+421 948 199 109

Orchidea - pestovanie v byte

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 2. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Orchidey sú stále moderné a žiadané interiérové rastliny v domácnosti. Už podľa názvu sa zdá, že sú ušľachtilé a náročné na pestovanie, ale nie je to tak. Našli si obľubu u mnohých pestovateľov a stali sa tak populárne, že ich obdivujú po celom svete.

Orchidea pestovanie v byte

Najznámejšie sú asi druhy Phalaenopsis. Vy ich ešte nepestujete? Bojíte sa, že to nezvládnete? V nasledujúcich krokoch Vám ukážeme, že to náročné nie je a zvládnete to.

Kvalitný nákup je prvý a zároveň najdôležitejší krok

Mnohé obchodné reťazce lákajú ľudí na cenu a tí potom bezhlavo nakupujú rastliny bez kontroly. Mnohokrát sa stane, že rastliny nakúpite poškodené, nahnité, prípadne si kúpite rastlinu so škodcom. V obchode preto radšej skontrolujte substrát, premokrenie, škodcov, poškodenia, vzdušné korene, pevnosť rastliny v kvetináči.

Po príchode domov

Rastlinu najskôr prispôsobte aktuálnym podmienkam (adaptujte). Platí to najmä v zimnom období. Ak sa dá, rastlinu si nechajte zabaliť do papiera a po príchode domov ju v papieri nechajte 2 hodinky na nie veľmi teplom mieste. Až potom ju preneste do teplejších priestorov.

Výber miesta

Orchideám vyhovuje svetlé miesto, západné alebo východné okno so žalúziami, ktoré sú prospešné najmä v letnom období. Nevadí im ani umiestnený radiátor pod parapetnou doskou. Pozor však na zimné chladné vetranie.Pestovanie orchideí v byte

Ako zalievať orchideu

Pestovanie orchideí sa vyznačuje najmä nízkou zálievkou. Voda by sa nikdy nemala dostať do srdiečka, odkiaľ vyrastajú listy. Zalievajte mäkkou, odstátou (alebo prevarenou vodou, vyhovuje aj dažďová). Do každej zálievky pridávajte hnojivo na podporu kvitnutia. Nie počas vegetačného pokoja. Zalejte a prebytočnú vodu odstráňte. Ak pestujete orchidey v špeciálnych vyvýšených nádobách dbajte na to, aby kvetináč s rastlinou nebol ponorený vo vode. A ako často zalievať orchideu? Zalievajte 1x za 2 týždne v zimnom období, 1x za týždeň v letnom období.

Teplota a vlhkosť

Vyžadujú vyššie teploty. Iné druhy zasa vyžadujú pred kvitnutím nižšiu teplotu na naštartovanie kvitnutia. Druhu Phalaenopsis sa darí pri teplote cca 20°C, vlhkosti 60 – 70 %, neznášajú prievan, vetranie áno. V lete ich môžete umiestniť na terasu alebo balkón, kde nepáli slnko.

Pokiaľ dodržíte tieto základné pestovateľské podmienky, dočkáte sa úspechu a kvetov.

Vzdušné korene

Sú základným predpokladom zdravej rastliny. Pokiaľ už prerástli kvetináč, je čas ich presádzať. Korene majú byť zelené, pružné. Nie je chybou ak sú vonku z kvetináča. Obyčajne sa to stáva, ak ju pestujete v nepriehľadnej nádobe.

Presádzanie orchidey

Presádzanie sa uskutočňujte v období, keď orchidea nekvitne. Zvoľte o niečo väčšiu novú a vyčistenú nádobu, vhodný substrát určený pre orchidey alebo si ho namiešate sami. Poškodené, hnedé vzdušné korene odstránite, s ostatnými pracujte opatrne. Nestrihajte ich.

Orchidea nekvitne, ale tvorí keiky

Môže sa Vám to stať. Je to ideálna cesta ako získať identické mladé rastliny. Počkajte však, kým vytvoria vlastné vzdušné korienky, len tak dokážu rásť v novom substráte. Často sa stáva, že rastliny vytvoria aj keiky, aj kvitnú.

Ak úspešne pestujete orchideu a chcete si ju rozmnožiť, prečítajte si náš  článok o rozmnožovaní orchideí pomocou keiku.

Biele potvorky na listoch

Ak nájdete niečo podobné na listoch orchideí, okamžite rastlinu izolujte a zvoľte postup ochrany. Boj s vlnatkou alebo červcami je často zložitý, niekedy zdĺhavý, ale nie nemožný. Najmä ak máte napadnuté viaceré rastliny. Napadnutú orchideu jemne osprchujte, ak kvitne, odstráňte kvety, lebo veľakrát sa škodca drží práve tam a na stonkách. Rastlinu vyberte zo substrátu, opatrne vysprchujte korene. Vydezinfikujte nádobu. Použite nový substrát a rastlinu postriekajte vhodným chemickým prostriedkom proti červcom (najlepšie dva rôzne prípravky v jednom dni) a postrek za 7-10 dní opakujte a pravidelne kontrolujte.

Vráskavé listy bez pevnosti a pružnosti

Takéto listy sa vyskytujú najmä vtedy, ak nedodržujete hore uvedené pestovateľské podmienky zalievania. Najčastejšie sa však vyskytujú v čase, keď si rastlinku donesiete domov. Mnohí predajcovi, nevedia, ako sa dané rastliny pestujú a zalievajú a každý druhý deň ich po otvorení kvetinárstva preventívne zalejú. Čiže prvotná príčiny je nadbytok vody, ktorá môže neskôr viesť k uhynutiu rastliny, alebo sa prejavuje pri zmenách v zálievke. Jedno obdobie zalievate pravidelne, podľa plánu a potom mesiac dva, zabudnete.

TIP: Vedeli ste, že existujú aj záhradné druhy orchideí? Tie by vám v bytových podmienkách vydržali zrejme len krátko, lebo sú určené na pestovanie v záhradách. Ak vás táto téma zaujala, prečítajte si článok o pestovaní záhradných orchideí.

 

Zdieľať tento blog
Tatiana _/Galická/ 12. apríla 2023 at 13:25 Odpovedať
moja orchidea kvitla trikrát po pol roku, vzdušné korene už tvoria tretinu rastlinky.... ak presadím, tak ich môžem prisypať, aby som sa dostala na krčok rastliny? tak mi iné neostáva ....poraďte...ďakujem
Adriána Francová 12. apríla 2023 at 14:04 Odpovedať
Dobrý deň, áno, časť koreňov vzdušných môžete dať aj do zeme a časť nechať na povrchu.
Ján Géci 27. júla 2023 at 12:38 Odpovedať
Má veľa listov, ktoré po pároch rastú do výšky.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu