+421 948 199 109

Balkónové ovocné stromy

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 19. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Skúšali ste už niečo netradičné? Pestovať ovocné dreviny v nádobách priamo na balkóne alebo terase? Samozrejme, je to možné. Dokonca sú na pestovanie v nádobách určené špeciálne kultivary alebo druhy do menších priestorov.

Balkńové ovocné stromy

Ovocné stromy na balkón

Okrem zeleninových priesad a byliniek môžete pestovať na balkóne a terase aj ovocie. Pre tento účel sú ako stvorené baleríny – ušľachtilé kultivary stromov s jedným terminálom, ktoré dorastajú do šírky minimálne, tvoria malý obrast.Ovocné stromy na balkón

Napriek tomu sa môžete tešiť plodom a navyše nevyžadujú takmer žiadny rez. Dorastajú maximálne do výšky 4 metrov a šírky 1 metra. Boli vyšľachtené v Anglicku a úspešne splnili účel najmä v malých a úzkych záhradách. Veľmi dobre sa dajú pestovať aj vo väčších nádobách, čo je pre mnohých výzvou.

Vyžadujú rovnakú starostlivosť ako ovocný strom v záhrade s akcentom na rez. Aj keď sme spomenuli, že rez je minimálny, je nesmierne dôležitý. Dôležitosť spočíva v období vykonávania rezu a v technike. V letnom období sa zaštipujú letorasty, ktoré sa potom rozvetvia, a tak vzniká rodivý obrast. Ideálny termín je od konca júla do polovice septembra.

Rez bočných vetiev sa vykonáva tak, že výhonok zrežete za tretím púčikom. V prípade bujného rastu sa môže skrátiť aj terminál. Toto rezanie sa vykonáva v zimnom období alebo v predjarí, ešte pred pučaním.

Baleríny sú obyčajne pestované na pomaly rastúcich podpníkoch, ale aj na stredne bujne rastúcom podpníku MM106 a vtedy dokážu dorásť aj do výšky 4 metrov. Na ošetrovanie a zber potom musíte použiť aj rebrík. Obyčajne to platí pre pestovanie v záhrade, v sade.

Tip: Rozdelenie podpníkov pre ovocné stromy.

Ovocné stromy v kvetináči

Na črepníkové pestovanie vyberte ovocné stromy na pomaly rastúcom podpníku, ktorý potom dorastá do výšky 2 –3 metrov. Rodivosť nastupuje skoro, ale do 3 rokov nie je vhodné nechať stromček prerodiť. Musíte vykonať prebierku plodov, ktorú však realizujte až po samovoľnom júnovom opade plodov. V prvých rokoch ponechajte  na stromčeku minimum plodov. Neskôr sa ponecháva adekvátne množstvo plodov, cca 10 cm od seba, aby sa plody mohli vyvíjať a boli dostatočne veľké.


Vyberte si stĺpové ovocné stromy z ponuky nášho eshopu


Na rodivosť má vplyv aj opeľovanie. Baleríny sú cudzoopelivé, a preto kvôli jednoduchšiemu opeleniu vysaďte ešte aspoň jednu odrodu do druhej nádoby.

Pozrite sa na detailné delenie ovocných druhov podľa opelivosti.

Ovocné kríky na balkóne

Z drobného ovocia môžete pestovať stromčekové egreše, čučoriedky, brusnice, aktinídie, stromčekové ríbezle.


Kompletný prehľad drobného ovocia z našej ponuky


V prípade pestovania ovocných drevín  na balkóne však nečakajte úrodu porovnateľnú s pestovaním vo voľnej pôde na záhrade. Dreviny majú obmedzený priestor v koreňovej časti i v korunkovej časti vzhľadom k priestoru na balkóne. Nie je to však nemožné. Doprajte im však výživný substrát, dostatočne veľké nádoby, drenáž, vhodné svetelné pomery a dostatok vlahy, lebo substrát v nádobách rýchlejšie presychá. Vhodné umiestnenie nádob má vplyv na samotnú životnosť drevín. Prudké a priame celodenné slnko nevyhovuje žiadnej drevine.

Veľmi vďačné sú jahody v závesných nádobách a tiež jednoročné maliny. Z exotickejších rastlín je balkón vhodný na sezónne pestovanie citrusov a tiež figovníka, granátového jablka a banánovníka. Počítajte tiež so zvýšenou ochranou voči chorobám a škodcom a tiež je dôležitá výživa. Pokiaľ zvolíte vhodný substrát a dodržíte všetky agrotechnické podmienky k úspešnému pestovaniu, dočkáte sa aj úrody.

Správny rez je okrem spomenutých podmienok jedna z najdôležitejších, ktorá značne ovplyvňuje úrodnosť, veľkosť a násadu plodov. Nebojte sa začať. Vyskúšajte jeden druh, napríklad aj príjemnú previslú morušu, ktorá naozaj osvieži plodmi, ale aj dotvorí priestor zaujímavým habitusom. Pred zimou musíte dbať na dôkladné zazimovanie nádob v koreňovej časti, nakoľko v nádobe korene skôr premrznú než v pôde. 

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu