+421 948 199 109

Hnojenie a ochrana ovocín

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 18. mája 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ovocné dreviny sú klasické dreviny, ktoré si tiež vyžadujú odbornú starostlivosť, aby ste docielili vysokú a kvalitnú úrodu. Nepôjde to bez základných faktorov, ako je rez, závlaha, hnojenieochrana voči chorobám a škodcom.

Hnojenie a ochrana rastlín

Na trhu je množstvo druhov a kultivarov, ktoré sú rezistentné, čiže odolné voči niektorým ochoreniam a škodcom a nevyžadujú takú chemickú ochranu voči bežným ochoreniam.

Bez  závlahy a hnojenia však nastávajú problémy s rastom, vývojom kvetných pukov a dokonca aj kvalita plodov a ich veľkosť či chuť je ovplyvnená práve ich zdravotným stavom.

Hnojením dodáte stromu základné živiny, ktoré sú nevyhnutné pre rast alebo dozrievanie pletív, množstvo kvetov a plodov. Samozrejme je dôležité, aké hnojivá používate a akým spôsobom ich ponúknete danej drevine. Na všetko je určité vhodné obdobie.

Na jar je vhodné pridávať hnojivá v podobe rozloženého kompostu, listovky a dusíka. Pozor však na bujne rastúce ovocné druhy, tie dusíkom nepodporujte. Na jeseň používajte naopak hnojivá s vyšším obsahom draslíka a fosforu.Postreky a hnojivá

Prírodná či chemická cesta?

Pred samotnou výsadbou ovocných stromov venujte dostatočnú pozornosť príprave pôdy. Vhodné je aj hnojenie maštaľným hnojom, napr. 1 až 2 roky pred samotnou výsadbou stromov. Strom si potom dlhodobo berie živiny z hĺbky. Nikdy nepridávajte čerstvý hnoj ku kmeňom i koreňom. Granulovaným hnojivom hnojte do vlhkej pôdy.

Ďalšie prvky, ktoré ovocné dreviny vyžadujú, sú vápnik, horčík a iné mikroelementy. Čo sa týka ochrany voči rôznym chorobám a škodcom, je samozrejme na Vás, akú chemickú či biologicko-ekologickú ochranu zvolíte. Je niekoľko možností.


Vyberte si vhodné ovocné stromy do svojho sadu z našej ponuky*

* dostupnosť v jesennej ponuke


Momentálne je tu obdobie bio pestovania plodov, čo je bez akejkoľvek chemickej ochrany. Bohužiaľ, niekedy to bez chémie nejde. Potom je tu jediný spôsob, ako zamedziť šíreniu ochorenia, a to vykopaním a odstránením daného pestovaného kultivaru zo sadu a záhrady a nahradením ho za rezistentný.

Postreky v ovocnej záhrade

Myslíte si, že bez postrekov to v dnešnej dobe v ovocnej záhrade nepôjde? Ako s chorobami a škodcami bojovali naši predkovia? Používali rôzne odvary z lúčnych a liečivých rastlín, ktoré aj v dnešnej dobe našli v záhradách a sadoch uplatnenie. Používajú sa výluhy zo žihľavy a iných aromatických plodín ako cibuľacesnak, tabak, ktoré škodcom nevoňajú.

Niekedy však neprebehne úplná spokojnosť s výsledkom, ale zato takýto postrek vnímame ako eko-hnojivo a bio-podporné látky.

Potom nastalo obdobie použitia silnej chémie, ktoré malo aj negatívne účinky na celé životné prostredie. V dnešnej dobe nachádzajú na trhu uplatnenie ekologické postreky, ktoré priamo pôsobia na škodcu alebo chorobu a bohužiaľ bez nich to niekedy nejde. Kučeravosť listov u broskýň určite nezničíte výluhom. Musíte včas použiť meďnaté prípravky, ktorými priam celý strom a púčiky vysprchujete. Práve v máji sa aplikuje  druhý preventívny postrek.

máji sa aplikujú postreky proti múčnatke egrešov, jabloní a ríbezlí a pokiaľ chcete pravidelne zozbierať úrodu marhúľ, nezabudnite na postrek proti monilióze marhúľ (odumieranie výhonov a kvetov). Nevyhnutný je aj postrek proti piliarke slivkovej a vrtivke čerešňovej. Samozrejme, našli by sa aj ďalšie vhodné postreky  na jahody, marhule, vinič.

Skúste dreviny dôkladne kontrolovať, včas zakročiť proti škodcom ako sú vošky. Dodržiavajte správne aplikovanie výživ a hnojív, pravidelne a výdatne zalievajte, najmä počas suchej jari a v čase násady kvetov a plodov. Misy okolo kmeňov udržiavajte v nezaburinenom stave pre lepší prísun vody a živín priamo ku koreňom. Možno sa Vám potom podarí niektoré dreviny zachrániť pred postrekmi.

Na jar mnohí aplikujú predjaré postreky, ktoré majú za úlohu zničiť prezimujúce štádia škodcov, vajíčka a larvy, ktoré sa s postupným otepľovaním začínajú prebúdzať a vyvíjať. Postrek musíte vykonať pred samotným kvitnutím za bezveterného počasia, bez prítomnosti dažďa s teplotou okolo 15 °C.

TIP: Aby ovocné stromy v sade prosperovali a dokázali odolávať škodcom a chorobám, musíte im vytvoriť vhodné podmienky pre ich rast. Prečítajte si ovocné desatoro pestovateľa a zvýšte si šancu na zdravý rast stromov.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu