+421 948 199 109

Plamienky pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 5. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Plamienky (Clematis) patria medzi typické popínavé rastliny. V záhrade sú veľmi obľúbené, nakoľko tu môžeme obdivovať ich divoký i ušľachtilý rast, drobné i veľké hybridné kvety rôznych farieb. Darí sa im na plotoch, treláži, pergole i v nádobe s oporou.

Plamienky pestovanie

Ako sadiť plamienok

Pokiaľ máte záujem vypestovať si dokonalý plamienok, vysádzajte ho na jar, po odoznení jarných mrazov alebo počas leta. Nikdy ho nevysádzajte v blízkosti múru, kde je príliš sucho a na južné steny, kde celodenne páli slnko. Korene musia byť v tieni. A to zabezpečíte po výsadbe doplňujúcou výsadbou nízkych trvaliek, mulčom alebo kameňmi.
Pri výsadbe je kľúčová jama, ktorá by mala mať rozmer cca 50x50 cm.

„Pre plamienky platí: nohy (korene) v chlade a hlava (kvety) v teple.“

Clematis pestovanieNa jej dno vysypte štrk ako drenáž, zasypte kvalitným substrátom, pridajte kompost, prípadne hnoj a vysádzajte kolmo na oporu. Rastlinu dôkladne zalejte a pripevnite ku konštrukcii, ktorá by mala byť postavená pred samotnou výsadbou.

Clematis pestovanie na balkóne

Dajú sa rovnako pestovať aj v nádobe, kde nezabudnite na oporu. Sú vhodným doplnkom terasy alebo balkóna. V nádobe sa však korene rýchlejšie prehrievajú, v zime naopak hrozí vymrznutie, preto nezabúdajte na pravidelnú zálievku, v zime na zazimovanie a obalenie nádoby a výsadbu podrastu.

Rastliny nikdy neumiestňujte pod odkvapové rúry, kde hrozí premokrenie a náchylnosť plamienkov na hubové choroby.

Ako pestovať clematis

Ako pri takmer každej rastline aj plamienok vyžaduje po vysadení starostlivosť v podobe pravidelnej bohatej zálievky, ktorú je v horúcich letných dňoch potrebné primerane zvýšiť. Dávajte však pozor na premokrenie pôdy.


Pozrite si kompletný sortiment plamienkov z ponuky nášho eshopu


Pestovanie plamienka nie je pri dodržasní základných zásad náročné. Strihaniu plamienka ale aj iných popínaviek sa venujeme v tomto článku: Prečítajte si ako strihať clematis .

Plamienok pestovanie pri plote

Pokiaľ túžite po plamienkovom plote, vysaďte niekoľko druhov a farieb pozdĺž celého plota rovnakým spôsobom, šikmo do jamy, tak aby výhonky smerovali k opore a jednotlivé výhonky upevnite ku plotu. Plamienok je rastlina, ktorá sa ovíja na konštrukciu vďaka ovíjavým listovým stonkám a úponkom. Otáčajú sa dookola a preto nie je problém ich nasmerovať v raste. Často si nájdu svoju cestu. Ak ju pustíte z dohľadu dokáže sa ovíjať aj okolo blízkych krov a drevín.

Pestovanie plamienku nie je pri dodržaní istých zásad vôbec zložité. Prečítajte si ešte článok o strihaní clematisu ale aj iných popínaviek.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu