+421 948 199 109

Okrasný cesnak pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 28. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pamätáte si obdobia, kedy medzi rod Allium bežne patrili len kuchynská cibuľa, cesnak a pór? Už dávno to tak nie je. Do tohto rodu teraz patrí množstvo okrasných cesnakov, ktoré neodmysliteľne patria k dominantám architektonického zámeru v záhradnom dizajne.

Okrasný cesnak pestovanie

Jedná sa najmä o vysoké kultivary, ktoré sa vznešene týčia nad všetkými ostatným trvalkami aj cibuľovinami v záhrade. Okrasné cesnaky sa vysádzajú na jeseň a už na jar urobia nádherné predstavenie.

Okrasný cesnak v záhrade

Cibule najmä vysokých cesnakov sú dosť veľké, preto musia byť aj dostatočne hlboko vysadené. Vysádzajú sa do hĺbky trojnásobku veľkosti cibule. Drobné cesnaky sa vysádzajú plytko 6-8 cm pod povrch pôdy. Výsadby môžete za,ulčovať kôrou. Pokiaľ máte ílovitú pôdu, odporúčame vysádzať do štrkového alebo pieskového lôžka.


Inšpirujte sa sortimentom okrasných cesnakov z našej ponuky


Allium giganteum patrí medzi jeden z najkrajších okrasných druhov cesnaku. Vykvitá koncom jari fialovými guľovými súkvetiami priemeru až 15 cm, ktoré sa vynímajú na vysokých pevných stvoloch. V chladnejších regiónoch sa odporúča na zimu cibule zamulčovať. Inak je nenáročný na pestovanie. Dosahuje výšku 150 cm. Vynikne najmä v monokultúrnej samostatnej výsadbe s jemným podčiarknutím stredne vysokej trvalky ako napríklad alchemilka alebo kavyľ.Okrasný cesnak v záhrade

Pokiaľ chcete výsadbu umocniť a neskôr si tento pohľad chcete vychutnať aj v neskoršom lete, vysaďte ho spolu s ježibabou (Echinops ritro). Nevýhodou je, že okrasné cesnaky počas kvitnutia aj hneď strácajú listy, ktoré neskôr pôsobia neesteticky. Pokiaľ však použijete nižšie trvalky, listy cesnaku zakryjete a vy sa budete ďalej tešiť z pekného záhona vďaka dominantným guľatým súkvetiam. Môžete ich vidieť vo fialovej, ružovej a bielej farbe. 

Výborne sa pestujú aj v polotieni, riedkom tieni spolu s papraďami, heucherami a hostami. Atratívne sú aj kultivary Gladiator, Globemaster.

Allium aflatunense dorastá do výšky 70-90 cm a má tmavofialovú farbu. Nebojte sa kombinovať viac druhov na jednej ploche, výškovo vytvoríte zaujímavý pohľad na jarný záhon.

Allium christophii Vás zasa očarí ružovým sfarbeným a strapatejšími hlávkami, Dosahuje výšku 50 cm.

Medzi obľúbené cesnaky patrí aj zaujímavý Allium karataviense. Hlávka vyrastá z ružice silných listov a pôsobí ako tulipán. Hlávka je krémová alebo biela podľa kultivaru. Jedná sa o nižšie cesnaky  do 20 cm. Dá sa pestovať aj v nádobe.

Medzi drobnokveté a úzkolisté cesnaky patrí Allium molly, Allium neapolitanum, Allium ostrowskianum, Allium cowanii, Používajú sa na okraje záhonov, výška týchto cesnakov je do 20-30 cm max. Dajú sa pestovať aj v nádobe a skalke.

Medzi novšie, menej známe a zaujímavé cesnaky patrí určite Allium Red Mohycan, Allium Hair,

Red Mohycan – sa vyznačuje bordovými menšími hlávkami. Upúta v predzáhradke ako aj v trvalkovom záhone. Pozor však je vysoký aj 100 cm a vynikne skôr v skupine, nie jednotlivo. Pôsobí strapato a na konci súkvetia vyrastajú ešte malé kvietky. Dobre sa dá sušiť a aranžovať. Výborný aj do kytíc, často kvitne až do leta.

Hair – je dokonalosť sama. Vo vnútri bordový základ a z neho vyrastajú zelené „vlasy“. Jedná sa tiež o vyšší cesnak, vynikne v skupine, to znamená, že vysaďte viac cibuliek do jedného hniezda.

Sortiment je naozaj široký, stačí si len vybrať, ktoré budú zdobiť nádoby alebo vašu záhradu. Nie je nutné ich vyberať na jeseň z pôdy, sú mrazuvzdorné. Vo vyšších polohách im stačí zamulčovanie. Dúfame, že po prečítaní článku už viete ako pestovať okrasný cesnak a jeho odrody ozdobia aj vašu záhradu.

TIP: Ak nemáte v pestovaní cibuľovín úplne jasno, prečítajte si aj článok s návodom na pestovanie cibuľovín.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu