+421 948 199 109

Pestovanie čučoriedok v kontajneroch

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 8. decembra 2020 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Čučoriedky patria v poslednom období medzi atraktívne drobné ovocie s vysokým obsahom prospešných látok pre zdravie. Napriek tomu, že je to ker, ktorý nájde uplatnenie najmä v záhrade, dajú sa pestovať aj v kontajneroch, kvetináčoch alebo v iných nádobách. Dokonca existujú špeciálne balkónové odrody, ktorým sa viac darí v obmedzených podmienkach a tak ani pestovanie čučoriedok na balkóne nie je žiadný problém. Stačí, ak im vytvoríte vhodné pestovateľské podmienky a bude sa im dariť.

Čučoriedky v kontajneroch

Čučoriedky sú samoopelivé druhy. Pre vyššiu úrodu však odporúčame pestovanie viacerých odrôd v blízkosti seba, kvitnúce v rovnakom čase, čo zabezpečí kvalitné opelenie a spoľahlivú úrodu. Minimálne 2-3 ks vedľa seba.


Vyberte si z chutných odrôd čučoriedok v ponuke nášho eshopu


Najdôležitejšie je poznať ich pestovateľské podmienky a to je najmä pH pôdy. Čučoriedky sa pestujú v kyslom prostredí. Vyhovuje im pH 3,2 - 4,2. Preto dostatok organickej hmoty, rašeliny, listovky zabezpečí okrem prísunu živín pre korene a samotnú drevinu aj vysoké úrody.

O to jednoduchšie je pestovanie v nádobe, kde sa namiešaný substrát nemôže a nevie zmiešať s inou pôdou, ako je to v záhrade a nemusí sa vystieľať fóliou a oddeľovať od pôvodnej zeminy.Pestovanie čučoriedok na balkóne

Ak ich vysadíte do nádob, zvoľte dostatočne veľké nádoby podľa koreňového balu. Najvhodnejšie nádoby sú keramické, hlinené, betónové a také, ktoré pracujú a dokážu viazať vodu a v lete sa veľmi neprehrievajú.

Pokiaľ sa rozhodnete pre veľké betónové nádoby, vysteľte vnútro jutou alebo textíliou či vrecom. Do nádoby nasypte rašelinu alebo špeciálne zakúpený substrát pre čučoriedky alebo si sami namiešajte vhodný substrát s podielom rašeliny, pilín, listovky, lesnej hrabanky a vysaďte ker. Nevysádzajte príliš hlboko, korene potrebujú dostatok vzduchu. Počítajte s výškou okolo 1,5 m.

Zalievajte najmä počas kvitnutia a plodenia. Hnojiť stačí najskôr mesiac po výsadbe. Keďže ide o plody, ktoré farbia, treba si uvedomiť už dopredu, že plocha, kde budú prípadne prezreté neobraté plody padať, zostane zafarbená ( dlažba, chodník ). Rovnako v blízkosti nevešajte a nesušte bielizeň, pretože plody môžu lákať aj vtáctvo, ktoré ich môžu roznášať po záhrade a sem tam im zo zobáka vypadnú.

Na zimu ich môžete ochrániť tak, že celý kvetináč ešte obalíte do deky, bublinkovej fólie alebo do dební, ktoré vysteliete slamou, senom alebo polystyrénom.  Robí sa to najmä, ak sa jedná o menšie nádoby a nádoby z plastu. Keramické nádoby môžete nadekorovať tým, že celú nádobu vložíte ešte do okrasného vreca a ozdobíte vianočnou stuhou, prípadne tam vložíte do nádoby pár vetví z ihličnanov. Ochránite tak aj samotnú drevinu.

Pokiaľ však bude výsadba umiestnená na chránenej terase, nezabudnite na zálievku. Inú ochranu na takomto mieste nepotrebujú. 

Strihajte na jar, po zime a odstraňujte poškodené a omrznuté výhonky. Na jar vrchnú vrstvu vymeňte za čerstvú a doplňte čistej rašeliny. Vzhľadom na to, že plytko korenia, trpia aj nedostatkom vlahy počas horúceho leta, teda plastová nádoba aj z tohto hľadiska nie je vhodná. Nádoby môžete aj zamulčovať kôrou. Správne hnojenie a správne hnojivá sa tiež odzrkadľujú na správnom raste a tiež sa podpisujú na veľkosti plodov.

Veľkosť plodov závisí samozrejme aj od samotného kultivaru. V nádobách môžete pestovať aj klasické záhradné odrody, len treba počítať s ich výškou 1.5 m alebo aj 1.8m. Vhodné odrody pre pestovanie v kontajneroch sú Vaccinium corymb. ´Poppins´®. Nájdete aj v našom eshope.

TIP: Aj maliny sú veľmi obľúbené drobné ovocie. Prečítajte si viac o pestovaní malín v našom článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Asarum europaeum / Kopytník európsky, K9