+421 948 199 109

Eukalyptus pestovanie

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 31. januára 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Eukalyptus (Eucalyptus), je aromatický strom či ker pochádzajúci z Austrálie, južnej Ázie a Novej Guinei. Existuje množstvo druhov, pričom niektoré v ideálnych podmienkach dorastajú do výšky aj 100 metrov, čo z nich robí skutočne majestátne rastliny.

Eukalyptus pestovanie 

Eukalyptusy rastú v rôznych biotopoch, od dažďových pralesov až po púšť. Pri pestovaní eukalyptu je teda nutné poznať jeho druh aj nároky.

Eukalyptus druhy

K rodu eukalyptus patrí asi 800 druhov a poddruhov, ktoré sa môžu ďalej deliť na rôzne kultivary a odrody.

V našich podmienkach sa môžeme stretnúť približne s piatimi druhmi eukalyptu, avšak ani jeden z nich nebude v kvetináči vyzerať tak, ako vyzerá v austrálskej prírode. Vždy sa jedná o menší ker, ktorý má problémy s prezimovaním. Pokiaľ hľadáte mrazuvzdorný eukalyptus, stavte radšej priamo na eucalyptus parvula, ktorý bez problémov naše zimy prežije. Okrem neho môžeme doma aj na záhrade pestovať tieto druhy:

Eukalyptus Gunnov (Eucalyptus gunnii) - inak známy aj ako eukalyptus voňavý. Ide o klasiku, ktorá sa v súčasnosti s obľubou pestuje nielen ako okrasná rastlina, ale aj ako doplnok do rezaných kvetov, okrasných vencov či iných kvetinových dekorácií. Jedná sa o endemický druh, ktorý v prírode nájdeme iba na jednom mieste – v centrálnej Tasmánii.

Eukalyptus guľatoplodý (Eucalyptus globulus) - v Austrálii dosahuje bežne výšku až 65 metrov. Jedná sa o rýchlo rastúci strom, ktorý je možné ľahko tvarovať, pestovať v kvetináči v byte aj na záhrade.

Medzi ďalšie známe druhy patrí napríklad eukalyptus kráľovský (Eucalyptus regnans), eukalyptus olúpaný (Eucalyptus deglupta) alebo eukalyptus pobrežný (Eucalyptus camaldulensis).

 

Túžite po vlastnom voňavom stromčeku aj vy? Vypestujte si vlastný eukalyptus - s radami v tomto článku to zvládnete s prehľadom, a vhodnú sadenicu navyše nájdete priamo v našom e-shope

 

Ako pestovať eukalyptus

Pestovanie eukalyptu nepatrí medzi najľahšie činnosti, avšak pri správnych znalostiach nám bude stromček robiť radosť roky. Čo je dôležité pre pestovanie eukalyptu?

Stanovište - eukalyptus v záhrade umiestnite na čo najviac slnečné stanovište. Pestovatelia pod stromčekmi často dávajú aj čiernu textíliu, aby rastlinám dopriali ešte viac tepla.Eukalyptus rastlina

Substrát - na pestovanie eukalyptu postačí klasický záhradný substrát zmiešať s rašelinou a pieskom, a to v pomere dva diely zeminy, jeden diel piesku a jeden diel rašeliny.

Zálievka - eukalyptus zalievame až vtedy, keď substrát v kvetináči úplne vyschne. Dôležité je túto dobu zbytočne nepredlžovať. Rastlina v kvetináči vydrží bez vody maximálne týždeň a potom sa už nemusí spamätať. Sledujte teda stav pôdy a po vyschnutí krík hneď zalejte. Použite na to ideálne odstátu vodu s izbovou teplotou, ktorú nalejete do misky pod kvetináčom, aby si rastlina vzala toľko vlahy, koľko potrebuje. Na konci dňa prebytočnú vodu z misky vylejte.

Hnojenie - eukalyptus hnojíme od apríla do augusta. Používame na to hnojivá s vyšším obsahom draslíka a zníženým obsahom dusíka. Pokiaľ zvolíte klasické hnojivo, je ideálny Kristalon na kvet a plod (aj napriek tomu, že vám eukalyptus nepokvitne - tieto hnojivá obsahujú dostatok draslíka).

Ako strihať eukalyptus

Niektoré druhy eukalyptov rastú počas letných mesiacov veľmi rýchlo. Strihať mladé výhony môžeme prakticky kedykoľvek počas roka. Radikálnejší rez je vhodné vykonávať na jar, kedy sa ker prebúdza opäť k životu.

U eukalyptu platí, že čím viac výhony skrátite, tým viac spiacich očiek sa prebudí a vyrastie nových výhonov. Pravidelný strih aj rez je pri pestovaní v našich podmienkach nevyhnutný preto, aby bol ker kompaktný a pekne tvarovaný.

Eukalyptus na kmienku

Eukalyptus je strom, je teda možné ho v tejto forme pestovať. Eukalyptus však musíme tvarovať, aby sme vzhľad stromčeka dosiahli. V počiatočnej fáze zvoľte jeden hlavný, najsilnejší výhonok vyrastajúci priamo zo stredu. Zvyšok výhonov odstráňte, výhonok v jeho hornej časti zastrihnite a ďalej už intuitívne nechajte rásť iba tie výhony, ktoré budú tvoriť korunu. Ďalšou možnosťou je postupne odstraňovať výhony najbližšie k substrátu, zatiaľ čo sa rastlina vyťahuje do výšky.

Eukalyptus v kvetináči

Eukalyptus v byte pestujeme v dostatočne veľkom kvetináči. Po nákupe vyberieme mladý ker z pôvodného kvetináča a presadíme do väčšej nádoby s vhodným substrátom. Je dobré dať pod kvetináč misku, do ktorej budeme rastlinu zalievať. Pozor však na príliš veľké kvetináče – množstvo substrátu by nasalo príliš veľa vody a drobný eukalyptus by sme v nádobe doslova utopili. Nezabudnite ani na oporu v podobe bambusovej tyče, ktorú rastlina v prvých mesiacoch života potrebuje.

Eukalyptus pestovanie vonku

Pestovanie vonku je pre eukalypty úplne ideálne. Ak ho máte iba ako izbovku, je často problém zaistiť rastline počas letných mesiacov dostatok slnka. Naproti tomu v záhrade sa vždy nájde dobre prehriate miesto, kde eukalyptus načerpá slnečné lúče.

Aj pri vonkajšom pestovaní však vždy používajte kvetináče podľa rád v predchádzajúcom odseku. Dôvodom je prezimovanie eukalyptu - krík je vhodné s prichádzajúcou jeseňou premiestniť do svetlých priestorov s teplotou medzi 10 a 13 stupňami celzia. Pokiaľ si so zazimovaním nechcete lámať hlavu, zvoľte mrazuvzdorný druh eukalyptu.

TIP: Ďalšou obľúbenou „cudzokrajnou“ rastlinou s užitočnými vlastnosťami i pôsobivým vzhľadom je aloe. Tento sukulent je vhodný do interiéru, v lete je potom možné kvetináče preniesť do záhrady. Viac sme sa o pestovaní aloe vera rozpísali v našom predchádzajúcom článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu