+421 948 199 109

Záhrada na balkóne

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 16. marca 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nie všetci máme tú možnosť vlastniť rozľahlú alebo len malú časť záhrady pri dome. Jediná plocha, ktorá má niečo spoločné s vonkajším priestorom v panelovom byte je balkón, rozsiahla terasa alebo lodžia. Preto si vytvorte záhradu tu.

Záhrada na balkóne

Pôjde možno o malý kúsok, ale o to viac sa mu môžete venovať. Fantázii sa medze nekladú a nie je nikde napísané, čo môžete a nesmiete pestovať. Všetko závisí od vonkajších poveternostných podmienok a polohe balkóna, veľkosti a vašej chute. Dá sa tu pestovať zelenina, bylinky, ovocné stromy v nádobách, previslé okrasné letničky a trvalky, letniť izbové rastliny, dokonca tu urobiť malý kútik pre deti alebo sedenie pre relax a „kávičkovanie“.

Priestor je síce obmedzený, ale je tu možnosť pestovať rastliny v závesných kvetináčoch a zaujímavých taškách / tubách, kde určite ušetríte na priestore a ten môžete tak venovať iným nádobám položených na podlahe.Záhradka na balkóne

Pokiaľ máte balkón menší, vytvorte alebo zakúpte si regál (kovový alebo umelý, či drevený) ten upevnite na jednu stenu a na ňom môžete pestovať rôzne bylinky a trvalky v nádobách. Zvoľte aj jednotné obaly alebo si ich sami vytvorte z plechovíc. Vynikne tu pažítka, bazalka, mäta. Ak máte radi pobyt na slnku, umiestnite tu ležadlo, alebo závesnú hojdačku.

Malé pieskovisko alebo v letnom období malé kúpalisko v plastovej mušli uvítajú najmä deti. Nezabudnite na mierne zatienenie. Všetky komponenty umiestnite tak, aby v žiadnom prípade neboli na príťaž iným obyvateľom a zároveň, aby ste vy boli ochránení pred nepriaznivými pohľadmi susedov. Stále majte na pamäti orientáciu voči svetovým stranám. Nie každej rastline sa darí na priamom slnku alebo v trvalom tieni.

Aké rastliny zvoliť podľa orientácie balkónu na svetovú stranu sa dočítate v ďalšom článku.

Záhrada na balkóne pre alergikov

Bohužiaľ, sú medzi nami aj takí, ktorí s príchodom jari pociťujú určitú nevoľnosť a starosti, ako zvládnuť kvitnutie jednotlivých druhov, na ktoré sú alergickí. Ale aj alergici majú právo obdivovať zeleň. Preto si môžete vytvoriť na balkóne alebo terase oázu, ktorá Vám rozhodne neublíži.

V podstate ide o použitie väčšieho sortimentu rastlín ihličnatých, nekvitnúcich, s rôznymi odtieňmi zelenej, alebo s panašovanými listami.

Na balkóne so zeleňou bez kvetov sa ochránite pred včelami a osami, pred priamym vplyvom peľu a iných alergénov. Nie je to však trvalý stav, lebo priamo z vonkajšieho prostredia na Vás môžu vplývať iné dreviny, trávy a rastliny.

Rastliny nevhodné pre alergikov

Ak siahnete predsa len po kvetoch, určite nepestujte príliš voňavé druhy ako: hyacinty, orgován, ľalie. Dreviny s množstvom peľu sú brezy, liesky a vŕby na kmienku. Okrasné trávy sú tiež nevhodné. Vyhnite sa rastlinám, ktoré dlho kvitnú a majú jednoduché kvetné lupienky a čiže jednoduchší prístup k peľu.

Rastliny vhodné pre alergikov

Pestovať môžete rastliny okrasné listom, kde je kvet iba doplnkom. V čase vytvorenia kvetnej stonky ich odstrihnite. Môžete pestovať tuje, smreky, borievky. Časom však aj tie môžu zakvitnúť. Vhodné sú sirôtky, petúnie a plnokveté druhy balkónoviek, ktoré majú veľa lupienkov a takmer vyplnený stred v časti peľníc. Pokiaľ ste však alergický na bodnutie hmyzom, radšej sa vyhnite kvitnúcim druhom.

Medzi atraktívne zelené rastliny patria funkie. Vyžadujú však polotieň. Alergiu vedia vyvolať aj niektoré rastliny, ktoré produkujú mlieč, alebo majú pichliače, ostne či plstnaté listy. Takéto druhy by ste nemali pestovať ani v prípade, ak máte malé deti. Na výber je veľa druhov a aj tí s malým hendikepom si určite môžu vytvoriť okolo seba zdravú prírodu. 

TIP: Chcete aby váš balkón bol atraktívny aj v zime a zároveň vhodný aj pre alergikov? Prečítajte si článok o rastlinách na balkóne v zime.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu