+421 948 199 109

Gloxínia pestovanie

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 21. októbra 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rod gloxínia (Sinningia) zahŕňa asi 75 druhov rozdelených do desiatok až stoviek rôznych odrôd. Tie sa od seba líšia najmä sfarbením nápadne veľkých kvetov. Gloxínie pochádzajú zo strednej a južnej Ameriky. Jedná sa o vytrvalé byliny či menšie kríky, ktoré vyrastajú z podzemnej hľuzy.

Gloxínia pestovanie

U nás sa tieto kvety pestujú väčšinou ako izbové. Ako pestovať gloxínie sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Gloxínia starostlivosť

Nároky na svetlo - stanovište by malo byť dostatočne svetlé, ale nie na priamom slnku. Pod priamymi lúčmi sa listy rastliny zvinujú.
Závlaha - na zalievanie používame vždy odstátu vodu izbovej teploty, vyhnite sa studenej vode priamo z vodovodu. Vodu lejeme do misky, na listy a kvety by sa nemala dostať. Substrát by nikdy nemal zostať suchý, ale ani preliaty. Ideálne je použitie hlbšej misky, do ktorej umiestnime kamienky a postavíme na ne kvetináč. Kvetina si bude vodu postupne nasávať, a zároveň sa do jej okolia voda odparí, čo zaistí optimálnu vlhkosť.
Teplota – optimálna je izbová teplota.
Hnojenie - gloxíniu hnojíme v čase kvitnutia; použiť možno slabý roztok tekutého hnojiva na kvitnúce rastliny.
Substrát - kvetina si vystačí s klasickým záhradným substrátom, ale preferuje mierne kyslejšie pH, preto môžeme použiť aj substrát rašelinový.
Rozmnožovanie – množíme listovými odrezkami, obdobne ako africké fialky. Gloxíniu možno rozmnožiť aj generatívne semenami, nie je to však efektívny spôsob.

Druhy a odrody gloxínie

Medzi najobľúbenejšie druhy medzi pestovateľmi patrí napríklad gloxínia maličká (s. pusilla), gloxínia kráľovská (s. regina) alebo gloxínia nádherná (s. speciosa).

Posledný z týchto troch druhov sa vyznačuje veľkými kvetmi, vďaka ktorým sa obľúbený aj medzi šľachtiteľmi. Stretneme sa tak s desiatkami odrôd, pričom medzi najobľúbenejšie patria napríklad:Gloxínie druhy

'Kaiser Friedrich' - kvety sú sýto červené, po okrajoch bielej
'Kaiser Wilhelm' - farba kvetov prechádza zo stredu z tmavo fialovej až okraj k bielej
'Etoile de Feu' - kvety sú sýto červené
'Mont Blanc' - táto odroda sa vyznačuje snehovo bielymi kvetmi
'Hollywood' - okvetné lístky tohto kultivaru sú tmavo fialové s mierne modrým nádychom
‘Defiance’ - farba kvetov je sýto červená

 

Hľadáte pestro kvetúcu izbovú rastlinu, ktorá bude zdobiť váš okenný parapet po celý rok? Vyberte si niektorú z obľúbených odrôd gloxínie v našom e-shope

 

Kvitnúce gloxínie

Kvety môžu mať rôzne farby v závislosti od konkrétnej odrody či druhu. Najčastejšie sú však červené, fialové, ružové alebo biele. Nijako nevonia a vo svojom prirodzenom prostredí lákajú opeľovače iba svojim vzhľadom. Pri rastlinách pestovaných v interiéri sa objavujú prakticky celoročne.

Po odkvitnutí stonky so zvyškom kvetu odstráňte, čoskoro sa potom objavia nové. Pokiaľ sú na rastline puky, ktoré sa dlho neotvárajú, premiestnite kvetináč inam – gloxínia pravdepodobne stojí v prievane.

Ako presadiť gloxíniu

Nový kvetináč naplníme vhodným substrátom, najlepšie zmesou klasickej záhradnej zeminy s rašelinou. Pod kvetináč umiestnime misku s kamienkami a do zeminy vložíme rastlinu, ktorú dobre prihrnieme hlinou. Potom nalejeme do misky vodu – nezalievame cez listy ani cez kvety.
Ak presádzame zazimované hľuzy, ukladáme ich do zeminy už koncom februára alebo začiatkom marca. Hľuzu dáme do vyhĺbenej jamky v substráte a prikryjeme ju asi dvoma centimetrami zeminy. Ideálne je hľuze vytvoriť malé „parenisko“ napríklad použitím fólie, mikroténového vrecka alebo veľkého pohára.

Zazimovanie gloxínie

Rastliny nie sú mrazuvzdorné a teplota ich okolia by nemala klesať pod 15 °C. Najlepší spôsob zazimovania gloxínie je nasledujúci – po odkvitnutí znížime rastline zálievku a úplne obmedzíme hnojenie. Nadzemnú časť môžeme zastrihnúť a kvetináč s hľuzou premiestniť do chladnejšej miestnosti (10-15 °C). Tu necháme hľuzu v pôvodnej zemine až do konca februára, kedy ju vyberieme a podľa postupu uvedeného vyššie presadíme.
 
TIP: Neviete si rady, ako sa starať o kvety v zime? Základom je zníženie zálievky a obmedzenie hnojiva. Ďalšie tipy a rady sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu