+421 948 199 109

Starostlivosť o zeleninové planty v nádobách

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 7. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Začína to nákupom semien a obyčajne končí zberom skvelej úrody. Aby ste sa k nej však dopracovali, musíte sa o sadeničky dobre postarať. Prečítajte si návod ako na to.

Starostlivosť o zeleninové planty

Po dosiahnutí dvoch pravých listov je nutné ich presadiť do väčších nádob. Postačia nádobky z jogurtov alebo smotany.

Papriky môžete presádzať rovno po 2 kusy. Platí to aj pre chilli papričky a feferóny, baranie rohy. Je to kvôli jednoduchšiemu opeleniu a stabilite rastlín. Ak však neskôr rastliny vysadíte aj jednotlivo v tesnej blízkosti, účel bude splnený.

Zeleninové priesady potom umiestnite na rozptýlené svetlo v blízkosti okna. Ak sa budú za svetlom ťahať, otáčajte ich, prípadne ich cez deň otužujte vonku na terase a balkóne. Pozor na priame slnko. V prvých dňoch otužovania im priame slnko môže popáliť listy.


Od semienok až po vlastnú úrodu - ponuka semien zeleniny


Zeleninové plantySamozrejmosťou je zálievka. V máji môžete priesady ponechať na chránenom mieste, bez silného vetra. Keď už priesady dosiahnu požadovanú výšku, mnohé budú vyžadovať oporu. Použiť môžete rôzne kolíky, drevené, kovové či plastové paličky a špirály.

Listy na úkor plodov

Paradajky musíte vyštipovať. Z pazúch listov vyrastajú často nové výhonky, ktoré dokážu tiež zakvitnúť a zarodiť, ale zbytočne rastlinu vysilia a množstvo energie sa vkladá do zelenej hmoty listov a nie do tvorby a veľkosti plodov. Aj spodné listy, ktoré sú obyčajne nevzhľadné, môžete odstrániť.

Ak rastlina vytvorí strapce plodov alebo jednotlivé plody, môžete odstrániť všetky listy pod strapcom. Aj kvôli tomu, aby mali plody viac svetla, a tým aj rýchlejšie dozreli. Môžete sa takto vyhnúť aj možným plesniam - ak je viac rastlín po kope, tienia si a dotýkajú sa navzájom, prípadne ak by trpeli prebytočnou vlhkosťou.

Nádoby, v ktorých ich plánujete pestovať, musia byť dostatočne veľké, s priepustným a zároveň výživným substrátom a s drenážnou vrstvou na dne. Otvor na odtok prebytočnej vody by mal byť samozrejmosťou.

Nezabúdajte aj na inú plodovú zeleninu

Paradajky sa do nádob vysádzajú nižšie, než boli pôvodne. Nielen kvôli stabilite, ale aj kvôli svojej výške. Je to liana, ktorá dokáže vytvoriť korene aj na stonke. Príliš vysoké paradajky môžete zaštipnúť na vrchole. Robí sa to aj na konci sezóny, kedy je zjavné, že už plody nestihnú dozrieť. Preto rastlinu radšej skráťte, aby vyživovala existujúce plody a nedávala energiu do rastu a prípadne nových kvetov.

Zelené paradajky môžete obrať a nechať dozrieť na parapete okna, alebo v sklenenej fľaši. Chuť už bude síce iná, ale aj tieto plody sa dajú spracovať.

Na paprike kontrolujte výskyt škodcov. Pokiaľ má paprika nahodených viac plodov, malé a deformované odstráňte.

Rovnako na balkóne môžete dopestovať baklažány alebo šalátové uhorky na konštrukcii.

Tip: Ako správne na výsev zeleniny.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu