+421 948 199 109

Pestovanie viniča

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 11. februára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pokiaľ ste podľahli chuti sladkého a veľkoplodého hrozna, ktoré nechýbalo na žiadnom kráľovskom stole a hostine a máte vhodné miesto v záhrade na jeho pestovanie, môžete začať s pestovaním.

Vinič v záhrade

Aj vinič vyžaduje starostlivosť. Pokiaľ sa ho rozhodnete pre pestovanie hrozna v záhrade, dbajte na výber stanovišťa, nakoľko vinič sa pestuje na jednom mieste aj 20 rokov. Ide o dlhovekú výsadbu, preto nie je priestor pre omyly a pravidelné presadzovanie.

Výsadba viniča

Vyžaduje hlboké, priepustné pôdy bohaté na živiny, ktoré treba aj dôkladne a pravidelne hnojiť. Pred samotnou výsadbou sadeníc treba zvoliť hĺbkovú analýzu pôdy a zásobiť ju organickým materiálom. Pred výsadbou môžete aplikovať NPK alebo maštaľný hnoj.

Strapce hroznaPočas výsadby dbajte na to, aby miesto očkovania bolo vždy nad zemou. Vinič vyžaduje teplé oblasti, chránené polohy a celodenné slnko. Len vtedy sa vám podarí dopestovať strapce, po ktorých túžite.

Na sadenie viniča je nevhodný pozemok orientovaný na sever, piesočnaté pôdy chudobné na živiny, ťažké ílovité pôdy, tieň, pestovanie v tráve alebo pod stromami. Samozrejme nie je to len o tom.


V našej ponuke nájdete aj rôzne odrody stolového hrozna


Okrem výsadby sa musíte aj celoročne postarať o výhony rezom, zalievať, hnojiť, dokonca aj striekať, pokiaľ vysadíte menej rezistentné odrody. Spravidla platí, čím väčší strapec chcete mať, tým menej ich musí byť na jednom výhone.

Niekedy sa ponecháva len jeden strapec na výhon, čo sa samozrejme praktizuje so špecifickými stolovými odrodami v oblastiach, kde sa dopestováva ukážkové hrozno.

Rez viniča

Február až marec je veľmi dôležitý, pokiaľ ide o strihanie viniča. Ponecháva sa len jeden výhon do každej strany s max. 2 očkami.

Počas leta musíte niektoré výhony skrátiť, odstrániť aj vylomiť. Čím viac výhonov bude vinič tvoriť, tým menej sily pôjde do tvorby kvetov aj plodov. Plody majú byť veľké, zdravé a šťavnaté.

Pokiaľ počas roka zistíte nejaké poškodenie listov alebo plodov, okamžite zasiahnite. Inak hrozí, že budete mať skoro po úrode.

Najviac času venujte teda rezu v predjarí, v lete zalievajte, prihnojujte a vyväzujte. Novovysadené sadenice ochráňte pred mrazmi nakopcovaním.

TIP: Chcete svoju záhradu obohatiť o druhy drobného ovocia, ktoré sa nepestuje až tak často? Prečítajte si článok o netradičných druhoch drobného ovocia.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu