+421 948 199 109

Najkrajšie trvalky do záhrady - časť 2

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 16. marca 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Trvaliek v záhrade nikdy nie je dosť. Sú jedinečné vďaka tomu, že rastú bez problémov na jednom mieste niekoľko rokov a naďalej Vás tešia väčším trsom a väčším počtom kvetov. V tejto druhej časti o trvalkách Vám predstavím ďalšie tri obľúbené, pre niekoho možno menej známe trvalky.

Trvalkový záhon popri chodníku

Flox pestovanie

Poznáme aj nízke kobercové floxy (Phlox subulata), ale teraz sa budeme viac zaujímať o kvetnaté vysoké floxy (Phlox paniculata) – flox metlinatý, ktoré sú dominantou nielen vidieckych záhrad.

Floxy sú vyššie trvalky, ktoré Vás jednoznačne zaujmú množstvom kvetov v súkvetí a farbou. Sú jednofarebné aj dvojfarebné, s očkom alebo bez. Patria k mrazuvzdorným trvalkám, ktoré neúnavne kvitnú celé leto až do jesene.Floxy fialovej a ružovej farby v záhone

Pokiaľ Vám chýba niečo zaujímavé v trvalkovom záhone, určite si ich vysaďte. Dorastajú do výšky 60-100 cm, majú zelené úzke listy a zaujímavé sú najmä kvety nachádzajúce sa na konci stonky. Farby nájdete naozaj od biele, ružovej, bordovej, modrej, fialovej, oranžovej až po kombináciu farieb, s očkom, pásikmi.

Flox je dosť vysoká trvalka s plytkou koreňovou sústavou, preto nezabúdajte na výdatnú zálievku. Zvädnuté listy a ovisnuté kvety sú už prvým náznakom toho, že trvalke chýba vlaha. Vyžaduje tiež priepustné, mierne kyslé prostredie, slnko aj polotieň. Zalievajte skoro ráno alebo neskoro večer. Vysokým kultivarom doprajte oporu.  Rozmnožujú sa delením trsov na jeseň alebo na jar. Podmienkou je však dostatočná vlaha.

Atraktívne kultivary

´Orange Perfection´- 80 cm, oranžové kvety

´Blue Paradise´ - 80 cm, modré kvety

´Pax´- 60-80 cm, biely

´Star Fire´- 60-80 cm, karmínovočervený

´Red Ridding Hood´ 60-80 cm, tmavoružový

´Sweet Summer® 'Compact Pink With Eye' – 80 cm, svetloružový, novinka

Ako strihať floxy

Floxy sa strihajú na jar, keď sa v spodnej časti začnú zelenať listy. Existujúce staré vykvitnuté stonky sa už nezazelenajú.

S čím kombinovať flox

Floxy sa výborne kombinujú s rudbekiou, monardou, echinaceami, heleniom, náprstníkmi a inými trvalkami, ktoré obľubujú slnečné záhony. Výborne sa im darí aj v nádobách na terase, len nezabudnite na oporu a zálievku.


Aj tienisté miesta záhrady môžu žiariť farbami. Inšpirujte sa našou ponukou trvaliek, ktoré sú vhodné práve do tieňa


Monarda pestovanie

Ďalšia atraktívna trvalka so strapatým kvetom, ktorú v záhrade oceníte je určite monarda. Absolútne nenáročná na pestovanie. Atraktívna aromatická trvalka so štvorhrannými stonkami.Ružové monardy v záhone

Obľubuje slnečné stanovište s priepustnou pôdou. Výborne sa rozrastá. Pri zakoreňovaní potrebuje dostatok vlahy a slnko aspoň 6-8 hodín denne. Listy sú aromatické.  Kvet sa podobá kvetu šalvie. Kvety sú vo farbách : červená, ružová, fialová a biela a ich odtiene. Kvitne od júla do augusta.

Napriek tomu, že je to trvalka, je vhodné ju po 2 – 3 rokov rozdeliť a vysadiť aj nové trsy. V optimálnych podmienkach s dostatočnou vlahou a priamym slnkom, môže prerásť celý záhon, preto je vhodné ju deliť a usmerňovať v raste.

Rez je možné uskutočniť po odkvitnutí, tým rastlinu podporíte v opakovanom kvitnutí. Nezrezané súkvetia sú na konci jesene a zimy vhodné pre vtákov, obsahuje dostatok semien. V nadbytočnom tieni alebo vo vlahe môže trpieť múčnatkou, inak je nenáročná na pestovanie.

Monarda druhy

Monarda didyma – Monarda dvojmocná

Väčšina bežne pestovaných monárd je odvodená od tohto druhu. Na každej štvorhrannej stonke sú 2 prasleny kvetov ružovej farby. Výška 90 cm. Kultivary : ´Scarlet´

Monarda fistulosa  - Monarda rúrkovitá sú hybridy. Stonky sú oblejšie. Kvety sú fialové a ružové, výška len do 50 cm.  Napríklad kultivary ´Prärienacht´, ´Mahagony´, ´Schneewittchen´

Monarda citriodora - Monarda citrónová, je letnička pre slnečné záhony. Dobre sa rozrastá. Kvitne v lete. Určite si ju v letničkových záhonoch obľúbite.

Doprajte záhrade nevšedný vzhľad použitím monardy. Dlhé kvitnutie a pestré farby prilákajú aj opeľovače do záhrady.

Ľaliovka pestovanie

Treťou nenáročnou trvalkou, s mohutnými trsmi a rôznymi farbami kvetov sú ľaliovky - Hemerocallis.

Rod zahŕňa asi 13-15 druhov vždyzelených, poloopadavých až opadavých trvaliek, z ktorých bolo vypestovaných až 30 000 kultivarov. Teda ponuka je naozaj široká. Domovinou sú okraje lesa v Kórei, Číne a Japonsku. Majú rôznu farbu aj tvar kvetu.

Tvar kvetu : pavúkovitý, hviezdovitý, trojuholníkovitý, kruhovitý, zmnožený.

Farby od biele, cez žltú, ružovú, bordovú, fialový, tmavú červenočiernu. S listami dlhými 45 – 120 cm. Zaujímavé je, že napriek kráse kvetov, kvet na rastline sú rozkvitnuté maximálne jeden deň, resp. 16 hodín. Nočné ľaliovky kvitnú len v noci.

Preferujú slnečné stanovište, priepustnú, výživnú pôdu, s miernou zálievkou. Ideálne trvalky do zmiešaných trvalkových záhonov. Menšie kultivary sú vhodné aj do nádob.Detail kvetu ľaliovky žltej a červenej farby

Vytvárajú hustý trs zelených dlhých listov. Teda bez kvetov je to výborná zelená výplň v záhone. Po odkvitnutí zostávajú v trse suché stonky kvetov, ktoré sa po dokonalom odkvitnutí dajú vybrať rukou z trsu. Postupne odumierajú aj listy. Teda cez zimu je plocha prázdna.

Na jar sa znova objavia listy a trs sa postupne zväčšuje. Dlhodobé sucho a tieň znižujú kvitnutie. Rastliny sú plne mrazuvzdorné, ale tým, strácajú všetky listy a trs je neskôr odhalený, je vhodné na konci jesene až do jari trs zamulčovať.

Presádzanie ľalioviek

Trsy je potrebné presádzať. Ideálne obdobie je jar počas rašenia alebo na konci leta, po odkvitnutí, keď vidieť listy, ktoré aj tak skoro odumrú. Po presádzaní je potrebne dostatočne zalievať.  Vhodné je každý trs presadiť po 3 rokoch.

S čím kombinovať ľaliovky

Ľaliovky sa dajú kombinovať s echinaceami, verbenou, okrasnými trávami a inými zaujímavými trvalkami. Kombinácie už ponecháme vašej fantázii. Niekto uprednosťnuje monokultúrne výsadby a zvolí jeden pás 2 farieb ľalioviek, niekto obľubuje kombináciu s inými trvalkami v širokom záhone, kde po zatiahnutí ľaliovky plochu nahradí iná trvalka.

Ľaliovky  a zaujímavé kultivary

´Stella de Oro´- Nádherná žiarivožltá ľaliovka rozžiari každú záhradu. Kvety sú čisto žlté. Vnútro kvetu je tmavšie žlté. Krátko kvitne, ale radosť urobí každému. Kvety sú na dlhých pevných stonkách, ktoré dobre odolávajú vetru i dažďu.

´Black Prince´- Ľaliovka zaujme tmavočerveným až purpurovým kvetom s oranžovým stredom a pásmi na vonkajších okvetných lístkoch.

´Elegant Candy´- Trvalka so stredne ružovými kvetmi a trojuholníkovým tmavoružovým okom a zeleným hrdlom. Patrí medzi najkrajšie ľaliovky.

Ľaliovky po odkvitnutí

Po odkvitnutí si ich nemusíte všímať a ponecháte ich takto do jari, kedy vytiahnete suché stonky a listy a očistíte celý trs. Alebo ich očistíte už na jeseň. Povyberáte suché stonky. Zelené listy ponecháte ešte mesiac na mieste a potom ich skrátite na 15 cm. Trs zamulčujete slamou alebo lístím do jari.

TIP: Nezabudnite si prečítať aj prvú časť o najkrajších trvalkách do záhrady, kde sme vám predstavili iné trvalky, ktoré by nemali chýbať v žiadnom záhone.

Svoj záhon však môžete obohatiť o nespočetné množstvo ďalších trvaliek, ktoré budú práve pre vás tie najkrajšie. Jednou z nich je napríklad aj pivonka. Viac o pestovaní pivoniek sa dozviete v tomto článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty