+421 948 199 109

Trvalky do skalky

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 2. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Plánujete zakladať novú skalku alebo suchý múrik a ešte ste sa nerozhodli, ktoré druhy použijete na výsadbu? V každom prípade siahnite po nízkych skalničkových druhoch, ktoré okrem priameho slnka znesú štrkovité a piesočnaté podložie, chudobnú pôdu bez akéhokoľvek hnojenia a nadmerného zavlažovania.

Trvalky do skalky

Výhodou je ak skalkové trvalky vytvárajú koberce alebo vankúše, rýchlo sa rozrastajú a okrem dekoratívnych listov dokážu aj bohato vykvitnúť.

Rastliny do skalky

Medzi najkrajšie drobné trvalky do skalky a múrika patria kvitnúce floxy (Phlox), materina dúška (Thymus sp.), mydlica (Saponaria), iberka (Iberis) a napríklad mäkká machovička (Sagina) a tarička (Aubrieta). Ďalšie kvety do skalky, tie tradičnejšie sú rozchodníky (Sedum) a skalné ruže (Sempervivum).  Zaujímavé previsy vytvorí aj Aster ericoides ´Snežná búrka´. Na konci jesene vás zaplaví množstvo bielych drobných kvietkov, ktoré prevísajú. Preto je lepšie, ak prevísa z múrika či iného miesta vo výške.Rastliny do skalky 

Medzi ďalšie atraktívne sklaničky patrí : horec (Gentiana), trávnička (Armeria), plesnivec (Leontopodium), poniklec (Pulsatilla)a nízke astry ( Aster alpinus) a iné.


Výber skalničiek na jednom mieste


Vyplňte všetky prázdne špáry a časom sa skalničky rozrastú a nedajú tak šancu burine.

Nezabudnite vysadiť aj drobné cibuľoviny, ktoré skoro na jar presvetlia skalku svojim nádhernými kvetmi (snežienky, modrice, bledule a šafrány).

Nečakajte zázraky hneď po výsadbe. Skalka je asi najprácnejšia a najnáročnejšia dominanta záhrady, ktorá si vyžaduje precíznosť, správny výber rastlín a výsadbu takú, aby postupne zakvitla a nikdy tam nezostalo prázdne miesto.

Vytvorte si plán kvitnutia. Zhromaždite všetky informácie o rastlinách, ktoré chcete použiť, všímajte si termín kvitnutia a šírku v dospelosti a podľa toho ich vysaďte. Zabezpečíte tak plynulé kvitnutie.

Ako doplnok zvoľte nízke a zakrpatené ihličnany, stálozelené dreviny, ktoré dotvoria skalku v zimných mesiacoch.

V skalke nie je priestor na používanie textílie. Základom je čistá odburinená plocha, vhodné kamene, štrk, skaly. Skalku môžete založiť aj na rovine, ale je krajšia ak sa snažíte kopírovať terén.  Začiatočné obdobie po výsadbe je náročnejšie na údržbu. Ak sa skalničky už zakorenia a rozrastú, burine nedajú šancu. Nebojte sa nových výziev.

Tip: Plánujete okrem skalky aj trvalkový záhon? Inšpirujte sa napríklad dlho kvitnúcimi trvalkami.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Acacia dealbata / Akácia mimóza, K9