+421 948 199 109

Ochrana ovocných stromov

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 21. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Sezóna prác v záhrade v polovici či koncom novembra nekončí, ale pokračuje ďalším kolobehom prác. Okrem nových výsadieb sa musíme postarať o ovocné stromy, ktoré sme čerstvo vysadili a tiež o iné mladé stromy, ktoré už v záhrade sú. Okrem ukotvenia stromčekov počas výsadby by sme mali hlavne v suchších rokoch dbať na dôkladnú zálievku, ktorá je zárukou prezimovania.

Ochrana ovocných stromov

Bielenie stromov

Je bielenie kmeňov ovocných stromov mýtus či pravda?

Názory na natieranie stromov vápnom sú rôzne a napriek tomu má to svoje výhody aj nevýhody. Počasie je kocom jesene premenlivé, noci a rána bývajú studené, mrazivé, cez deň sa teploty môžu dostať pomerne vyššie a pôsobením týchto zmien a slnka dokáže počas zimy kôra na stromoch praskať. Tým, že sa kmene natierajú vápenným mliekom, biela farba odráža slnečné lúče a dokáže znížiť teplotu kôry cez deň o cca 5 °C.

Rovnaký a aj vyšší efekt bez náteru dosiahnete vtedy, ak o kmeň stromu opriete dosku, ktorá tiež zabráni priamemu vplyvu mrazu na kmeň a dokonca dokáže teplotu znížiť aj o 10 °C. Bielením sa vraj zamedzuje výskytu rôznych chorôb a škodcov. Vápno stvrdne a ak sú v kôre nejakí škodcovia, zabráni im to na jar vyliezť zo svojich úkrytov. Neochráni ich to však natrvalo a už vôbec nie pred chorobami. Tam musíme zakročiť inými prostriedkami.Ochrana kmeňa a koreňov stromu

Ochrana kmeňa stromu

Nezabudnite na ochranu kmeňa, aby ste mladý stromček nepoškodili na jar kosačkou, kosou alebo iným záhradným pomocníkom. Postačí okolo kmeňa v dostatočnej vzdialenosti umiestniť pletivo. Trávu okolo si potom jednoducho vystriháte nožnicami. V jesennom a zimnom období by mohla mladá kôra stromkov v ovocných sadoch tiež lákať srny a zajace. Zajačie pletivo zabráni obhrýzaniu. Pokiaľ tam však napadá lístie, je to aj vhodný úkryt pre drobné hlodavce.

Najnáchylnejšie sú na mrazy marhulebroskyne a nektarinky, pre ktoré je skôr charakteristická teplá pestovateľská oblasť. Preto dôkladne vyberte miesto pre výsadbu. Ideálne v blízkosti záveternej steny, plnej steny oplotenia, kde príliš neprúdi vietor, v blízkosti domu, kam sa bude často opierať slnko. V mieste, kde sú korene, môžete navrstviť kopu mulčovacieho materiálu.


Ešte stále je vhodný čas aj na výsadbu ovocných drevín - vyberte si  z našej ponuky


Pokiaľ z nejakého dôvodu nestihnete ovocné stromčeky vysadiť, umiestnite ich do pi lín alebo rašeliny do chladnej pivnice bez mrazov a počkajte na vhodné jarné obdobie.

Ak ste to ešte nestihli, tak v ovocnej záhrade pozbierajte všetky plody. Hnilé a inak poškodené zlikvidujte. Pohrabte lístie a skompostujte ho. Konáre už nerežte. Rany by sa do zimy nezacelili a hrozilo by vymrznutie. Takto ovocné dreviny v pokoji prečkajú zimu a prebudia sa na jar.

Dôležitá nie je len ochrana ovocných stromov, prečítajte si aj článok o ochrane iných rastlín pred mrazom.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Thymus serpyllum / Materina dúška, bal. 0,15 g