+421 948 199 109

Výsadba letničiek na záhony

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 20. apríla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Letničky sú variabilné farbou, vôňou i vzhľadom. Napriek značnej pracnosti ich dopestovať si našli svoje miesto v nejednej záhrade. Niektorých však  stále odrádza fakt, že po odkvitnutí rastlina zo záhonu postupne zmizne. Môžete si však zozbierať semená na jarné výsevy a získate znovu možnosť pestovať danú letničku na záhone. Predpestované sadenice si samozrejme môžete aj zakúpiť, pokiaľ nemáte možnosti a priestor na ich predpestovanie.

 Záhonové letničky

Napriek všetkému patria medzi obľúbené, najmä vo vidieckych záhradách. Často je ich vidieť aj v mestských parkových výsadbách. Letničkové záhony majú svoje čaro. Je ich veľmi veľa a všetky sa snáď ani nedajú pestovať. Nemusíte hneď zakladať samostatný letničkový záhon, pokojne ich vysádzajte do trvalkového záhona. Niektoré dokážu kvitnúť ešte aj spod prvého napadnutého snehu. Darí sa im aj na miestach po zatiahnutých cibuľovinách.

Letničkové záhony

Letničkové sadenice sa na záhon vysádzajú v máji, po mrazoch. Samozrejme, mnohým druhom sa darí popri treláži, múre alebo jemne prevísajúc cez závesné nádoby a misy.Letničkové záhony

Dobre sa kombinujú, pretože sú farebne variabilné a veľa druhov má aj 4 farebné odtiene. Známe sú agerátum (ružové, biele, modré), gazánie (biela, žltá, oranžová, hnedá, červená, terakota), kráska (biela, ružová, fialová, červená), aksamietnica (vysoké, nízke, kríčkové, stredné – žlté, oranžové, hnedé, biele, panašované, s hnedým okrajom ), sanvitálie (žltá, oranžová), verbena (biela, ružová, červená, fialová) a takto by sme mohli pokračovať ešte ďalej.

Po výsadbe im doprajte odburinenú pôdu a pravidelnú zálievku. Letničky milujú slnko a teplo. Vtedy naozaj prekvitajú do krásy. Pokiaľ chcete ich kvitnutie predĺžiť, odstraňujte odkvitnuté súkvetia a priebežne od leta zbierajte aj semienka.

Pokiaľ pestujete aj nocenku (Mirabilis jalapa), patrí medzi letničky, ale v jeseni ju môžete vykopať a uvidíte, že má hľuznaté korene, ktoré dokážu v pivnici prezimovať. Po výsadbe na jar získate rýchlejšie veľkú rastlinu. Tiež pomerne rýchlo rastie zo semien,  ale neznáša presádzanie, preto sa vysieva hneď do pôdy. Prezimuje sa podobne ako georgíny.

Viacero letničiek sa dá prezimovať vo vhodných priestoroch. U nás sa pestujú ako jednoročné kvôli zime a mrazom, v domovskej krajine ide väčšinou o trvalky. Prezimovať sa dá: sanvitália, verbena, million bells, petúnia, muškáty.


Farebný sortiment semien letničiek nájdete aj v našom eshope


Pokiaľ obľubujete cínie, tak semená vysejte do nádoby a ponechajte ich v studenom skleníku. Predpestované sadenice už nepresádzajte do nádob, ale vysádzajte už v máji priamo na záhon.

Kedy sadiť letničky

Niektoré letničky môžete vysievať priamo na stanovište alebo ich vysádzať do sponu na vopred pripravený záhon. Keďže ide o väčšie semená, vysievajú sa do hĺbky 7 cm. Ak máte už hotové sadenice, tie sa vysádzajú s koreňovým balom do hĺbky asi 15 cm po 15.5.Záhony z letničiek

Podľa dispozície záhonu a umiestnenia vyberajte letničky podľa farby, výšky, dĺžky kvitnutia. Do pozadia umiestňujte letničky vysoké a postupujte smerom nižšie. Takto dokážete vytvoriť letničkový záhon, ktorý obohatí záhradu o tie najkrajšie kvety až do jesene.

Záhony však môžu byť aj okrúhle, potom dominanta musí byť vysadená v strede, aby bol záhon pohľadný zo všetkých strán.

Vysoké letničky

Cosmos bippinatus – kozmos, kráska, Helianthus annus – slnečnica ročná, Rudbeckia hirta – rudbekia, Amaranthus caudatusamarantus

Stredné letničky

Brachycome iberidifolia, Eschscholtzia californica – slncovka kalifornská, Linum grandiflorum – ľan, Zinnia elegans -- cínia

Nízké letničky na záhon

Tagetes tenuifolia – aksamietnica, Dianthus chinensis – klinček, Impatiens walleriana – netýkavka, Ageratum houstonianum – ageratum, nízka forma, Lobelia erinus – lobelka

Dlho kvitnúce letničky

nechtík (Calendula), aksamietnica (Tagetes), ageratum (Ageratum houstonianum),  šalvia (Salvia farinacea), astra (Aster). 

TIP: Aby ste si mohli dopriať krásu letničkových záhonov aj ďalšiu sezónu, nezabudnite si prečítať článok o zbere semien.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu