+421 948 199 109

Pestovanie v samozavlažovacích nádobách

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 21. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Na internete sa dá nájsť určite veľa informácii, ale samotné a najmä praktické skúsenosti s jednotlivými nádobami, v kombinácii s rastlinami už nie. Preto vám ponúkame základný popis a najčastejšie kladené otázky súvisiace s pestovaním rastlín v samozavlažovacích kvetináčoch.

Pestovanie v samozavlažovacích kvetináčoch

Samozavlažovacie kvertináče sa používajú od roku 1980, keď prvýkrát uzreli svetlo sveta. Boli dokonalým systémom a novinkou pre všetkých dychtivých pestovateľov balkónových rastlín.

Používaním sa však zistilo, že nie všetkým rastlinám vyhovuje množstvo vody ku množstvu substrátu, a preto prechádzali zmenami až nakoniec vznikli nádoby, ktoré v 80% začali naozaj plniť účel a spokojne môžete odísť aj na 5 dní mimo domova. Samozavlažovacie nádoby sú obyčajne zložené z podmisky-zásobníka na vodu, samostatnej vnútornej nádoby, v ktorej je vysadená rastlina v substráte a knotmi.

Ako doplnok môže byť hladinomer. Pestovanie je jednoduché, priam rovnaké ako v klasických nádobách, s tým rozdielom, že treba naozaj poznať požiadavky rastlín, čo sa týka množstva vody.

Aké sú výhody a nevýhody pestovania v samozavlažovacích nádobách?

Truhlíky LebišV zásade platí, že aj samozavlažovacia nádoba, môže byť podpriemerná alebo s vynikajúcimi vlastnosťami, ktoré naozaj ovplyvňujú samotný rast a prosperovanie rastlín. Obyčajné samozavlažovacie nádoby sú zložené s podmisky do ktorej sa leje voda a samotnej výsadbovej nádoby, v ktorej je substrát a vysadené rastliny. Kvalitnejšie nádoby majú okrem 2 častí kvalitné knoty, ktoré absorbujú vodu a tým ju privádzajú ku koreňom rastliny. Rastliny následne vytvárajú bohatý koreňový systém, rýchlo prekoreňujú, sú vitálne a zabezpečené vodou pre dlhšie obdobie.

Aké sú výhody a nevýhody používania samozavlažovacích nádob Lebiš?

Výhody:

- prosperujúce rastliny

- zálievka na viac dní

- možnosť pestovať rastliny aj na južných oknách a terasách

- dlhá životnosť knôtov

- knôty vo vode neplávajú ale absorbujú vodu a tým ju bezpečne dopravujú aj ku koreňom rastlín

- jednoduché zalievanie

Nevýhody :

- nie sú vhodné pre všetky druhy rastlín

Polievanie rastlín v  samozavlažovacích truhlíkoch

Záleží od orientácie voči svetovým stranám, druhového zloženia rastlín vo vysadenej nádobe, od počasia, typu nádoby, veľkosti. Všeobecne platí, že rastliny, ktoré čerstvo vysadíte do samozavlažovacej nádoby, musíte zo začiatku zalievať zhora. Nemajú dobre vyvinuté korene a tiež nie sú prekorenené v substráte tak, aby dokázali vytiahnuť vodu zospodu.

Zavlažovacie nádoby Lebiš majú nádobu, do ktorej nalejete aj 5l vody. Ideálne sú aj samozavlažovacie nádoby s vypúšťacím ventilom alebo prepadom, kde pri dlhotrvajúcom daždi prebytočná voda odtečie. V nádobách Lebiš je to zabezpečené jednoducho, konštrukciou skladajúcou sa z dvoch samostatných dielov, kde prebytok vody prirodzene pretečie mimo podmisky.


Samozavlažovacie kvetináče a príslušenstvo k nim nájdete aj v našom eshope


Naozaj môžem odísť na týždňovú dovolenku?

Žiaľ, týždeň je dlhá doba na to, aby rastliny prežili v horúcom lete nad 30°C. Všetko naozaj záleží od aktuálneho počasia a najmä rastlín, ktoré budete mať vysadené v nádobách.

Muškáty neobľubujú premokrenie alebo trvalý príjem vody, preto sa mnohým pestovateľom zdá, že v klasických hrantoch sa im darí lepšie. Muškáty sú ale schopné 1 týždeň, pri teplote 25°C prežiť. Ak jeden deň v týždni ešte prší, je to ideálne. V takýchto nádobách muškáty uvítajú, keď vodu dolievate až po preschnutí substrátu.

Na druhej strane petúniam, surfíniam a minipetúniam sa bude oveľa viac dariť v samozavlažovacích nádobách než v klasických. Milujú vlhkosť a dostatok vody. Obdobie, počas ktorého balkónové rastliny vydržia bez zásahu na jedno doplnenie vody do zásobnej časti nádoby možno predĺžiť preložením hrantov na dobu neprítomnosti do zatienenej časti , napr. za zábradlie balkóna.

Ktoré rastliny sú pre pestovanie v samozavlažovacích nádobách vhodné

Medzi vhodné rastliny na takéto pestovanie môžeme zaradiť Petúnie, Surfínie, Million bells, alias minipetúnia či Calibrachoa, zo zeleniny sú to rajčiny, paprika alebo uhorky.


Pozrite si kompletný aktuálny sortiment rastlín na balkón


Menej vhodné resp. vyžadujú väčšiu opatrnosť pri bežnom zalievaní sú muškáty, sanvitália a begónie.

Substrát do samozavlažovacích kvetináčov

Kvalitný substrát je tiež podmienkou úspešného pestovania rastlín v týchto nádobách. Mnohé substráty sú ľahké, nevsiakavé. Je nutné používať kvalitné substráty najlepšie priamo určené pre pestovanie balkónoviek. Mnohé už obsahujú aj hnojivá s postupným uvoľňovaním. Aj domáci zmiešaný záhradný substrát s kompostom a rašelinou je vhodný. Pokiaľ sa vám zdá ťažký, môžete ho vylepšiť pridaním podielu piesku alebo perlitu.Kvety do samozavlažovacích kvetináčov

Hnojenie rastlín v samozavlažovacích nádobách

Výborná otázka, nad ktorou sa mnohí nepozastavujú a vylejú hnojivovú zálievku bežne do podmisky ako vodu. Veľakrát sa však stáva, že rastliny si odoberú len čiastočne hnojivo a časť zostane na dne nádoby, kde sa neskôr ukladá a na nádobách tak potom zostáva nepekný povlak.

Pre rastliny je výhodnejšie ak použijete tyčinkové hnojivá, alebo granulované hnojivá s postupným uvoľňovaním. Hnojivo však musí byť vhodne použité a položené na vlhký substrát. Mladé, práve vysadené rastliny do nového substrátu sa prvý mesiac hnojiť nemusia. Majú dostatok živín zo substrátu.

Neskôr, keď sa už začínajú vyvíjať kvetné puky, je vhodné použiť tyčinkové hnojivo alebo kvapalné hnojivo. Osvedčili sa nám aj hnojivá kryštalické ako Ferty a Kristalon kvet a plod.

Pestovanie zeleniny v samozavlažovacích kvetináčoch

Áno, samozrejme. Výborne sa darí najmä plodovej zelenine ako paprike, uhorkám a rajčinám.

Musia mať nádoby aj hladinomer?

Závisí od konštrukčného riešenie samozavlažovacieho hrantu. Ak je voľným okom prístupný pohľad na hladinu vody v nádobe, nie je nutný doplnkový hladinomer, ako v nádobe, kde je voda úplne skrytá vo vnútri.

Interiérové rastliny v takýchto nádobách

Pre interiérové rastliny sú samozrejme tiež samozavlažovacie nádoby. Niektoré sú naozaj zaujímavé a dizajnové. S nimi si návrhári dali svoju prácu a naozaj si dokáže vybrať podľa veľkostí, farebného prevedenia. Fungujú na rovnakom princípe. Skladajú sa z 2 nádob, kde jedna tvorí vnútro nádoby pre rastlinu a substrát v dolnej časti knôt a vonkajší obal je práve ten dizajnový. Obyčajne bývajú vybavené aj hladinomerom a nalievacím otvorom. Nevýhodou je, že takéto kvetináče nemajú prepad, takže s letnením vonku si dávajte pozor najmä v daždivom období.

TIP: Ďalšou zaujímavou možnosťou pestovania rastlín v exteriéroch sú závesné kvetinové tašky a tuby.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty