+421 948 199 109

Šafran pestovanie - vynikne v trávniku aj v kvetináči

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 22. augusta 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Radí sa k najkrajším cibuľovinám a jeden z jeho druhov sa navyše preslávil ako veľmi vzácne korenie. O čom je reč? O rode krokus (latinsky crocus), ktorý v sebe zahŕňa niekoľko desiatok druhov. V záhrade zaujme vďaka pestrým farbám, ktoré každý priestor zaručene rozžiaria. Aké druhy krokusov sú najznámejšie a ako na ich pestovanie?

Detail kvetu šafraanu fialovej farby 

Druhy krokusov

Krokusy alebo šafrany sa všeobecne delia do dvoch základných kategórií – jarnej a jesennej. Na jarné krokusy sa môžete tešiť po roztopení posledného snehu, jesenné krokusy potom vašu záhradu rozžiaria s príchodom babieho leta.

Krokus jarný

Čo sa týka druhov krokusov kvitnúcich na jar, tak sa u nás často pestuje šafran jarný (crocus vernus), ktorý pochádza z oblasti Álp, Pyrenejí a Balkánu. Popularite sa teší tiež šafran zlatý (crocus chrysanthus), ktorý patrí medzi botanické žlto kvitnúce druhy. Z jednej hľuzy pritom vyrastá hneď niekoľko kvetov. Staviť ďalej môžete na šafran dvojkvetý (crocus biflorus), ktorý sa pýši bielymi alebo modrastými kvetmi.Šafrany bielej a žltej farby na záhone vzáhrade

Z viacerých rozrastajúcich sa druhov jarných krokusov možno spomenúť napríklad šafran tmavokvetý (crocus tommasinianus), ktorý kvitne fialovými hviezdicovitými kvetmi so žltými prašníkmi. Šafran Sieberov (crocus sieberi) zaujme bielymi kvetmi so žltým hrdlom a fialkastými vonkajšími okvetnými lístkami.

Jesenné krokusy

Medzi najznámejšie jesenné krokusy možno zaradiť napríklad krokus siaty (crocus sativus). Na prvý pohľad zaujme svojimi intenzívne fialovými kvetmi s tmavším žilkovaním. Navyše je práve tento druh zdrojom toľko vzácneho šafranu. Medzi jesenné krokusy možno zaradiť aj Biebersteinov krokus (crocus speciosus), ktorý sa pýši modrofialovými kvetmi s viditeľnou sieťou tmavších žíl. Do kategórie je možné ďalej zaradiť crocus cancellatus, crocus kotschyanus či crocus pulchellus.

 

Láka vás pestovanie krokusov? Prezrite si naše kvalitné cibuľky krokusov a vyberte si medzi nimi svojho favorita


Krokusy v trávniku

Šafrany skvele vyniknú na väčších plochách trávnika alebo ako súčasť skupiny okrasných kríkov. Veľmi pôsobivo vyzerajú skupiny kvetov rovnakej farby, na druhú stranu ich môžete ľahko kombinovať medzi sebou a vytvárať tak nevšedné farebné kombinácie.

Krokusy v kvetináči

Šafrany možno pestovať aj v kvetináči a týmto spôsobom ozvláštniť nielen svoju záhradu, ale napríklad aj terasu či balkón. A ako pestovať krokusy v kvetináči, aby sa im darilo? Pri sadení je potrebné, aby na dne kvetináčov bol do výšky zhruba dvoch palcov štrk alebo hrubý piesok. Naň umiestnite vhodnú zeminu.

Krokusy žlteja fialovej farby zasadené v kvetináčochCibuľky krokusu sa do kvetináča vysádzajú rovnako ako do pôdy, teda zhruba do hĺbky 5 až 10 cm. Akonáhle vám šafrany vykvitnú, obmedzte zálievku tak, aby pôda nebola premokrená a nedochádzalo k uhnívaniu podzemnej časti.

Krokusy pestovanie

Krokusy sa právom radia k najjednoduchším rastlinám na pestovanie. Ľahko si s nimi preto poradia aj pestovatelia začiatočníci. Pri výsadbe vezmite do úvahy, či máte k dispozícii jarné, alebo jesenné druhy krokusov. Jarné druhy sa totiž vysádzajú na jeseň (od septembra do novembra), jesenné treba zasadiť v lete (ideálne v júli či auguste).

Krokusy výsadba

Najlepšie sa im bude dariť v piesočnatých a hlinitých pôdach, ktoré sú dostatočne priepustné a nepremokrené. Pod hľuzami by sa ideálne mala nachádzať hrubšia štruktúra, napríklad v podobe kamienkov či štrku. Hĺbka výsadby sa pohybuje medzi 5 až 8 cm, väčšie cibuľky je vhodné sadiť hlbšie.

Na dosiahnutie bohatého kvitnutia doprajte rastlinám zeminu z kompostu obohatenú o popol zo spáleného dreva či piesok. Naopak používanie maštaľného hnoja sa neodporúča.

Šafranom sa bude dobre dariť na slnku či v miernom tieni. Ak ich budete pestovať na veľmi slnečnom mieste, počítajte s kratšou dobou kvitnutia. To však platí iba pri jarných druhoch, jesenné naopak slnečné stanovište ocenia.

Kedy kvitnú krokusy

Jarné krokusy vašu záhradu rozžiaria väčšinou v období medzi februárom a začiatkom apríla. Vykvitajú totiž pomerne skoro po roztopení posledného snehu. Naopak, jesenné odrody krokusu svoje farebné kvety svetu ukážu až v rozmedzí septembra a novembra.

Krokusy po odkvitnutí

Pri krokusoch je vhodné po odkvitnutí ostrihať všetky kvety. Následne sa rastliny ponechávajú v pokoji, kým sa cibuľa zatiahne a listy uschnú. Tieto listy potom ostriháme. Cibuľky možno nechať v pôde a počkať na ich ďalšie kvitnutie v budúcom roku.

Alternatívou je vykopanie cibuliek, čo odporúčame vykonávať zhruba po 5 rokoch, nie každý rok. Následne namnožené cibuľky oddeľte a nechajte ich na suchom a tmavom mieste zaschnúť. Do pôdy ich opäť zasadíte v momente, keď na ne príde rad (teda pri jarných krokusoch na jeseň, pri jesenných v lete).

TIP: Vašu záhradu skvele rozžiaria aj ďalšie hľuznaté rastliny. Prečítajte si, ako na pestovanie begónií, ktoré môžu hrať najrôznejšími farbami.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. júla 2024
    Nám tiež schol, pohrozila som že pôjde von čo sa aj stalo. Strčila som do vedra s vodou buď...
  • Magnólia pestovanie
    17. júla 2024
    Dobrý deň! Pri starostlivosti o magnóliu je dôležité dodržiavať správne postupy pri reze,...
  • Magnólia pestovanie
    16. júla 2024
    Dobrý deň prajem. Mám na záhrade magnóliu, ktorú sme chceli trošku vytvarovat, no rezom sme...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Dakujem velmi pekne. Vsetky podmienky ma podla popisu, poda,svetlo,zalievka... tak ze to bude asi...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Ak vám škumpa ešte nekvitla, tu sú niektoré tipy, ktoré môžu pomôcť: 1. **Vek...
Archív blogu