+421 948 199 109

Fuchsia pestovanie - spoznajte tieto farebné krásky

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 29. apríla 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Populárne fuchsie dokážu každý priestor premeniť na nepoznanie. Nádherne sfarbené kvety tejto rastliny si jednoznačne obľúbite. Aké druhy sa rozlišujú? Na čo pamätať pri ich pestovaní? A ako fuchsie chrániť v zime, aby ste sa z ich krásy mohli opäť tešiť na jar?

Detail kvetu fuchsie v červenej farbe

Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie.

Charakteristika fuchsie

Fuchsia (latinsky Fuchsia) je kvitnúca rastlina, ktorá môže ozdobiť váš byt, okná, balkón, terasu aj záhradu. Vďaka veľkej farebnej a tvarovej rozmanitosti kvetov sa jej pestovanie teší veľkej popularite. Najčastejšie sa fuchsie pestujú v kríkovitom tvare, avšak stretnúť sa môžete aj so stromčekovým či previsnutým variantom.

S čím kombinovať fuchsie

Pomocou fuchsií môžete vysadiť napríklad kvetináče alebo si vytvoriť zaujímavé zákutia na záhrade. Vždy je však potrebné pracovať s druhmi, ktoré majú rovnaké nároky na stanovište aj zálievku. Fuchsia si veľmi dobre rozumie napríklad s begóniami, zimozeleňou, okrasnou žihľavou, netýkavkou, železníkom či čarodejkou. Fuchsie v kvetináči môžu zdobiť napríklad váš balkón či priestor s posedením na terase.

 

Pestujte na záhrade rôzne farby fuchsie. Vyberte si medzi odrodami dostupnými v našom e-shope

 

Fuchsia druhy

Fuchsie sa delia do dvoch základných kategórií – vzpriamené a previsnuté. Medzi vzpriamené druhy fuchsií sa radí napríklad 'Gilian Althea', ktorý zaujme veľkými fialovomodrými kvetmi a ružovým okvetím.

Rôzne farebné druhy fuchsieZ previsnutých fuchsií stojí za zmienku napríklad 'So Big' s výraznými bielymi lístkami s kontrastujúcim fialoým stredom. Vo vašej záhrade sa bude určite vynímať aj fuchsia 'Swingtime' s červenými lístkami s bielym stredom. Fuchsia previsnutá ´Deep Purple´ sa pýši plnými tmavofialovými kvetmi s bielou sukienkou. Perfektným variantom je tiež 'Red Spider' s tmavo ružovou až červenou farbou lístkov, ktorá skvele vynikne v závesných nádobách. Fuchsia ´Alwin´ je atraktívnou rastlinou s červeno-bielymi kvetmi. Svojou jedinečnosťou vám vyrazí dych aj kultivar 'Trailling Tulle' či veľmi podobný kultivar 'Blacky' s kvetmi, ktoré majú tmavé purpurovo fialové až čierne stredy s červenými korunnými lístkami.

Veľmi zaujímavo pôsobí aj atraktívny kompaktný kultivar 'Sunalejandro' s veľkými kvetmi, ktoré pripomínajú tancujúce baletky. Zabudnúť nesmieme ani na fuchsiu ´Pink Marshmallow s bieloružovými kvetmi, ktorá vynikne počas letných dní.

Pestovanie fuchsie

Fuchsie sú pomerne nenáročné rastliny, ktoré priestor zasypú farebnými kvetmi od začiatku jari až do konca jesene. Na ich pestovanie je možné využiť špeciálne pripravený substrát pre fuchsie. Všeobecne im vyhovuje vzdušný humózny substrát kyslejšieho typu s pH okolo hodnoty 6.

Aby ste dosiahli bujný rast fuchsií, nezaobídete sa bez správnej zálievky. V období vegetácie je nutné ich zalievať pomerne výdatne. Pamätajte na to, že po zaliatí by v podmiske nemala zostávať dlhodobo voda, aby nedochádzalo k uhnívaniu koreňov. V parných letných dňoch fuchsie ocenia rosenie, vďaka čomu docielite vyššiu vzdušnú vlhkosť. Na druhú stranu v zime sa zálievka obmedzuje a úplne postačí, keď rastlinu zalejete raz za dva až tri týždne.

Fuchsie je tiež jednou z mála druhov kvitnúcich rastlín, ktoré sa vyžívajú skôr v polotienistom či tienistom stanovisku. Väčšina kultivarov zle znáša pobyt na priamom poludňajšom slnku. Vzhľadom na to odporúčame voliť skôr stanovište orientované na sever, východ či západ.

Fuchsie pestovanie vonku

Vhodná doba pre umiestnenie fuchsií von nastáva spravidla koncom apríla až začiatkom mája. Vďaka tomu si rastliny vonku čoskoro zvyknú a budú môcť skôr nasadiť kvet. V ideálnom prípade odporúčame rastlinu vonku umiestniť už na začiatku tejto doby na to stanovište, kde zostane po zvyšok sezóny.

Pri pestovaní fuchsie vonku si v sparných letných dňoch dajte pozor na priamy úpal. Pokiaľ hrozí, odporúčame rastlinu vhodne zatieniť.

Veľkým nebezpečenstvom môže byť aj zalievanie fuchsie pri veľmi vysokých teplotách. Rastliny môžu byť zvädnuté vplyvom horúceho vzduchu a kvôli tomu sa vám môže zdať, že vyžadujú zálievku. Vždy si ale overte, či substrát náhodou nie je stále vlhký. Ak by ste totiž fuchsiu v takejto situácii ešte zaliali, mohlo by dôjsť až k „uvareniu“ koreňového balu a následne aj uhynutiu rastliny.

Kedy strihať fuchsie

Aby vás fuchsie neprekvapili svojim bujným vzrastom, pamätajte na pravidelný strih. K rezu je vhodné pristupovať na jar aj na jeseň.

Strihanie fuchsie na jar

Jarný strih fuchsie je vhodné využiť na odstránenie vytiahnutých zimných výhonov. Tiež sa na začiatku sezóny vykonáva tvarovací rez (najneskôr do polovice apríla). Vďaka tomu spoločne s výhonkami neodstránite aj práve pučiace puky.

Strihanie fuchsie na jeseň

Na jeseň sa pri fuchsii skracujú vyrastené výhony a pripravuje sa budúci tvar koruny.

Ako strihať fuchsie

Pri krovitých fuchsiách sa musia odrezať vrcholky hlavných výhonkov. Zároveň sa postranné výhonky skrátia na jeden alebo dva páry listov.

Pokiaľ fuchsie pestujete na vysokom kmienku, môžete všetky výhony zrezať na dva až tri páry listov. Pokiaľ máte staršiu rastlinu, ktorá už začína vyhoľovať, môžete ju zmladiť výraznejším spätným rezom.

Fuchsie prezimovanie

Fuchsie môžete nechať vonku, kým neprídu prvé mrazíky. Potom je dôležité ich preniesť do chránených priestorov. Predtým, než fuchsie uložíte, odstráňte z rastlín suché a poškodené listy a výhonky. Rovnako tak zakročte proti prípadným škodcom a chorobám.

Ako zazimovať fuchsie

Jediná mrazuvzdorná fuchsia je fuchsia magellanská. Ostatné druhy je nutné na zimu preniesť do svetlej a chladnej miestnosti. Jednať sa môže napríklad o verandu alebo chodbu s teplotou od 5 do 10 °C. Vyhnite sa priestoru, kde by mohlo dochádzať k prievanu od okien alebo ku kontaktu so studeným sklom. Pokiaľ fuchsie na zimu umiestnite do tmavej pivnice či garáže, prídu tu o svoje olistenie.

Čo sa týka starostlivosti o fuchsie v zime, pôdu môžete ľahko prekypriť, prípadne ju dosypať. Pokiaľ je pôda premokrená, nechajte ju trochu vyschnúť. Počas zimných mesiacov fuchsie zalievajte len mierne. Pokiaľ rastlinu na zimu umiestnite do priestorov s vyššou vlhkosťou, je vhodné ju preventívne ošetriť fungicídom.

Kedy dať fuchsie von

K "odzimovaniu" fuchsie môžete pristúpiť zhruba začiatkom marca. Vtedy rastlinu presaďte do nového substrátu a urobte rez. Fuchsie následne presuňte na stanovište s teplotou medzi 10 a 20 °C. Akonáhle sa rastlina ujme, môžete pristúpiť k jej prihnojeniu. Na balkón či záhradu fuchsie presuňte až zhruba v druhej polovici mája (kedy už nehrozia prízemné mrazíky).

TIP: Fuchsie môžu skvele ozdobiť váš balkón. Zistite, aké ďalšie rastliny na balkóne pestovať podľa jeho orientácie na konkrétnu svetovú stranu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Niektoré magnólie zakvitnú po 10 rokoch, iné skôr, záleží či je to semenáč, ako vyspelý...
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Dobry den mam krasnu cca 2,5m vysoku Grandifloru mam ju 8 rokov kupena bola cca vysoka 60 cm no...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Môžete ju opatrne v celku vložiť do nového väčšieho kvetináča, ale ktorý má byť viac...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Dostala som krásnu čiernu kalu, mám ju asi týždeň, zatiaľ je bez zmeny. Má veľa kvietkov,...
  • Lišajníky na ovocných stromoch
    7. mája 2024
    Dobrý deň, vieme toľko koľko aj vy a záhradkári a ovocinári skúšajú všetky možnosti a...
Archív blogu