+421 948 199 109

Balkónové rastliny do hrantov - návod na pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 24. februára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Páčia sa Vám zakvitnuté balkóny, lodžie a terasy a tiež snívate o množstve kvetov vo svojej blízkosti? Už teraz môžete uvažovať o druhoch, ktoré si vysadíte na balkón do nádob. Nezabúdajte na orientáciu balkóna. Pokiaľ ju budete akceptovať a vyberiete správne rastliny, ktorým sa darí v aktuálnych podmienkach, tak potom očakávajte zakvitnuté vodopády kvetov.

Záhrada na balkóne

Výsadba balkónoviek

Čas na výsadbu je ideálne zrealizovať koncom marca až v apríli. Dovtedy máte dostatok času venovať sa samotnému výberu a kombináciám. Samotnému výberu však podlieha aj príprava nádob a výber vhodného substrátu. Nádoby musia byť dostatočne veľké a hlboké. Od veľkosti nádoby sa potom odvíja aj samotný počet vysadzovaných rastlín. Do hrantu s dĺžkou asi 60 cm postačí na výsadbu 4 – 5 ks rastlín. Pokiaľ zvolíte tmavé nádoby, tie sa prehrievajú oveľa rýchlejšie ako bledé.

Správny substrát

Substrát musí byť priepustný, výživný, v spodnej časti najlepšie s drenážou. V každom prípade dbajte na odtokové diery v spodnej časti nádoby. Je to veľmi dôležité. Mnohí pestovatelia používajú samozavlažovacie nádoby, ktoré si už našli svoje miesto v pestovaní rastlín a najmä ich obľubujú tí, ktorí okrem kvetov majú radi aj dovolenkovanie mimo svojej záhrady.Balkónovky

Samozavlažovacie nádoby istý čas zabezpečia rastlinám dostatok vlahy. Rastliny vysádzajte tak, aby vyššie boli v pozadí, nižšie v popredí, prípadne prevísali cez nádobu. Počítajte aj s tým, že nádoby, ktoré budú vysadené prevažne s prevísajúcich rastlín, časom môžu prevažovať samotnú nádobu. Preto ju musíte zabezpečiť.

Prebuďte zazimované bohatstvo

Pokiaľ máte uskladnené a zazimované svoje balkónové rastliny, v tomto období by ste ich mali skontrolovať, zostrihať asi o 1/3 (najmä muškáty) a začať so zálievkou, prípadne otužovaním koncom marca a za vhodných vonkajších podmienok. Ak ste ich prezimovali v nádobách, v ktorých boli aj minulý rok pestované, určite im vymeňte substrát. Pôvodný už neobsahuje dostatok výživných látok.


Doprajte si s príchodom jari farebný balkón a vyberte si z ponuky rastlín, ktoré sú vhodné práve na pestovanie na balkóne


Samotné kombinácie rastlín už necháme na Vás. Niekto obľubuje klasické výsadby ako muškáty a petúnie, niekomu sa páčia výsadby v rovnakých farbách s viacerými druhmi. Niekto rád experimentuje a kombinuje netradičné balkónovky a letničky s trvalkami. Pozorne nás čítajte a dozviete sa viac o farebných a zaujímavých kombináciách či starostlivosti počas celého roka.

Stručné zhrnutie zásad pre pestovanie na balkónoch a terasách:

– použite kvalitný substrát, nemiešajte si zeminu sami,

– na výsadbu použite väčšie nádoby (hrantíky, závesné kvetináče),

– na polmetrový hrantík treba 3-4 rastliny,

– polievajte podľa potreby, sucho škodí, ale nadbytok vlhkosti ešte viac, je tu možnosť vzniku hniloby koreňov, ktorá sa prejaví žltnutím listov

– nezabudnite pravidelne prihnojovať! Prvý mesiac hnojivom s vyšším obsahom dusíka, neskôr hnojivom podporujúcim kvitnutie, dodržujte návod výrobcu hnojiva!

– odkvitnuté kvetenstvá treba odstraňovať,

– za jednu sezónu sa substrát znehodnotí, preto sa oplatí každoročne zakladať výsadby z nových sadeníc a nového substrátu,

– svoje výsadby pravidelne prezerajte, v prípade výskytu chorôb, alebo škodcov rýchlo urobte chemické ošetrenie podľa rady odborníka, predídete tak možnému sklamaniu.

Počas prvých teplých jarných dní možno balkónovky cez deň otužovať, na noc ich však treba zobrať dovnútra. Hrantíky sa umiestňujú na balkón najskôr začiatkom mája.

TIP: Ak je priestor balkónu vaša jediná možnosť na založenie záhradky, určite chcete aby bol farebný aj v zime. Prečítajte si článok aké rastliny zvoliť na balkón v zime.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Mrkva neskorá ´Berlin F1´ alt. za Maxima, bal. 1 g