+421 948 199 109

Popínavá zelenina

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 20. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Aj popínavé rastliny vytvoria na balkóne dokonalý efekt a nemusí ísť práve o plamienky alebo brečtan. Vyskúšajte pestovať popínavú zeleninu, ktorá dorastá do výšky, ťahá sa po opore, kvitne a navyše po určitej dobe zozbierate aj chutné plody.

Popínavá zelenina

Možno ste o nich len počuli. Možno ačokču  poznáte pod názvom cyklantéra odnožená alebo mexická uhorka. Má zaujímavú hráškovú chuť a môže sa konzervovať ako uhorky, plniť mäsom alebo použiť do šalátov rovnako ako paprikauhorka.

Teraz môžete vyskúšať aj pestovanie. Pestujú sa podobne ako tekvice alebo uhorky. Semená sa najskôr predpestujú a potom vysádzajú do voľnej pôdy alebo do nádob na balkón k opore. Postačí Vám sieť, prípadne kari rohož, drevená tenká konštrukcia. Takýmto spôsobom môžete vypestovať aj klasické uhorky.Zelenina popínavky

Ačokča dorastá do výšky aj 5 m, ale po dosiahnutí 2 m odporúčame rastlinu zaštipnúť, aby plody boli dostatočne veľké a včas zrelé. Rastie rýchlo. K opore ju pravidelne priväzujte. Plody sú podobné uhorke, na konci zašpicatené. Na priamy konzum a spracovanie sú ideálne plody do veľkosti 4 cm. Väčšie plody sú už skôr prezreté a majú čierne tvrdé semená, ktoré sa nekonzumujú. Tieto môžete vysušiť a použiť na osivo v ďalšom roku.

Rastlinu pravidelne zalievajte. Vyhovuje jej slnko a teplo. Navyše netrpí žiadnymi chorobami a škodcami. U nás sa pestuje menej, ale množstvo vitamínov, ktoré plody obsahujú, stoja za tú námahu skúsiť to.

Lufa valcovitá – atraktívna popínavá rastlina z čeľade tekvicovitých zaujme nielen dlhými plodmi podobnými šalátovej uhorke, ale aj ďalším využitím, kedy si z týchto plodov môžete vyrobiť masážnu žinku, ktorú dostanete kúpiť aj bežne v obchode.

Bude sa jej dariť na južne orientovanom balkóne, s dostatkom svetla, tepla, vlahy a v hlbokej nádobe s výživným substrátom. Ide o popínavku, takže nezabudnite na oporu. Rastlina rýchlo rastie aj v krátkom čase plodí.

Zberajú sa mladé plody asi 2 týždne po opelení. Neskôr už dužina tvrdne a schne. Plody sa používajú na priamy konzum alebo rovnako ako šalátová uhorka, do leča, na tepelné spracovanie i za studena. Ak si chcete vyrobiť žinku, plody zberajte v jeseni, keď sú už ľahké, hrkajú v nich semienka a sú suché. Semená môžete vyklepať a použiť na jarné výsevy a predpestovanie.


Silný rast, vysoká úrodnosť a odolnosť - to sú priesady zeleniny*

* medzi priesadami zeleniny nájdete aj popínavé druhy


Potom celý plod namočte do vody. Niektoré plody môžu mať aj pol metra. V krátkom čase sa začne šupka oddeľovať a aj dužina. Pod prúdom vody proces môžete urýchliť a všetko vyčistiť. Zostanú Vám len pletivá, ktoré tvoria základ umývacej žinky a tú nechajte na slnku dlhšie preschnúť.

Z jedného plodu získate niekoľko žiniek, záleží od veľkosti. Dlhé plody narežte do požadovanej veľkosti. Potom ju môžete namočiť, použiť aj s mydlom a sprchovacím šampónom. Po vyschnutí opäť stvrdne. Ideálna je ako na peeling tela, tak na obohatenie jedálnička a zároveň získate nové skúsenosti s pestovaním hoci aj na balkóne.

Tip: Dopestujte si obľúbené paradajky aj na svojom balkóne.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Bio osivo na naklíčenie / Fazuľa Adzuki, bal. 200 g