+421 948 199 109

Škumpa vlasatá pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 23. mája 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Dymový strom ( Smoke tree) tak sa škumpe hovorí napríklad v Anglicku, pre jej zaujímavý vzhľad. Jemné páperové súkvetia sa vznášajú nad krom ako oblak dymu. Je to cenná listnatá, opadavá drevina. Sfarbenie listov a kvetov je podľa kultivaru. Ale poznáme ich v klasickej žlto-zelenej forme alebo s bordovými listami a ružovými kvetmi.

Škumpa vlasatá pestovanie

Kvitne od júna. Zaujímavé súkvetia zostávajú na drevine až do jesene. Svojim vzhľadom dá každej kompozícii atraktivitu. Výborne vyfarbuje, počas roka mení svoj vzhľad a tak je prínosom pri premene záhrady v akomkoľvek období. Drevo má navyše význam v rezbárstve, nakoľko má výnimočnú žltú farbu. Dosahuje výšku do 5 m a skôr sa rozrastá do šírky. Rastie pomerne pomaly.

Je to pomerne odolná drevina a má svoje opodstatnenie v záhradnej kompozícii, vďaka atraktívnym kvetom a vyfarbeným listom. Dobre zvláda aj naše zimy. V prípade dlhotrvajúcich mrazov môže namrznúť, ale dobre na jar regeneruje a dobre aj zvláda rez.Dymový strom - škumpa

Obľubuje priepustné vápenaté pôdy, minimálne hnojenie a primeranú závlahu. Uprednostní skôr suchšie prostredie, než trvalé vlhko. Vyhovuje jej plné slnko, dostatočne široká plocha pre svoj prirodzený rast. A menej hnojenia. Obzvlášť atraktívne sú už staršie porasty a ich habitus aj po opade listov.

Latinský názov je trochu ťažší Cotinus coggygria. Tento základný druh má žltozelené listy a naružovelé súkvetia. Neskôr v jeseni vyfarbuje do ružova a listy do bordova.

Škumpa vlasatá patrí medzi jedovaté rastliny a môžu spôsobiť pri dotyku alergické reakcie, pluzgiere a podráždenie pokožky. Manipulujte s ňou v rukaviciach. Opadané lístie sa môže kompostovať.

Kultivary škumpy

´Royal Purple´  je najznámejší a najžiadanejší kultivar, ktorý vyniká bordovými - purpurovo žiarivými listami počas celej vegetácie a ružovými kvetmi.

´Flame´je atraktívny vďaka zeleným listom, veľkými až 10 cm,  ktoré na jeseň vyfarbia do oranžovo-červena.

´Grace´- má počas roka purpurovo červené listy ale na jeseň sa vyfarbia na ohnivočervené.


Aktuálny sortiment ponúkaných kultivarov škumpy si môžete pozrieť aj v našom eshope


Škumpa vlasatá strihanie

Nečakajte usporiadaný, kompaktný ker a pre jeho výsadbu potrebujete naozaj priestor, lebo prirodzene je strapatý a rastie do šírky. Pokiaľ ho chcete udržať v medziach a v menšej veľkosti vyžaduje rez skoro na jar. Nesmie byť však príliš hlboký.

Obyčajne sa pestuje ako voľnerastúci solitér alebo zakomponovaný ker s inými drevinami. Inak nevyžaduje žiadny rez. Po mrazoch môžete odstrániť poškodené výhony.

Škumpa na kmienku

V malej záhrade sa uplatní škumpa na kmienku. Rovnako je vhodná pre pestovanie v nádobách. Vyberte si vhodnú výšku kmienka, na ktorej je naštepená a vytvarovaná korunka. Kmienok už viac nerastie do výšky, zväčšuje sa len korunka. Tú udržiavajte v kompaktnom tvare. Kmienok radšej ukotvite a priviažte k opore.

TIP: Chcete mať záhradu výnimočnú, čo sa týka druhového zloženia rastlín? Prečítajte si článok, kde vám predstavíme menej známe ozdobné kry.

Zdieľať tento blog
Katarína 14. augusta 2023 at 15:16 Odpovedať
Mám skumpu asi 4rocnu a chcem ju presadiť na iné miesto. Kedy ju mám presadít v jeseni alebo v jari. Ďakujem
Erich 14. augusta 2023 at 18:06 Odpovedať
Dobrý deň, ideálny čas na jej presadenie je koncom októbra resp. v novembri.
Daniela 12. marca 2024 at 16:57 Odpovedať
Akým spôsobom zabezpečím škumpe vápenatú pôdu? Ďakujem
Adriána Francová 12. marca 2024 at 19:41 Odpovedať
Na vápenie sa všeobecne používajú tri druhy vápnika: pálené vápno, mletý vápenec a dolomitický vápenec. Pálené vápno je vhodné pre ťažšie pôdy. Z mletého vápenca sa vápnik uvoľňuje postupne, pomaly a dlhodobo, je vhodný na vápnenie ľahších alebo stredne ťažkých pôd. Tretí druh – dolomitický vápenec je okrem vápnika tiež zdrojom horčíka.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu