+421 948 199 109

Listová zelenina

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 15. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Už podľa názvu môžeme tvrdiť, že ide o zeleninu s konzumnými listami. Listová zelenina ako taká, ma množstvo nesporných výhod pre naše zdravie. Prospieva kostiam, zubom, srdcu a v neposlednom rade aj zraku.

Listová zelenina

Preto neváhajte a dopestujte si vlastné druhy listovej zeleniny na záhrade, či balkóne. Patrí sem šalát, rukola, špenát, valeriánka, štiav a iné.

Šalát patrí medzi zeleninu s vysokým obsahom vitamínov, kyseliny listovej a tiež patrí medzi zeleninu s krátkym vegetačným obdobím. To znamená, že od výsevu po zber ubehnú len 2 mesiace a môžete sa tešiť z krásnych sviežich hlávok.

Druhy listovej zeleninyVyžaduje to však aj starostlivosť. Bez dostatočnej výživy v pôde a závlahy budú hlávky mdlé a horké. Za jednu sezónu môžete zozbierať úrodu 3 až 4-krát, ale len za predpokladu závlahy.


Vyberte si z ponuky semien listovej zeleniny


Je veľa odrôd. Niektoré vytvárajú listy a niektoré hlávky. Mnohí si nevieme predstaviť život bez listového šalátu aj iných listov a niektorí uprednostnia radšej slaninu alebo mäso. Je to však veľmi dobre stráviteľná potravina, ktorá sa výborne s hlavným jedlom kombinuje. Dokonca na tanieri dokáže byť atraktívna aj vzhľadovo.

Špenát si tiež viete vypestovať 3x za sezónu. Vyskúšali ste už špenát novozélandský? Chuťovo sa nelíši od klasického špenátu, skôr vzhľadovo. Je to vyššia rastlina s veľkými zelenými listami. Zberajte ho ešte pred kvitnutím. Dá sa použiť v čerstvom stave, ale aj dusený a často sa mixuje a mrazí. Vedeli ste, že to nie je vlastne špenát ale štvorbôčik rozložitý? Jeho pestovaním dosiahnete oveľa väčšiu hmotu zelených listov a semená, ktoré nazbierate, môžete uschovať a vysievať aj 5 rokov.

Veríme, že sme Vás presvedčili o pestovaní listovej zeleniny, nakoľko po reďkovkách, hrášku a skorých zemiakoch práve zostalo prázdne miesto, kde môžete vysiať práve šalát, špenát, rukolu. Semená novozélandského špenátu pred výsevom namočte na 2 dni do vody. Urýchlite tým klíčenie. Vyskúšajte tiež odrody šalátu: Dubáček, šalát rímsky, Kráľ Mája.

Tieto rastliny nezaberajú veľa miesta, dajú sa vypestovať aj v debničkách na parapete a balkóne. Musíte však dbať o zálievku. V nádobe koreňový systém presychá viac ako vo voľnej pôde.

S obľubou si na nich pochutnávajú aj slimáky a slizniaky, preto venujte pozornosť aj týmto malým tvorom a zamedzte prístup k rastlinám či už pomocou rastlín, ktoré dokážu mierne eliminovať výskyt škodcov (napr. aksamietnice) alebo vsaďte na staré osvedčené škrupiny z vajíčok, granule alebo pivo v nádobe.

Tip: Doplnte svoju záhradu alebo balkón aj popínavými druhmi zeleniny.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu