+421 948 199 109

Starostlivosť o kvety v zime

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 3. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zimné obdobie je charakteristické minimom kvitnúcich rastlín. Tie, čo ste preniesli zo záhrady a terasy do bytu, naďalej potrebujú starostlivosť a špecifické podmienky, ktoré zabezpečia príjemné prežitie a odpočinok do jari. Naďalej Vás tešia sviežou zelenou farbou, prípadne panašovanými či lesklými listami.

Starostlivosť o kvety v zime

V byte je v zime teplejšie než obyčajne, lebo aj nám zimné obdobie rýchlejšie ubieha v príjemnom teplom prostredí. Nie všetkým rastlinám však vyhovujú vysoké teploty okolo 22 - 25°C.

Sú rastliny, ktoré v zime vyžadujú absolútny odpočinok v podobe minimálnej zálievky a nižších teplôt. Takto prezimujú enciánový stromček (Solanum rantonnetii resp. Lycianthes rantonnetii), olovník (Plumbago auriculata), muškáty (Pelargonium), fuksie (Fuchsia), oleandre  (Nerium oleander).  Postačuje im teplota okolo 5-10 °C . Vianočný kaktus (Schlumbergera) vyžaduje pred obdobím kvitnutia niekoľkomesačné nezalievanie a chladné podmienky, aby práve v období Vianoc vykvitol do krásy.

Pokiaľ podľahnete kráse vianočnej ruže (Euphorbia pulcherrima) vedzte, že ak ju prenesiete do teplého bytu, v krátkom čase príde rastlina o všetky listy. Vyžaduje veľa svetla a chlad. V predajniach je obyčajne predávaná lacno, vo veľkom množstve, často je preliata, dokonca napadnutá hubovými chorobami. Ak sa Vám páči, umiestnite ju len krátkodobo ako kvitnúcu dekoráciu na prestretý vianočný stôl. Inak ju pestujte v chladnej miestnosti, na chodbe s nízkou zálievkou. Je to trvalka, nie jednorazová vianočná dekorácia.

Kvety, ktoré počas celého roka pestujete v byte, sú zvyknuté aj na zimné obdobie v teple. Treba však dodržiavať pravidelnú zálievku a poznať jednotlivé rastliny a ich požiadavky na množstvo vody. Na parapetoch sa darí fialkám (Saintpaulia) – vyžaduje zálievku do misky, keď preschne substrát, svokriným jazykom (Sansevieria) – vyžaduje teplo a sucho, lopatkovcu (Spathiphyllum) - vyžaduje zálievku až keď preschne substrát a skôr sucho ako vlhko, orchideám, jazmínu izbovému (Stephanotis), ktoré sa zalievajú raz za týždeň. Vo väčších nádobách v blízkosti okna umiestňujte palmy, dracény a juky. Rastlín je oveľa viac, každý pestuje niečo iné. S niečím máte skúsenosti, niektoré rastliny pestujete prvýkrát.

Tu je niekoľko zásad, ktoré treba dodržať:Rastliny na terase pred zimou

V zime neprihnojujte, výnimkou sú kvitnúce rastliny, ktorým doprajte hnojivo striedmo a optimálne.

Vetrajte, ale nespôsobujte prievan.

Doprajte im maximum svetla.

Zalievajte podľa teploty prostredia, v ktorom rastliny pestujete, prípadne podľa požiadaviek jednotlivých druhov.

Listy utierajte od prachu, prípadne druhy na to určené môžete osprchovať.

Mierne opadávanie listov je v zimnom období bežným javom.

Kontrolujte výskyt škodcov a chorôb.

V prípade výskytu rastlinu izolujte od ostatných a ošetrite

Rastliny minimálne prenášajte

Starostlivosť o balkónovky v byte

Balkónové rastliny vyžadujú starostlivosť podľa toho, v akých podmienkach ich pestujete. Pokiaľ sú vystavené vyšším teplotám okolo 20 °C, je nutné ich aj pravidelne a viac zalievať. Rastliny pestované v chlade nevyžadujú výdatnú zálievku.

Je nedostatok slnka, preto by mali by umiestnené v tesnej blízkosti okna. Nadmerný opad listov je bežným javom najmä po prenesení rastlín z vonkajších podmienok do bytu. Rastliny sa tým prispôsobujú novým podmienkam. Zhadzujú listy a tým znižujú odparovaciu plochu. Nebojte sa, vo väčšine prípadov s prichádzajúcim priaznivým obdobím začnú rásť nové.

Dávajte však pozor na vetranie počas mrazov. Keď odchádzate z domu či bytu, skontrolujte okná, nielen kvôli zlodejom, ale aj kvôli rastlinám. Mnohé by niekoľkodňové mrazivé dni pri okne neprežili. Tiež sa môže zdať, že rastliny sú vytiahnutejšie, slabšie.

Pravidelne ich otáčajte, umiestnite ich na okno, znížte teplotu alebo len temperujte. Pravidelne kontrolujte výskyt škodcov. Smútivky v substráte nie sú nebezpečné, ale nepríjemné. Zmenšite intenzitu zalievania, prípadne skontrolujte substrát. Na oleandroch a daturách si všímajte štítničky a včas sa ich snažte likvidovať. Echevérie a iné tučnolisty pestujte v chladnejších podmienkach a menej zalievajte. Pokiaľ sa vytiahnu za svetlom, na jar ich zasaďte nižšie do substrátu.

Pokiaľ v byte nemáte dostatok miesta na uskladnenie a prezimovanie všetkých balkónových rastlín, môžete ich preniesť k známym do pivnice alebo jednoducho muškáty neprezimovávať a každoročne si kupovať nové. Viaceré druhy však prežijú cca  4 – 5 mesiacov s 2 – 3 zálievkami aj v pivnici bez svetla. Ide najmä muškáty, verbeny, sanvitálie (oba druhy sa dajú prezimovať podobne ako muškát) či opadavé dreviny pestované v nádobách.

TIP: Aj v byte sa môžete venovať pestovaniu rastlín. Napríklad aj takých, ktoré majú aj využitie pre naše zdravie. Prečítajte si článok o pestovaní nádchovníka alebo o tom ako pestovať aloe vera.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu