlín na jesennú výsadbu nájdete aj v našom eshope


Dokonalé zakorenenie a ukotvenie je ďalším úspechom prezimovania. Vysoké dreviny s kmeňom, najmä tie, ktoré teraz vysádzate musíte aj priväzovať ku kolíkom a iným oporám, aby ich silný zimný vietor nevyvrátil. Snažte sa ich vysádzať mimo smeru silného severného vetra a miesta, kde sa vietor točí. Ak je to nutné, dreviny vhodne upevnite a tiež zabezpečte mäkkú podložku, ktorá zabráni odieraniu kmeňa o kolík.

Platí to aj o nových výsadbách kmienkových ruží a ovocných stromov. Ovocné stromy a iné dreviny, najmä vysadené v blízkosti lesa, lúky a pozemkov bez oplotenia obaľte zajačím pletivom. Ochránite mladé stromčeky pred ohrýzaním. Veľmi radi si na mladej kôre pochutnávajú srny a zajace. Pokiaľ je pozemok oplotený, skontrolujte stav pletiva a oplotenia, zahrabte jamy a spevnite plochy, kadiaľ by sa zver mohla dostať k jednoduchej potrave.

Vysoké trvalky, ktoré kvitnú, zviažte a odstráňte až na jar. Listy, ktoré už teraz nevyzerajú vábne a pôsobia na záhone neesteticky nemusíte odstraňovať je to výborná a prirodzená ochrana rastliny pred zimou, mokrým snehom alebo holomrazmi. Jarné upratovanie v záhonoch bude o to radostnejšie, keď zistíte, že Vaše rastliny sa bez problémov prebúdzajú a v zime sa im darilo dobre.

TIP: Ak práve plánujete výsadbu rastlín do okrasnej záhrady, inšpirujte sa napríklad článkom o stálozelených drevinách.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Zantedeschia ´Picasso´ / Kornútovka, 14/+