+421 948 199 109

Ozdobnica čínska pestovanie - ozdobí vašu záhradu

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 18. decembra 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ozdobte svoj vstup do domu, terasu alebo napríklad balkón. Jednou z možností sú okrasné trávy, medzi ktoré sa radí aj majestátna ozdobnica čínska. Zistite, ako na jej správne pestovanie, ako ju pripraviť na zimu a kedy ju zastrihávať.

Trsy ozdobnice čínskej na jeseň osvetlené slnkom

Charakteristika ozdobnice čínskej

Ozdobnica čínska sa právom radí k jedným z najobľúbenejších okrasných tráv. Okrem svojho dekoratívneho vzhľadu poteší aj nízkymi nárokmi na pestovanie. Ozdobnica čínska pôvodne pochádza z východnej Ázie, pričom v dnešnej dobe je známe veľké množstvo ich kultivarov. Jednotlivé odrody sa líšia najmä svojou výškou, tvarom, farbou listov a kvetov.

Skoré odrody ozdobnice čínskej kvitnú v auguste a septembri veľkými súkvetiami so striebornou až hnedočervenou farbou. Neskoré kultivary kvitnú len výnimočne. Ako okrasná tráva sa tiež v priebehu roka mení. Zatiaľ čo na jar má krásne sviežu zelenú farbu, počas roka listy tmavnú a na jeseň sa sfarbujú do najrôznejších odtieňov.

 

Prezrite si majestátne ozdobnice čínske v našom e-shope a ozdobte s ich pomocou aj vašu záhradu

 

Pestovanie ozdobnice čínskej

Ozdobnici čínskej sa najlepšie darí na slnečnom, prípadne mierne zatienenom stanovisku. Ak ju vysadíte do polotieňa, treba počítať s tým, že menej kvitne. Z hľadiska pôdy táto rastlina nie je nijako náročná. Len si treba dať pozor na dlhodobo zamokrenú pôdu, v ktorej by mohla uhnívať. Voľte ideálne dobre priepustnú bežnú pôdu s dostatočným množstvom živín. V suchších a chudobnejších pôdach budú trsy ozdobnice prirodzene menšie. Rastlinu stačí zalievať iba na začiatku vegetácie a v prípade veľkého sucha.

Než nastane zimné obdobie, môžete ozdobnicu čínsku zviazať. Vďaka tomu zabránite tomu, aby sa jednotlivé trsy vplyvom snehu roztvárali. Ozdobnice síce nevyžadujú sezónne hnojenie, avšak kvalitný kompost v jarných mesiacoch rastline určite dopriať môžete.Ozdobnica čínska - trs pokrytý námrazou, trs v kvetináči a zviazaný trs na jeseň

Najznámejšie kultivary ozdobnice čínskej

Kultivarov ozdobnice čínskej existuje naozaj veľa. K tým najznámejším sa radí napríklad 'Zebrinus' charakteristický svojimi priečne pruhovanými listami.

Kultivar 'Variegatus' zaujme štíhlymi trsmi, ktoré dorastajú až do výšky 170 cm. Jeho listy sú pozdĺžne zelenobielo pruhované a oblúkovito previsajú. V našich podmienkach však kvitne iba výnimočne.

'Silbertum' sa pýši listami širokými zhruba 2 cm. Jednotlivé listy majú uprostred svetlý pruh.

Pokiaľ sa obzeráte po skôr drobnejšom kultivare, môžete staviť napríklad na 'Flamingo'. Jeho trs dorastá do výšky 90 cm. Zaujme svojim bohatým kvitnutím. Súkvetia sú najskôr ružové až vínové, neskôr sa vyfarbujú do krásneho striebristého odtieňa.

Pokiaľ naopak hľadáte skutočne vysokú okrasnú trávu, môžete sa rozhodnúť pre ozdobnicu obrovskú. Jej nároky na pestovanie sa od ozdobnice čínskej prakticky nelíšia.

Ozdobnica čínska v kvetináči

Ozdobnica čínska patrí medzi typické solitérne trávy. Vzhľadom k tomu v záhrade najlepšie vynikne v podobe jednotlivých trsov na starostlivo pokosenom trávniku. Napriek tomu sa však môžete rozhodnúť pre jej pestovanie v kvetináči a týmto spôsobom ozdobiť napríklad váš balkón či terasu.

Vždy však pamätajte na správny výber nádoby. Kvetináč by mal byť dostatočne veľký, aby bolo možné zaistiť zdravý a kvalitný rast ozdobnice. Dostatočná šírka je potom kľúčom k tomu, aby si rastlina dokázala vytvoriť kvalitný koreňový systém. Kvetináč by tiež mal mať na dne drenážnu vrstvu, vďaka ktorej rastline zaistíte adekvátnu vlhkosť.

Ozdobnica čínska ako rýchlo rastie

Rýchlosť rastu ozdobnice čínskej môže závisieť nielen od konkrétneho kultivaru, ale aj od podmienok, ktoré jej doprajeme. Všeobecne možno povedať, že ročný prírastok je zhruba 10 cm.

Ozdobnica čínska strihanie

Na zastrihávanie ozdobnice čínskej sa odporúča pristúpiť na jar, akonáhle pominú posledné mrazy. V tom čase zrežte celý trs zhruba 10 - 15 cm nad zemou. A kedy naopak ozdobnicu čínsku rozhodne nestrihať? Na jeseň, rovnako ako ostatné okrasné trávy.

TIP: Pamätajte na správne zazimovanie okrasných tráv, aby ste sa z ich krásy mohli tešiť aj budúci rok. V našom článku zistite, ako postupovať.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu