+421 948 199 109

Prvé jarné kvety

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 8. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Medzi prvé jarné kvety v záhrade môžeme zaradiť drobné cibuľoviny. I keď samotný názov hovorí o drobnokvetých cibuľovinách, dokážu urobiť asi najatraktívnejší záhon vďaka dlhšiemu kvitnutiu oproti klasickým veľkokvetým druhom ako tulipány a narcisy.

Drobné cibuľoviny

Medzi zaujímavé drobné cibuľoviny, ktoré často vytŕčajú už koncom januára a vo februári spod snehu, patria: snežienky (Galanthus nivalis), šafrány (Crocus sp.) a modrice (Muscari), neskôr vykvitá tavolín (Eranthis), scilla (Scilla), puškínia (Puschinia) a modravka (Chionodoxa). Okrem nádherných kvetov rýchlo vyplnia každé miesto a sú vhodné ako podrast, prípadne robia spoločnosť vyšším druhom cibuľovín.

Dajú sa pestovať aj v nádobách. Kvietky často voňajú a dajú sa z nich vytvoriť aj prvé jarné aranžmány. Určite ich nezabudnite v budúcnosti vysadiť pod opadavé stromy s riedkou korunou, na okraje záhona alebo do zmiešaných cibuľovinových záhonov do popredia.Prvé jarné kvety

Vysádzajú sa v jesennom období, plytko a nevyžadujú žiadnu ďalšiu starostlivosť. Sú to vďačné kvety, ktoré potešia každého.


Náš aktuálny sortiment jarných cibuľovín


Mnohé z ich sa veľmi rýchlo rozmnožujú dcérskymi cibuľami a sú určené aj na pestovanie v trávniku. Takto Vás vie skoro na jar privítať aj zakvitnutý trávnik. Dôležité je potom pokosiť trávnik až vtedy, keď cibule zatiahnu a budú mať dostatok zásobných látok na budúce kvitnutie.

Tieto drobné cibule nie je potrebné každoročne vyberať z pôdy. V prípade potreby ich viete rozdeliť na viac miest. Pokiaľ ich pestujete na splanenie, sami sa rozrastú po stromami. Nečakajte však, že to bude za rok alebo dva. Na to by ste potrebovali veľký počet cibúľ.

Cibuľoviny patria medzi prvé jarné kvety, bez ktorých nevynikne žiadna záhrada. Osviežia prázdne miesta, často ešte aj snehové mapy a pokiaľ budú vysadené pred tmavozelené ihličnany, doprajú im zaujímavé kulisy. Sú variabilné kvetmi, vôňou a farbami.

Dobre sa kombinujú so skalničkami a nízkymi trvalkami, ktoré v tom čase často nemajú ani poriadne listy a ešte sa len prebúdzajú k životu. Vhodným spoločníkom sú: rozchodníky (Sedum), kotula (Cotula), zimozeleň (Vinca), balónovník (Polycodon).

Cibule nevysádzajte jednotlivo ale do skupiny, do malého kruhu, aby vytvorili objem a vedľajšie vysadenú trvalku by ste tiež mali poznať, aby sa v budúcnosti nestalo, že prekryje aj miesto s vysadenými cibuľovinami.

Cibuľoviny v kvetináči

Cibuľoviny je možné pestovať okrem záhona  trávnika aj v nádobách. Je to dôležitý moment najmä pre tých, ktorí nevlastnia záhradu a svoje zelené kráľovstvo si tak postupne vytvárajú na terase, balkóne alebo lodžii.

Cibuľoviny v kvetináčiSú dve možnosti ako získať rozkvitnutý jarný balkón. Cibuľoviny v črepníku môžete zakúpiť už hotové, vysadené v kvetináčoch, ktoré už čoskoro budú k videniu na pultoch rôznych obchodov za lákavé ceny. Najpredávanejšie sú hyacinty, mini narcisy, nízke tulipány a modrice.

Tiež si takéto nádoby môžete pripraviť sami a potešiť sa im o to viac, pokiaľ Vám zakvitnú. Najdôležitejšia je správna výsadba a splnenie teplotných podmienok, aby na jar vykvitli. Vysadiť by ste ich mohli ešte teraz. Zakvitnú o niečo neskôr ako obyčajne. Ideálne je vysádzať cibule do nádob okolo decembra.

Môžete vysadiť jeden druh do plytkej nádoby alebo viac druhov do veľkého črepníka. Nízke druhy ako snežienky krokusy a modrice sú kompaktné a vyniknú aj samostatne v menších nádobách.

Vytvorte na dne kvetináča drenáž, lebo neznášajú premokrenie. Potom zasypte cibule vrstvou substrátu podľa toho, aká veľká je cibuľka. Drobné menej, veľké cibule do 3 násobku veľkosti cibule. Nasteľte na kvetináče lístie, kôru a zazimujte. Nádoby musia zostať vonku, aby prešli obdobím chladu. Bez tejto fázy na jar nevykvitnú, ale samozrejme nesmú zamrznúť. Nádoby obaľte jutou, vložte do škatúľ vystlaných lístím a podobne. Umiestnite na terasu alebo do kôlne, či pivnice, kde je zima a chlad. Môže byť aj tma. Po cca 2 mesiacoch, keď uvidíte náznak schádzania, nádoby premiestnite do teplejších podmienok. Zaručene vykvitnú a Váš balkón bude ten najkrajší a vlastnoručne vypestovaný. Jednotlivé nádoby potom vykladajte na balkón a tešte sa z nádherných a voňavých kvetov.

Čo s cibuľami po odkvitnutí

Možno sa Vám už niekedy stalo, že ste dostali ako darček nádherný hyacint alebo narcisy v nádobe a potom ste ani nevedeli, čo s odkvitnutými cibuľami robiť. Možno ste sa ich kráse ani dlho netešili. Tulipány po odkvitnutí a vy sa pýtate, kde nastal problém a čo s nimi urobiť.

Cibule v nádobe z obchodných reťazcov sú často vystavené extrémnym podmienkam, nehovoriac o zmenách teplôt alebo prebytočnej vlhkosti. Po príchode do Vášho bytu tiež musia čeliť novým podmienkam a prispôsobeniu sa im. Niekedy cibule vytŕčajú z nádoby. Máte pocit, že sú tak nahusto, že už nemajú ani vzduch. A v krátkom čase po umiestnení na okenný parapet zistíte, že kvety schnú, listy žltnú a celkový dojem nie je taký ako ste očakávali. Už v obchode mali zvýšenú zálievku a teplo. U vás možno sucho a teplo.

Nádoby nikdy neumiestňujte na okenný parapet, pod ktorým je radiátor. Doprajte im chladnejšie prostredie, budú kvitnúť dlhšie. Krokusy po odkvitnutí stále zalievajte až kým listy  nezačnú žltnúť. Platí to samozrejme aj pre ďalšie druhy cibuľovín. Potom už nepolievajte a doprajte im sucho a teplo, aby cibule zatiahli a tým naberú dostatočnú energiu na kvitnutie v budúcom roku, ak ich vhodne uskladníte. Môžete ich uložiť na tmavé a suché miesto do pilín, alebo do papierového vrecka.

V jesennom období ich viete vysadiť priamo na záhon a potešiť sa kvetmi na jar. Tam sa im bude dariť najlepšie. Alebo ich opätovne vysadíte do nádob a prirýchlením docielite, že Vám vykvitnú už vo februári alebo začiatkom marca priamo na stole v kuchyni. Naša rada : Uskladňujte len pevné a zdravé cibule, ktoré musia byť dokonale suché, aby vydržali obdobie až do jesene či ďalšej výsadby.

TIP: Chceli by ste uskladniť svoje nakúpené cibulky a neviete ako na to? Prečítajte si článok o uskladnení cibuľovín a starostlivosti o ne.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu