+421 948 199 109

Pestovanie chilli

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 21. januára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Máte radi pálivé papričky, ktoré okrem špecifickej chuti vyžarujú aj určitú energiu v podobe červenej a inej farby? Môžete ich pestovať aj na slnečnom balkóne. Teraz sa dozviete ako.

Chilli papričky v košíku

Ako pestovať chilli

Semienka si môžete vysiať vlastné alebo zakúpené. S výsevom môžete začať od februára do apríla. Najskôr ich namočte do vlažnej vody na niekoľko hodín. Urýchlite klíčenie. Potom ich vysejte do plytkej misky. Pomer zvoľte taký, koľko asi rastlín jedného druhu chcete pestovať.

Chilli papričky v kvetináčoch na balkóneRôzne odrody si určite nezabudnite označiť, nakoľko vo fáze klíčnych listov sú všetky papriky, feferónky a chilli takmer rovnaké. Vyrastú za 2 – 4 týždne v závislosti od hĺbky výsevu, teploty, vlhkosti a  svetla. Misky uložte na svetlé miesto a prikryte fóliou. Zvýšite vlhkosť a urýchlite vzchádzanie. Akonáhle sa dotýkajú fóliového krytu, odstráňte ho.


Tu je aj naša aktuálna ponuka chilli semienok, ak ich chcete kombinovať, pozrite si aj sortiment semien byliniek


Vo fáze 2 klíčnych listov sa mladé rastlinky pikírujú (jednotia) po 2 kusy do samostatných nádob. Rastlinky nezabudnite zalievať, vyhnite sa zálievke na list a vo vhodnom období ich otužujte na balkóne, nie na priamom slnku. Po 20-tom máji už môžu zostať priamo na balkóne počas celého dňa. V krátkom čase zakvitnú a potom Vás potešia aj svojimi plodmi, s ktorými už máte pravdepodobne svoje plány.

Ak nádobu vložíte do zaujímavého a farebného obalu, bude pôsobiť naozaj dekoratívne.

Dokonca sa dajú pestovať spolu s inými aromatickými bylinkami alebo ako doplnok medzi výsadbou v jednom veľkom hrante. Chilli papričky na balkóne určite vyniknú, no okrem toho, že sú okrasné, sú aj jedlé, nie pre každého chutné, no v každom prípade sa dajú všestranne spracovávať na pasty, krémy, zavárajú sa, melú a sušia.

Nezabudnite s zo svojich obľúbených odrôd ponechať plody na ďalšie semienka. Plod musí byť vyzretý, vysušený a vhodne uskladnený až do ďalšieho použitia.

Ako vidíte, pestovanie chilli papričiek zo semien nie je nič zložité a s troškou trpezlivosti a šikovnosti to určite zvládnete.

TIP: Na balkóne sa samozrejme dá pestovať aj iná zelenina, ak vás táto téma zaujíma, prečítajte si aj článok o pestovaní zeleniny v nádobách.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty