+421 948 199 109

Lišajníky na ovocných stromoch

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 28. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Mnohí sa na nás obraciate s otázkami, čo to je, resp. či je to škodlivé pre ovocné stromy. Jedná sa o lišajníky, ktoré v podstate nie sú pre strom škodlivé, neparazitujú, ani kôru viditeľne a ihneď nepoškodzujú.

Lišajníky na ovocných stromoch

Teda ak Vám neprekážajú esteticky, nemusia prekážať ani Vám.  Pokiaľ samozrejme nepokrývajú už celý strom. Tu sa však pridruží aj ďalšia otázka, prečo vznikajú práve na vašich stromoch?

Určite ste si všimli, že sú najmä na starších porastoch, možno aj na takých, ktoré ste zanedbali.  Ide najmä o marhule, slivky, višne, jablone, orechy.

Lišajníky na stromochDá sa teda povedať, že sa vaše ovocné stromy nachádzajú v nevhodných podmienkach, sú staršie a nevhodne ošetrované. Lišajníkom totiž vyhovuje vyššia vlhkosť, blízkosť jazierka, či inej vodnej plochy, vyššia hladina podzemnej vody, celkovo vlhký pozemok, zatienená plocha, tmavý pozemok, severná orientácia, hustá výsadba, nepresvetľovanie starších porastov, porasty bez ošetrenia.


Doprajte pri výsadbe ovocných stromov drevinám starostlivosť v podobne mykorhíznych húb


Lišajníky sa nachádzajú na kmeni aj kôre, väčšinou ide o diskovku, diskovník, dutohlávku a zemepisník. Pri silnom napadnutí už obmedzujú dýchanie cez kôru a celkový stav staršieho stromu, ak pokryjú viac ako 80 % plochy kôry. Preto v konečnej fáze nie sú až tak neškodné. Takže trochu si tu protirečíme.

Na mladých výsadbách ovocných stromov len ťažko nájdete lišajníky. Sú totiž vitálne, plné sily. Ale pre staršie porasty môžu byť nevhodné, pretože okrem vzhľadu, môžu vytvárať aj ďalšie príležitosti pre oslabenie stromu, skracujú mu život  a vytvárajú skrýše pre iných škodcov či voľné brány pre vstup bakteriálnych ochorení.

Ako sa zbaviť lišajníkov na ovocných stromoch

Dajú sa jemne odstraňovať handričkou, môžete aj s časťou kôry. Na väčších plochách používajte kefy.  Odporúčame následnej kmene a časti konárov bieliť vápenatými prípravkami. Prípadne odporúčame používať meďnaté prípravky, napríklad Kuprikol 50.

TIP: O ovocný sad sa samozrejme musíme aj náležite starať. Prečítajte si náš článok o tom, akú starostlivosť potrebujú ovocné stromy počas celého roka.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Prunus avium ´Karešova´ / Čerešňa, Gisela 5