+421 948 199 109

Pivonky pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. mája 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pivonky patria medzi obľúbené trvalky. Už v minulosti boli takmer v každej predzáhradke, vo vidieckych záhradách našich babičiek. Ich krása je ťažko opísateľná. Obrovské majestátne kvety na pevných stonkách sú nápadné už z diaľky.

Pivonky pestovanie

Mnohé potrebujú oporu, aby sa udržali na stonkách. Kvety sú bohaté, plné, iné prázdne s výrazným stredom, rôznych farieb, plné sladkej a typickej vône lákajúce opeľovače.

Patria medzi spoľahlivé trvalky, ktoré radi splnia svoju úlohu v akomkoľvek záhone. Výborne sa kombinujú s inými trvalkami. Kvitnú od jari do leta a po odkvitnutí svojou bohatou zeleňou vyplnia akýkoľvek záhon a vytvoria dostatočne hustú hmotu. Samozrejme, hovoríme už o starších porastoch.

Pivonka sa dožíva aj 100 rokov, teda pokiaľ sa rozhodnete ju pestovať, zvážte jej výsadbu, teda vhodnosť miesta na dlhodobé pestovanie. Niektoré kultivary sú vysoké a potrebujú dostatočný priestor aby vynikli.


Vyberte si pivonky z našej ponuky alebo sa inšpirujte pestrou ponukou trvaliek


Druhy pivoniek

Existujú kultivary s jednoduchými kvetmi alebo plnokveté, rôznych farieb a veľkostí. Mohli by sme ich rozdeliť do dvoch skupín: drevnaté alebo bylinné.

Bylinné druhy každoročne vyrastú, vytvoria listy, vykvitnú a potom odumrú a v budúcej sezóne opäť vyrastú od koreňa novými výhonkami. Dosahujú výšku 60-80 cm.

Drevnaté druhy si ponechávajú pôvodnú stonku, ktorá drevnatie a potom majú charakter kríka. Tým sa rozlišujú aj výškou. Drevnaté vo vhodných podmienkach dorastajú aj do 2 m.Pivonky v záhone

Z konkrétnych odrôd možno spomenúť napríklad pivonku plnokvetú 'Karl Rosenfield' s plnými kvetmi v červenej farbe. Pivonka bylinná 'Shirley Temple' zaujme jemne bieloružovými kvetmi, ktoré neskôr blednú až na bielu farbu. Odroda 'Rosea Plena' sa pýši krásnymi zdvojenými kvetmi v ružovej farbe. Odroda ´Alba Plena´ je zaujímavá kráska s bielymi kvetmi. Pre biele a lesklé kvety býva hojne pestovaná aj odroda 'Duchesse De Nemours'.

Z odrôd s ružovými kvetmi možno ďalej spomenúť napríklad 'Sorbet', ktorá v poslednej dobe patrí medzi jedny z najvyhľadávanejších. Za pozornosť stojí aj 'First Arrival' s ružovo-fialovým sfarbením, 'Sarah Bernhardt', 'Alexander Fleming' či Bowl of Beauty. Zabudnúť nesmieme ani na pivonku 'Cytherea' či japonskú pivonku 'Sword Dance'.

S krásnou koralovou farbou vás určite zaujme pivonka 'Pink Hawaiian Coral'. Dych vyrážajúce červené kvety ponúkne pivonka 'Nippon Beauty'. Tmavo červené kvety v kombinácii s výraznými žltými tyčinkami potom vynikajú pri odrode 'Buckeye Belle'.

Pokiaľ zatúžite po pivonkách s bielou farbou kvetov, stoja za odporúčanie odrody 'White Towers', 'Honey Gold' s bielo-zlatými kvetmi alebo pivonka 'Krinkled White' s veľkými bielymi čaškovitými kvetmi. Veľmi zaujímavo pôsobí aj pivonka 'Laura Dessert' s plnými krémovo žltými kvetmi.

Kedy sadiť pivonky

Podstata úspešného pestovania tkvie v správnej výsadbe. Vysádzajú sa plytko, pričom je potrebné zvoliť vhodný substrát pre pivonky. V ílovitých pôdach vytvorte na dne drenážnu vrstvu.

A ako pestovať pivonky? Pamätajte na to, že vlhké prostredie pre tieto rastliny nie je vhodné. Neznášajú časté presádzanie, okopávanie a v prvých rokoch po výsadbe mladej rastliny odporúčame nastlať v mieste koreňov. Tým ich ochránite aj v zime pred vymrznutím. Postačí vám na to mulč. Pre výsadbu pivoniek vyberte chránenú polohu, slnko až polotieň a v priebehu rastu im doprajte hnojivo a zálievku.

V krátkom čase rozžiari váš záhon a zároveň vykúzli úsmev na tvári. Vyhnite sa prievanu, severnej strane a kyslej pôde. Tu prospievať nebudú.

Presádzanie pivoniek

Pivonky neznášajú presádzanie. Čas od času je ale nutné k tomuto kroku pristúpiť. Najvhodnejším obdobím na presádzanie pivoniek je august. V tomto čase teda pivonky v záhone môžete rozdeliť, vybrať zo zeme a presunúť ich na iné stanovište. Vždy ale pamätajte na to, že tieto rastliny vyžadujú slnečné stanovište s dobrou pôdou. Po presadení budú kvitnúť o 3 roky cca.

Hnojivo na pivonky

Premýšľate, čím hnojiť pivonky, aby ste podporili ich zdravý rast? Tieto rastliny je vhodné prihnojovať na konci leta za použitia fosforečného a draselného hnojiva. Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie drevitých pivoniek, využite iba minerálne hnojivá s obsahom fosforu.

Pivonky pestovanie v kvetináči

Tieto rastliny je možné bez problémov pestovať aj v nádobách. Platí pritom, že v kvetináči ľahšie vypestujete skôr bylinné pivonky. Pamätajte, že nádoba by mala byť dostatočne veľká a hlboká. Mala by mať odtokové otvory, aby ste sa vyhli plesniveniu koreňov. Pri samotnom sadení hľúz pivoniek ich umiestnite zhruba 3 cm pod povrch. Môžete pridať trochu hnojiva. Nezabudnite pôdu udržiavať vlhkú, ale nie mokrú. V momente, keď pivonky vyrastú, ich nemusíte zalievať príliš často.

Pivonky v záhrade

Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie pivoniek v záhrade, vysádzajte ich do hĺbky zhruba 8-10 cm. V prípade, že hľuzy zasadíte príliš hlboko, pivonky nemusia vykvitnúť.

Kedy kvitnú pivonky

Pivonky v záhrade kvitnú prevažne od apríla do júna. Vtedy priestor vašej záhrady, terasy alebo napríklad balkóna zahalia do nádherných farieb.

Pivonky po odkvitnutí

Správna starostlivosť o pivonky po odkvitnutí vám zaistí, že sa rastliny budú tešiť skvelému zdraviu a aj v nasledujúcom roku nasadia krásne nové kvety. Odkvitnuté kvety preto odstraňujte. Ale pozor. Nikdy neodstraňujte spoločne s kvetmi aj listy. Tie sú pre túto rastlinu veľmi dôležité, pretože prostredníctvom nich zbiera slnečnú energiu.

Pivonky na jeseň a na jar

Pivonky nie sú náročné na pestovanie. Plytko korenia, teda neznášajú častú manipuláciu s koreňmi ani okopávanie. Preto len po odkvitnutí odstráňte odkvitnuté súkvetia, aby sa zbytočne nevysilili pri tvorbe semien. Dôležitá je tiež správna starostlivosť o pivonky na jeseň a na jar.

Pivonky na jeseň

Na jeseň odstráňte časť poškodených listov a suché listy a časť ponechajte. Pred zimou zasypte vnútro lístím.

Pivonky na jar

Na jar, keď uvidíte od koreňa nové lístky, odstráňte suché výhonky.

Kvety pivoniek sú nádherné na dekorovanie a aranžovanie, do svadobných kytíc alebo len tak do vázy. Pôsobia majestátne a romanticky, najmä plné kultivary. V záhrade by mali byť umiestnené tak, aby kompozične vyplnili miesto v záhone a zároveň pôsobili a boli dominantné. V obľube ich majú aj motýle a čmeliaky. Určite sa stanú aj vašimi obľúbenými rastlinami. V našej ponuke nájdete zaujímavé kultivary, stačí si len vybrať.

TIP: Dominantné trvalky majú tiež svoje miesto v záhone. Prečítajte si napríklad článok o rozdieloch medzi fakľou a fakľovkou.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty