+421 948 199 109

Lúčne kvety – ako úspešne založiť kvetinovú lúku

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 9. februára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určite si na to pamätáte. Letné ráno na chalupe a za domom sa rozprestiera nádherná lúka, lietajú včely a motýle, všade vonia sladký nektár a pred očami sa mihá farebná paleta rôznych kvetov. Nie, to nie je sen. Je to realita, no v niektorých prípadoch aj minulosť a spomienky.

Lúčne kvety

Lúčne kvety

Vzhľadom na rôzne zmeny aj v poľnohospodárstve, už je tých kvetinových lúk pomenej. Aby sme ju však mohli ukázať aj našich deťom v budúcnosti, musíme sa o založení kvetinových lúk dozvedieť čo najviac, zachovať ich existenciu a pokiaľ po nej túžite, zvážiť všetky pre a proti a napríklad ju aj založiť.

Kvetinová lúka najviac vynikne vo vidieckom sídle. Vo väčšej záhrade, kde nemusíte uvažovať o pravidelnom kosení. Potrebujete dostatočne veľkú plochu, ktorú treba odburiniť. Nepoužívajte žiadne herbicídy na ničenie burín ale porast ručne vytrhajte, prípadne poorte. Ideálne je, ak ju založíte na jeseň, kedy je dostatok vlhkosti. Pri zabezpečení dostatočnej vlahy v podobe zavlažovania ju môžete samozrejme založiť aj na jar. Semená vysejte na husto a zasypte substrátom. Na jar by mali začať pekne klíčiť aj tie, čo boli vysiate na jeseň. Nie je vhodné kombinovať kvetinové semená s trávovým osivom. Tráva odnožuje a husté trsy by rastlinky lúčnych kvetov zadusili. Postupne sa Vám na plochu dostanú aj iné trvalky alebo buriny z okolia pomocou vetra, vtákov.

Kvetinové osivá pre založenie lúky majú rôzne zloženie. Niektoré sú zložené s letničiek, niektoré aj z trvaliek, v niektorých sa presne dočítate, ktoré rastliny prevládajú a pre ktoré živočíchy a hmyz sú určené ( včely, čmeliaky, motýle).

Výhody kvetinovej lúky:Trávne osico lúčna zmes

  • - žiadne pravidelné kosenie a hnojenie
  • - pestrá zmes, rôzne druhy letničiek a trvaliek
  • - po výsadbe takmer žiadna starostlivosť
  • - trvalý porast
  • - ekologické pestovanie
  • - využitie plochy v prospech opeľovačov

Nevýhody lúky:

  • - nevhodné pre alergikov (včely, peľ)
  • - nevhodné pre loptové hry a pravidelnú pochôdzku
  • - nevhodné v tesnej blízkosti domu
  • - plocha nie je vzhľadná počas celého roka
  • - pokosenú trávu 1-2x ročne treba zozbierať
  • - kam so senom?

Lúka je najkrajšia v lete

Kvetinová lúka po založení nadobudne svoj celkový vzhľad až po roku pestovania. V jeseni vysiate osivo sa do jari zakorení vo vlhkej pôde a začne s postupným otepľovaním a topiacim sa snehom klíčiť. Prvé kvety by sa mali objaviť v lete. Trávnik však nebude ešte dostatočne hustý. Po odkvitnutí treba jedenkrát lúku pokosiť, najlepšie ručne. Mnohé rastlinky znovu zakvitnú a vyrastú v závislosti na druhovom zložení. Po roku by už lúka mohla byť podľa vašich predstáv. Pokiaľ chováte včely, bude to určite raj na zemi.

Obyčajne v nej uvidíte margaréty, klinčeky, zvončeky, vlčí mak, nevädzu, ďatelinu, kukučku, ruman, šalviu, kúkoľ, pamajorán, iskerník, rebríček s prímesou modernejších záhradných letničiek ako krásnoočko ( cosmos), slncovka ( Eschscholzia californica), lupina.

Okrem vhodnej plochy je tu veľmi dôležitý aj výber kvalitného osiva. Nie len cena by mala byť rozhodujúca. Druhové zloženie, gramáž, cena a referencie či značka zmesí je podstatný ukazovateľ. Oplatia sa väčšie balenia. Odporúčaný výsevok pre jarný výsev 2-5 g / m2, pre jesenné 3-6 g / m2.


Dostupné balenia rôznych zmesí pre dokonalú kvetinovú lúku nájdete aj v našom eshope


Pokiaľ túžite po kvetinovej lúke, ale priestor okolo domu či malá záhrada Vám to nedovoľuje, založte si ju v podobe pásu na konci záhrady. Pás by nemal byť v blízkosti hracej plochy detí, či bazéna. Treba naozaj zvážiť, kedy si kvetinovú lúku na malej ploche viete dovoliť a kedy nie. Navyše nádherná je až vtedy, keď sa rozprestiera doširoka – ďaleka. Potrebuje tiež dostatok svetla, slnka.

Pokiaľ máte voľný pozemok, ktorý len udržiavate, je to vhodné riešenie pre založenie kvetinovej lúky. A potom už len sedieť , zozbierať obrovskú kyticu lúčnych kvetov do vázy a nechať sa unášať v myšlienkach, že príroda je naozaj krásna.

TIP: Okrem "klasických" kvetín na záhrade, či spomínanej lúke, môžete zo semien pestovať aj niektoré popínavky.

Posted in: Okrasná záhrada Tags: výsev semien
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty