+421 948 199 109

Popínavky zo semienka

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 14. januára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vedeli ste, že balkón môžete dotvoriť okrem celoročnej výsadby aj sezónne? Je to jednoduché a dokážete to priamo bez zakúpenia rastlín. Stačí, ak si zabezpečíte vhodné semená letničiek a začnete v jarnom období s výsevom.

Popínavky zo semienka

V lete až do jesene sa tak Váš balkón zazelená popínavými letničkami, ktoré budú kvitnúť až do mrazov a budú tiež poskytovať okrem estetickej stránky aj tieň, dokonca aj plody či kvety na konzum. 

Vhodnými rastlinami sú hrachor, kapucínka, fazuľa, hrach, šarlátová fazuľa, indická uhorka, ačokča, mučenka, čiernooká Zuzana aj povojník. Dajú sa pestovať v rôznych nádobách aj priamo na záhrade, v blízkosti múrika.

Okrem výsevu a pestovania rastlín budete potrebovať vhodnú oporu, po ktorej sa budú rastliny popínať. Musí uniesť váhu rastliny aj budúcich plodov. Vymenované druhy nemusíte predpestovávať. Vysejte ich na miesto, kde ich chcete pestovať. Znamená to, že ich nemusíte vysievať do nádob a kelímkov a následne pikírovať ale vysejete ich priamo na miesto pestovania.

Popínavky vypestované zo semienoknádobe vyniknú kapucínky. Semená klíčia pomerne rýchlo. Počet semien voľte podľa veľkosti nádoby. Môžete ich pestovať v miskách, v závesných nádobách, alebo v nádobách postavených na zemi s oporou. Do nádob napichajte niekoľko prútov, po ktorých sa bude mierne popínať, inak väčšinou prevísa. Kvety sú jedlé. Ozdobíte nimi jarný alebo letný šalát, či dezerty a koláče. Pozor na výskyt skočiek, ktoré v krátkom čase zelenú plochu dokážu skonzumovať za jeden deň.

Vďačný je aj hrach. Klasický záhradný hrášok dokážete vypestovať aj v nádobe, závesnej taške, či v debničke, ktorú vysteliete fóliou.  Do nádoby napichajte tiež konáriky alebo špagát ako oporu.

Fazuli postačí len špagát, ktorý v krátkom čase povijú. Fazuľa rastie rýchlo, má veľké listy, takže bez problémov vytvorí dočasnú hustú stenu, ktorá neskôr zakvitne bielo-červenými kvetmi. Fazuľa sa vysieva priamo do pôdy v polovici mája. Vysievajte tak, aby do neskorých jarných mrazov ešte nevyklíčila, inak zmrzne. Nádoby by mali byť na zemi a špagáty zaveste do výšky nad zábradlie balkóna. Vytvoríte tak dokonalú zelenú stenu.

Vhodná je aj okrasná šarlátová fazuľa, či fazuľky s fialovými strukmi.

Medzi obľúbené kvitnúce zelené liany s lievikovitými kvetmi patrí povojník, ľudovo nazývaný pupenec. Vyšplhá sa aj do 2 metrov a nádherne a postupne kvitne a otvára svoje lieviky. Na šplhanie potrebuje oporu, palice alebo špagát.

Rovnako zaujímavá je čiernooká Zuzana (Thunbergia alata). Najznámejšia je v žltej farbe s čiernym očkom ale existujú už kultivary aj s oranžovou, bielou, či ružovou farbou. Je veľmi atraktívna a obľúbená ak je vysadená nahusto. Rovnako sa semená nepredpestujú ale sejú priamo do nádoby, kde sa bude celú sezónu pestovať.

Výhodou letničkových popínaviek je ich variabilita, húževnatosť rastu, nenáročnosť v pestovaní. Vyžadujú slnko, vlahu a oporu. Ak budete mať potrebu zmeniť štýl pestovateľského priestoru, budúci rok ich proste nevysejete a vytvoríte inú oázu zelene.


Ak dávate prednosť klasickým popínavým rastlinám, určite si vyberiete aj z našej ponuky


Pre niektorých je práve toto nevýhoda, že sú to len jednoročné sezónne rastliny – letničky, ktoré v prípade záujmu treba o rok na jar znovu vysiať. Rastliny po odkvitnutí vytvoria semená, ktoré zozbierate, usušíte, odložíte na suché a tmavé miesto a na jar znovu vysejete.

Popínavky ako plamienky a trúbkovec patria medzi trvalky a tie získate rýchlejšie pomocou odrezkov alebo odkopaním od materskej rastliny. Plamienok tangutský získate zo semienok tiež pomerne rýchlo. 

Je len na Vás čo preferujete, akou zeleňou sa chcete obklopiť. Dariť sa im bude kdekoľvek, kde im pripravíte vhodné podmienky a oporu.

TIP: Prečítajte si aj článok o menej známych popínavých rastlinách, ktoré môžu skrášliť váš balkón.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Coleus Spitfire / Koleus / Okrasná žihľava, K7